TBMM İçtüzüğünün 'temel kanunlar' maddesinde değişiklik yapılıyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Ocak 2007 19:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM İçtüzüğünde, Anayasa Mahkemesinin ''temel yasa'' ile ilgili maddesinde verdiği iptal kararı doğrultusunda değişiklik yapılacak.

AK Parti Grup başkanvekilleri tarafından hazırlanan İçtüzük Değişiklik Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Teklifle, İçtüzüğün 'temel kanunlar'' ile ilgili 91. maddesinde değişiklik yapılıyor. Buna göre, milletvekilleri tarafından Anayasaya aykırılık önergeleri dahil, madde üzerinde 2 önerge verilebilecek. Ancak, her siyasi parti grubuna mensup milletvekillerinin birer önerge verme hakkı saklı olacak. Yeni bir madde olarak görüşülmesine komisyonunun salt çoğunlukla katıldığı önergeler ile yeniden görüşülmesine karar verilen maddeler üzerinde görüşme açılacak ve bu maddede belirtilen sayıda önerge verilecek.

Teklifin gerekçesinde, Anayasa Mahkemesinin 26 Ekim 2005 tarihinde verdiği kararın gerekçesinin 21 Ekim 2006'da Resmi Gazetede yayımlandığı hatırlatılarak, iptal hükmünün, kararın Resmi Gazetede yayımlanmasından başlayarak 3 ay sonra yürürlüğe girmesine karar verildiği kaydedildi.

Teklifin gerekçesinde, Anayasa Mahkemesinin kararı göz önünde alınarak yeni bir düzenleme yapıldığına işaret edilerek, Genel Kurulda temel yasa olarak görüşülecek teklif ve tasarılar üzerinde, milletvekilleri tarafından Anayasaya aykırılık önergeleri dahil her madde için 2 önerge verilebilmesinin öngörüldüğü ve siyasi parti gruplarına mensup milletvekillerinin birer önerge verme hakkının saklı tutulduğu kaydedildi.

TBMM'de 2'den fazla siyasi parti grubu bulunması halinde ise her siyasi parti grubuna mensup milletvekillerinin birer önerge verme hakkı saklı tutulduğunda tüm siyasi parti grupları tarafından önerge verilmesi halinde önerge sayısının 2'den fazla olabileceği ifade edilerek, ''Madde üzerinde önerge hakkının bir siyasi parti grubuna mensup milletvekillerince kullanılmaması halinde, diğer siyasi parti grubuna mensup olanlarla bağımsız milletvekillerince ancak 2 önerge verilebilecektir. Siyasi parti gruplarına mensup milletvekillerince madde üzerinde önerge verilmemesi halinde bağımsız sayılan milletvekillerince de 2 önerge verilebilecektir'' denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber