İlköğretim öğrencisi AIDS'li çıktı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Ocak 2007 06:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İzmir'in Buca ilçesinde bir ilköğretim okulunda okuyan kız öğrenci ile annesinin AIDS hastalığı virüsü taşıyıcısı olduğu (HIV pozitif) ortaya çıktı. 4 yılda üç okul değiştiren ancak kimsenin HIV virüsü taşıdığını bilmediği 10 yaşındaki kız öğrenci S.Ş. devlet korumasına alındı.

Annenin fuhuş yaptığı iddia edilirken bu suçlamayı kabul etmeyen 32 yaşındaki anne P.Ş. kızının elinden alınmasına tepki gösterdi. Annenin, "Kendimin, kızımın HIV pozitif olduğunu söyleseydim kızım okuldan dışlanırdı, her şeyden mahrum kalırdı. Bu yüzden bunu kimseye söyleyemedim.'' dediği öğrenildi. İl Milli Müdürlüğü yetkilileri ise olayı doğruladı.

İzmir´de çok sayıda veli ve öğrenciye AIDS paniği yaşatacak olay 10 yaşındaki S.Ş´nin 4. sınıf öğrencisi olduğu okulda öğretmenine yapılan bir ihbarla ortaya çıktı. İhbar bayram tatilinden sonra 4 Ocak günü adının G. olduğu öğrenilen ve annenin ev sahibi tarafından evinden çıkarılmasının ardından kızını bakması için bıraktığı bir kadın tarafından yapıldı.

İddiaya göre olaylar şöyle gelişti: Kadın G, S.Ş. adlı öğrencinin annesi gibi HIV taşıyıcısı olduğunu söyledi. Genç kadın, annenin Pınarbaşı Kamyon Garajı çevresinde fuhuş yaptığını, çoğu zaman kızını da yanında götürdüğünü öne sürdü, küçük kızın kurtarılmasını istedi. Bu ihbar ve iddialar üzerine okul idaresi, ilçe milli eğitim müdürlüğü ile kaymakamlık alarma geçti. S.Ş, rehber öğretmen nezaretinde önce eğitimciler, ardından da polis tarafından dinlendi. Küçük kız da ihbarcı kadının anlattıklarına benzer şeyler söyledi. S.Ş´nin, fuhuşa tanık olduğu, zaman zaman tacize de uğradığı şeklindeki anlatımları eğitimciler ve polislerin kanını dondurdu.

Eğitim yılının başından buyana okula gelen öğrencilerinin HIV taşıyıcısı olduğunu o anda öğrenen öğretmenler ve okul yönetimi şok oldu. Yapılan araştırmada S.Ş.´nin babası I.Ş.´nin 2002´de tedavi altına alındığı Atatürk Eğitim Hastanesi´nde AIDS hastalığından öldüğü ortaya çıktı. Babanın ölümünün ardından anne P.Ş ile kızı S.Ş´ye yapılan eliza testi sonucunda ikisinin de HIV taşıyıcısı oldukları belirlendi. Annenin virüsü ölen eşinden aldığı, virüsün kızına da hamileliği sırasında geçtiği ortaya çıktı.

Bu gerçeğin ortaya çıkmasından sonra S.Ş. devlet koruması altına alındı, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü´nce bir yurda yerleştirilmesine karar verildi. Talihsiz öğrenci tetkiklerinin ve varsa gerekli tedavisinin yapılması için geçici olarak Dr. Behçet Uz Hastanesi´ne yatırıldı. Anne P.Ş.'nin poliste herhangi bir fuhuş kaydının bulunmadığı öğrenildi.

Küçük kızın 4 yılda üç okul değiştirdiği ve bu okulların okula başladığı Bornova Altındağ´da Şehitler İlköğretim Okulu, üçüncü sınıfı okuduğu Buca´da 30 Ağustos İlköğretim ve son olarak 4. sınıfa bu yıl Buca´da Atatürk İlköğretim Okulu'nda gittiği kaydedildi. Dört yıldır, HIV pozitif olan çocuğun üç okulda kimsenin haberi bile olmadan eğitim aldığı haberi ise yetkilileri tedirgin etti. İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, olayı doğrularken çocuğun başka bir okula nakledildiğini söyledi.

Ortaya çıkan bu olaya benzer bir olay 2002 yılında yine İzmir'de yaşanmıştı. Şerif Remzi Ilköğretim Okulu´nda okuyan ve Kızılay´dan verilen kanla HIV virüsü alan Y.O´nun okula başladığını duyan veliler tepki gösterip çocuklarını okula göndermemiş ancak yaşanan problem daha sonra uzmanların ve bakanlığın devreye girmesi, her türlü sağlık önleminin alınacağı sözlerinin ardından çözüme kavuşturulmuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber