Çavuşoğlu: Gülen'in iadesinde bir muamma var

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan ABD'ye tepki: Gülen'in iadesi konusunda "bir muamma" var. Türk vatandaşı Zarrab'ı sadece savcının "şüphesi" üzerine tutukluyorsun. Ancak bir devlet güçlü delil veriyor sen adamı tutuklamıyorsun.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 02 Kasım 2016 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çavuşoğlu: Gülen'in iadesinde bir muamma var

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi ziyaret için bulunduğu Katar'ın Başkenti Doha'da Star Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Kartoğlu'na konuştu.

- FETÖ LİDERİ GÜLEN'İN İADESİ: ABD'liler 'sizinle işbirliği yapıyoruz, yargı karar verecek' diyorlar. Tamam mahkeme karar verecek ama çok güçlü dosya var, o yüzden tutuklama gerçekleşmesi lazım. Bir başsavcının şüphesi üzerine, Zarrab'ı tutukluyorsun. Orada da ayrı bir muamma var. Şimdi bir devlet sana en güçlü delilleri veriyor, sen adamı tutuklamıyorsun. Oradaki savcının şüphesi, bu en güçlü dosya, delil... Ama ABD'liler de bir şeyi biliyor; O kişiyi bize vermediği sürece ilişkilerimiz etkilenecek, etkilendi zaten. Ve halkın ABD'ye bakışı da hiçbir zaman değişmeyecek. Türkiye ile ilişkileri kaybetmeye değecek bir kişi mi?

- ABD'NİN TERCİHİ: ABD sistem olarak FETÖ'yü tercih ediyorsa kimin geldiği önemli değil, bizi tercih ediyorsa kimin geldiği önemli değil. Kampanyasında o yardım etmiş bu yardım etmiş ilişkileri bunlar belirlemez. Sorumluluk sahibi olduğun zaman devlet yönetiyorsun. Taç giyen baş uslanır. Hangi yönetim gelirse gelsin, Beyaz Saray ve Pentagon arasındaki uyum çok önemli.

- FETÖ OKULLARI: Gine Dışişleri Bakanı beni aradı, biz bu okulları size vermek istiyoruz gelin dedi. Somali aradı, Maarif Vakfı'na haber verdik, gitti 5 okulu devrettiler. Gine'deki okulun ikisine Şehit Astsubay Halisdemir'in adını verdik. Bazı ülkeler kendisi devralıp bizden maddi yardım istiyor. Tacikistan tüm okulları kapattı. Kalan tek kurumu Dışişleri Bakanlığı devraldı. Arnavutluk bunların merkezi gibi, Kosova'da, Makedonya'da, Bosna'da var. Çok iyi sonuçlar alıyoruz.

- DIŞİŞLERİ'NDE TEMİZLİK: Tutuklanan büyükelçiler özellikle görevleri döneminde bakanlığa FETÖ'çülerin girmesini sağlamışlar, sınav sistemini değiştirmişler, sorular verilmiş vesaire. Bugüne kadar görevine son verilen meslek memuru sayısı personelin yüzde 21'i. Yine kariyer memuru olarak da 5 kişiden biri. Ki bize sonradan sızmaya başladılar.

- SİNCAR'A MÜDAHALE: PKK orayı (Sincar) ikinci Kandil yapmak istiyor. Bazı tedbirler alıyoruz, gerekirse müdahale de edeceğiz. Hele Telafer'e yürürlerse kesinlikle müsaade etmeyiz. Haşdi Şabi de Telafer'den uzak. Onlar bilerek bir şeyler yapıyorlar, doğru değil. Bu konudaki hassasiyetimizi ABD'lilere, Irak yönetimine, Kürt bölgesel yönetimine ilettik. Bizim hassasiyetimize dikkat edeceklerini, zaten bildiklerini söylediler. Çünkü Telafer'e girerlerse kaos olur. Musul'a girerlerse bu sefer Peşmerge de girer. Musul'un içine Irak ordusu ve yerel güçlerle girilecek. Haşdi Şabi de şu anda söylendiği gibi çok yakın değil Telafer'e, ama temkinli olmakta fayda var.

- BATI'DA IRKÇILIK VAR: Batılılar içişlerine karışma noktasında çifte standart içinde. Avrupalılar 'ben seninle ilgili her şeye karışırım. Sen bana karışma' diyor. Sen nereden buldun bu hakkı. Sen üstün bir ırk mısın, üstün bir devlet misin? Sende ırkçılık var, İslamofobi var, Göçmen düşmanlığı var. Hepsi insanlık suçu. Nerede hukukun üstünlüğü? Ben soydaşlarımın hakkını sorunca 'içişlerime karışma' oluyor. Sendeki olunca iç mesele oluyor.

HEDEF EL BAB

Surİye'de Fırat Kalkanı birilerinin istememesine rağmen ilerliyor. YPG, araya girmek istiyor. Öyle görünüyor ki rejim de Özgür Suriye Ordusu ile kuzeyden karşı karşıya gelmek istemiyor. Onlar da araya YPG'nin girmesini tercih ediyor gibi bir tablo var. Bizim hedefimiz El Bab, orada durunca bu sefer temas olmaz zaten. Münbiç'ten YPG'nin çıkmasını istiyoruz, çıkmazsa müdahale ederiz. Bizzat Obama ve Kerry'nin sözü vardı, "operasyon biter bitmez acilen Fırat'ın doğusuna geri göndereceğiz" diye. Şimdi hadi sözünüzü tutun.

MUSTAFA KARTOĞLU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber