Yargıtay Başkanı, Anayasa Mahkemesi üyelerinin TBMM'ce seçilmesine karşı çıktı

Haber Giriş : 27 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya, Anayasa Mahkemesi üyelerinin bir kısmının TBMM'ce seçilmesini öngören Anayasa teklifine tepkilerini eleştiren Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin'i yanıtladı. Özkaya, "Bu değişiklik kabul edilirse, yargıçlar TBMM kulislerinde 'beni seçin' diye dolaşır, bu yargının felaketi olur" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş yıldönümü nedeniyle Hilton Otel'de verilen resepsiyonda konuşan Özkaya'nın açıklamaları şöyle: "Teklif kabul edilirse yüksek yargıçlar Meclis koridorlarını aşındıracak. Bugünkü durumu 61 Anayasası'yla karşılaştıramayız. Belki de 82 Anayasası'nın en doğru tarafı bu. Düşünün yargıçlar Meclis'te dolanıp 'Beni seçin' diye kulis yapıyor. Bu felakete yol açar."

Tartışmada Bumin'i haklı bulan Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise, Sayıştay üyelerinin tümünün Meclis tarafından seçildiğini anımsattı. Çiçek, "Sayıştay'ın saygın olmadığını kimse söyleyemez. Seçime değil uygulamaya bakın" diye konuştu.

Çiçek, Anayasa değişiklikleri için CHP'ye dokunulmazlıkları gündeme getirerek, jest yapılmasının gündeme gelip gelmeyeceği sorusunu da "Anayasa değişikliği jestle olacak şey değil. Daha ciddi bir iştir" diye yanıtladı.

Öte yandan, bir panele katılan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da Anayasa Mahkemesi üyelerini TBMM'nin seçmesi önerisine destek verdi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber