4 çocuklu asgari ücretli çalışana vergi yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ocak 2007 14:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ?Yeni Asgari Geçim İndeksine geçiyoruz. Asgari ücret alan bir adam 4 çocuklu ise bundan sonra hiç vergi vermeyecek. Uygulama, 2008'de başlıyor? dedi.

Unakıtan, İstanbul Tİcaret Odası (İTO) tarafından düzenlenen ?Yeni Gelir Vergisi Düzenlemelerinden Beklentiler ve 2006 yılı Gelirlerinin Vergilendirilmesi? konulu panelde yaptığı konuşmada, Maliye Bakanı olduğunda Türkiye'nin 40 milyar YTL bütçe açığı verdiğini, bunun da vergi yerine borç alınmasından kaynaklandığını söyledi.

O borçların faizlerine bu yıl ödenen paranın 46 milyar YTL olduğunu belirten Unakıtan, ?Bu 46 milyar YTL'yi ödemeseydi bu millet, bu para da bütçede kalsaydı, Türkiye'de neler yapılmazdı. Eğer her yıl ödediğimiz faizi bir kere vergi diye alsaydık işin başında hiç bu kadar faizleri ödemeyecektik. Bu milletin ödeyemeyecek gücü de yok? diye konuştu.

2002 yılında toplam 65 milyar YTL brüt vergi alındığını hatırlatan Unakıtan, ?Şimdi biz vergileri artırmadık. Kurumlar, Gelir Vergisi, KDV'yi düşürdük. Biz vergi düşüren bir hükümet olduk. Ama toplam vergi gelirlerimiz brüt olarak 150 milyar YTL oldu. Bu 4 yıl içinde gerçekleşti. Demek ki bütçeyi iyi yönetiyorsanız bunu elde ediyorsunuz. At binenin kılıç kuşananın. Biz vergiyi indirdik. Fakat toplam vergiler arttı? değerlendirmesinde bulundu.

Yabancı sermayenin bir ülkeye gelirken gözü kapalı gelmediğini, hesap kitap yaptığını belirten Unakıtan, Türkiye'nin eskiye göre bazı artıları, iyileşmeleri olduğu yabancı sermayenin geldiğini söyledi. Unakıtan, ?Merkez Bankasının dün açıkladığı rakamlara göre 11 aylık doğrudan yabancı sermaye 18 milyar doları aşmış? dedi.

ASGARİ GEÇİM İNDEKSİ

Maliye Bakanı Unakıtan, vergi oranlarını yüzde 35-34'lere kadar indirdiklerini, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında en düşük vergisi olan 5 ülkeden biri haline geldiğini söyledi.

İstihdam üzerindeki vergi yüklerini de indireceklerine işaret eden Unakıtan, şunları kaydetti: ?Bunun için de sigorta primlerinden bahsediyorum. Şimdi yeni asgari geçim indeksine geçiyoruz. Asgari ücret alan bir adam 4 çocuklu ise bundan sonra hiç vergi vermeyecek. Uygulama, 2008'de başlıyor. Şimdi kanun Plan Bütçe Komisyonunda görüşülüyor. 7 çocuklu ise yüksek ücret de olsa vergi vermiyor. Ama bizde primler yüksek. Sigorta primlerini daha düşürmek için çalışma yapıyoruz. İnşallah kısa zamanda neticelenir.?

Unakıtan, Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili olarak da ?Cumhurbaşkanı o olmuş, bu olmuş... Kısmet ne ise o olacak. 2 kişi olmayacak, bir kişi olacak herhalde. Öyle çok fazla heyecanlanmıyorum. Zamanı gelir olur. Ama bu ülkenin ihracatını, rekabet gücünü, milli gelirini nasıl artıracağız ona bakalım. Gündem ekonomi olmalı. Böyle kısır siyasi şeylerle bu ülkenin fazla meşgul olmaması lazım? diye konuştu.

Bu ortamı bozacak herhangi bir şeye prim vermemek gerektiğini vurgulayan Unakıtan, ?Hangi parti gelirse gelsin, ama hepiniz bilmelisiniz ki Türkiye tek parti ile idare edildiği dönemde sıçramalar yapmıştır, ekonomik ilerlemeler yapmıştır. Türkiye olarak yanlış yapma lüksümüz yok? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber