Komisyon, Başbakanlık bürokratlarını dinledi

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini, darbelerin ve gizli oluşumların siyaset üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Başbakanlık bürokratlarını dinledi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Kasım 2016 13:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Komisyon, Başbakanlık bürokratlarını dinledi

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini, darbelerin ve gizli oluşumların siyaset üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Başbakanlık bürokratlarını dinledi.

AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek başkanlığında toplanan komisyon toplantısında, Başbakanlık Müsteşar yardımcıları Ergin Ergül ve Özer Kontoğlu, Personel ve Prensipler Genel Müdürü Melih Yener ve Güvenlik İşleri Genel Müdürü Bilal Durdal sunum yaptı.

Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Ergin Ergül, 15 Temmuz gecesi FETÖ/PDY tarafından gerçekleştirilen darbe girişiminde yaşanan gelişmeleri anlattı.

FETÖ'nün demokratik hukuk düzenini cebir ve şiddet kullanarak ortadan kaldırma teşebbüsünde bulunduğunu ifade eden Ergül, teşebbüs sırasında TBMM, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Ankara Emniyet Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Daire Başkanlığı yerleşkelerinin de aralarında bulunduğu birçok yere bombalı ve silahlı saldırılar yapıldığını anımsattı.

Hain girişimde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikast girişiminde bulunulduğunu, Başbakan Binali Yıldırım'ın aracının da bulunduğu konvoya silahla ateş edildiğini, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın da aralarında bulunduğu birçok üst düzey askerin rehin alındığını belirten Ergül, Başbakanlık başta olmak üzere birçok kamu kurum ve kuruluşunun işgal edildiğini dile getirdi.

Üzerlerine ateş edilen sivil, asker ve polis toplam 246 vatandaşın yaşamını yitirdiğini, Ankara'da 5, İstanbul'da 9 olmak üzere 14 kişinin hastanelerdeki tedavilerinin hala devam ettiğini vurgulayan Ergül, 15 Temmuz gecesi yaşananları şu şekilde anlattı:

"15 Temmuz Cuma akşamı saat 20.00 sularında İstanbul Dolmabahçe ofisinde çalışmalarını tamamlayan Başbakanımız, Tuzla'daki konutuna hareket etmiştir. Tuzla'daki konutuna ulaşan Başbakanımız, televizyonlardan köprünün askerler tarafından kapatıldığı görüntülerini görmesi üzerine derhal MİT Müsteşarı'nı, Genelkurmay Başkanı'nı, ve İçişleri Bakanı'nı aramıştır. İçişleri Bakanı'na uçakta olması nedeniyle ulaşılamamıştır. Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı'na da ulaşamamıştır."

Ankara'daki hareketlilik üzerine ise Silahlı Kuvvetler Komuta Kontrol ve Harekat Merkezinin arandığı ve yetkililerden ise Ani Müdahale Mangaları tarafından "tatbikat" yapıldığı cevabının alındığını belirten Ergül, gece boyunca yaşanan gelişmelere değindi.

Sunumun ardından söz alan bazı komisyon üyeleri, Başbakanlık yetkililerinin verdiği bilgilerin darbe gecesinin bir krolonojisi olduğunu, örgütün bu noktaya gelmesi adına devletin kayıtlarında yer alan bilgilerin paylaşılmadığını dile getirdi.

Yapılan sunumun herkes tarafından bilinen şeyler olduğu vurgulan üyeler, geri planda kalan gerçeklerin aydınlığa kavuşturulması adına daha kapsamlı bir sunum beklediklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber