Maliye, fiş getiren öğrencilere defter kalem hediye edecek

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 13 Ocak 2007 10:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vergi iadesi uygulamasını kaldıran Maliye Bakanlığı, fiş ve fatura toplamayı cazip hâle getirmek için çeşitli kampanyalara hazırlanıyor. Bunların odak noktasını ise ilköğretim öğrencileri oluşturuyor.

Bütün illerdeki öğrencilerin hepsine birer mektup gönderilerek, fahri vergi müfettişi gibi görev yapmaları istenecek. Görev alan öğrenciler de icraatlarına göre ödüllendirilecek. İzmir'de belli oranda fiş ve fatura götüren öğrenciye kırtasiye malzemeleri hediye edilecek. Erzurum'da ise kiradaki gayrimenkullerin tespiti için öğrencilerin aktif olarak kullanılması planlanıyor. Her vergi dairesi, görev yapan öğrenciler arasında yıl sonunda yapacağı çekilişle bilgisayar başta olmak üzere büyük hediyeler de verecek.

Geçen yıl emekliler için fiş ve fatura toplama uygulamasını kaldıran Maliye Bakanlığı, çalışanlar için de bu yıl aynı uygulamayı hayata geçirdi. Fiş toplama mecburiyetinin olmaması sebebiyle vatandaşların alışverişlerde belge almak için eskisi kadar ısrarcı davranmayacağından endişe duyan vergi daireleri, gelirin azalmasını önlemek için çeşitli projeler geliştiriyor. Vergi daireleri 2007 yılında denetimleri artırmanın yanında, çeşitli etkinliklerle toplumda vergi bilincinin yerleşmesine çalışacak. Bu yıl bütün illerde uygulanacak etkinliklerden biri, Konya Vergi Dairesi'nin geçen yıl ilköğretim öğrencilerine yönelik uygulaması olacak. Konya, geçtiğimiz yıl ildeki 120 bin ilköğretim öğrencisine mektup göndererek, "Anne ve babanızın fiş ve fatura almasını kontrol edin." çağrısı yaptı. Kişiye özel gönderilen mektuplar, sınıflarda öğretmenler tarafından, "Vergi dairesinden size mektup var." denilerek dağıtıldı. Mektupların içeriği, 1 ila 4'üncü sınıfa gidenlerle, 5-8'inci sınıfa gidenler için ayrı kurgulandı. Çizgi film çağı kabul edilen 1-4'üncü sınıf öğrencilerinin mektupları Donald Duck başta olmak üzere çizgi film kahramanlarıyla süslendi. İkinci gruptaki çocukların mektupları ise mutlu, gülen arkadaş grubu ve mutlu aile fotoğrafları ile süslendi. 'Sevgili çocuklar' diye başlayan mektubun girişinde devlet, orta bölümünde ise verginin önemi anlatıldı. Son bölümde ise, "Anne ve babanızı fiş almaya teşvik edin." denildi. Konya Vergi Dairesi'nin olumlu sonuç veren uygulaması, vergi dairesi başkanlarının katılımı ile geçtiğimiz günlerde Ankara'da yapılan 'toplam kalite yönetimi semineri'nde örnek proje seçilince, her öğrenciye mektup projesi, verginin yüzde 94'ünün toplandığı ve vergi dairesi başkanlığının bulunduğu 29 ilde uygulanması kararı alındı. Projenin daha sonra, Gelir İdaresi'nin kararı ile 81 ile yayılmasına karar verildi. Bütün vergi dairelerine gönderilen talimatla Milli Eğitim ile işbirliği çerçevesinde öğrencileri özendiren kampanyalar düzenlenmesi istenildi. Konya Vergi Dairesi Başkanlığı geçtiğimiz yıl öğrencilere gönderdiği mektup kampanyasını bir adım öne götürerek, öğrencilere birer fahri vergi müfettişi görevi verecek. Konya Vergi Dairesi Başkanı Harun Kaynak, kartın üzerinde "Kartı taşıyan şahıs düzenlenmeyen fişi veya faturayı düzenlemeye yetkilidir" yazılacağını kaydetti. Her kartın bir numarası olacağını anlatan Kaynak, "Kart sahibi uyarılara rağmen mükellefe fiş veya fatura düzenletemezse bize bildirecek. Gerekli işlemi biz başlatacağız. Böyle 10 işlemi bize bildiren öğrencilere çeşitli hediyeler verilecek. Yıl sonunda da kartın üzerindeki numara üzerinden çekiliş yapılacak. Kazananlara bilgisayar, bisiklet, kitap, play-station gibi ödüller verilecek." dedi. Geçen yıl öğrencilere gönderdikleri mektuptan önemli sonuçlar aldıklarını ifade eden Harun Kaynak, birçok öğrencinin hayatında ilk kez mektup aldığı için projeye dört elle sarıldığını belirtti.

İzmir Vergi Dairesi ise her öğrenciye mektup gönderme kampanyasının yanı sıra belli miktarda fiş veya fatura getiren öğrencilere kırtasiye malzemeleri hediye edecek. İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı Denetim Grup Başkanı Yılmaz Çakan, Milli Eğitim İl Müdürlüğü ile üzerinde çalıştıkları projenin ödülle birlikte 10-15 yıl sonra vergi mükellefi olacak çocuklarda vergi bilincinin oluşmasını içerdiğini söyledi. Sayı ve limitini önümüzdeki günlerde belirleyecekleri miktarda fiş ve fatura getiren öğrencilere hediyeler vereceklerini belirten Çakan, uygulamayı mektupla öğrencilere bildireceklerini kaydetti. Çakan, ilçelerde vergi dairesine, ilde ise vergi dairesi başkanlıklarına fiş getiren öğrencilere birer numara verileceğini, yıl sonunda yapılacak çekilişte kazanan öğrencilere bilgisayar hediye edeceklerini aktardı. Erzurum Vergi Dairesi Başkanı Abdulkayım Karayel de, vergi gelirlerini artırmak için çok sayıda proje üzerinde çalıştıklarını kaydetti. Fikir aşamasında olan projelerden birinin kiradaki gayrimenkullere yönelik olduğunu belirten Karayel, şu bilgileri verdi: "Kirada olan çok sayıda gayrimenkul var. Beyanname verenlerin sayısı ise çok az. Öğrencilere görev vererek bunların tespit edilmesini planlıyoruz. En çok tespit yapan ilk 10 öğrenciye bilgisayar, bisiklet, fotoğraf makinesi gibi hediyeler vermeyi planlıyoruz." Karayel, projelerinden birinin de denetimi kolay olduğu için kredi kartlarıyla alışverişi özendirmek olduğunu dile getirdi. Projeyi Gelir İdaresi'ne sunduklarını aktaran Karayel, müşterileri artacağı için uygulamaya bankaların da destek vereceğine inanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber