TEDAŞ, tahsilatını yapamadığı faturanın KDV'sini ödüyor

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 14 Ocak 2007 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Elektriğe zam yapamayan Türkiye elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ), aydınlatma bedelleri üzerinden ödediği yüzde 18 KDV'nin kaldırılmasını talep etti. Kaynak arayışında olan kurum tahsilatını yapamadığı aydınlatma bedeli faturaları üzerinden ortalama 300 milyon YTL'lik vergiyi ise cepten ödedi.

Elektrik fiyatlarına zam yapmayan ve bu nedenle her geçen gün maliyetleri artan TEDAŞ, yeni kaynak arayışına girdi. TEDAŞ, belediyelerden tahsil edemediği aydınlatma bedelleri üzerinden ödediği yüzde 18 oranındaki KDV'nin kaldırılmasını talep etti. Konunun Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Gelirler Genel Müdür Vekili Osman Arıoğlu ile Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı'ya iletildiği ancak Arıoğlu'nun buna sıcak bakmadığı öğrenildi. TEDAŞ ise tahakkuk ettirdiği için bugüne kadar tahsilatını yapamadığı aydınlatma bedeli faturaları üzerinden ortalama 300 milyon YTL'lik vergiyi kendi cebinden ödemiş oldu.

TEDAŞ, KDV ile Vergi Usul Kanunu'na göre belediyelere tahakkuk ettirdiği aydınlatma bedeli faturaları üzerinden yüzde 18 oranında KDV ödemekle yükümlü bulunuyor. Yıllardır belediyelerin aydınlatma amaçlı kullandığı elektriğin parasını tahsil edemediği için ödediği vergi de TEDAŞ'ın zarar hanesine işlemeye başladı. TEDAŞ'ın yıllık ortalama 600 milyon YTL'lik aydınlatma geliri elde etmesi ve yaklaşık 100 milyon YTL de KDV ödemesi gerekirken hem tahsilat yapamıyor hem de tahsil edemediği faturanın KDV'sini ödüyor. Bu KDV'den TEDAŞ'ın muaf tutulması için ise kanuni değişiklik gerekecek. Konunun henüz netlik kazanmadığı ancak Maliye Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığı seviyesinde görüşmelerin devam ettiği kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber