Mahalli İdare Birlikleri yasa tasarısı TBMM'ye sunuldu.

Haber Giriş : 27 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mahalli idarelerin bazı faaliyetlerini oluşturacakları birlik marifetiyle yürütmelerine olanak tanıyan yasa tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

"Mahalli İdare Birlikleri Yasa Tasarısı" mahalli idare birliklerinin hukuki statüsünü, kuruluşunu, organlarını, yönetimini, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını düzenliyor. Tasarıya göre, birden fazla mahalli idarenin, yürütmekle görevli oldukları hizmetlerden bazılarını birlikte görmek üzere kendi aralarında kurdukları kamu tüzel kişiliğine "Mahalli İdare Birliği" denilecek. Tasarı uyarınca birlik, tüzüğünün kesinleşmesinden sonra bakanlar kurulunun izni ile kurulacak ve tüzel kişilik kazanacak. Kurulmuş bir birliğe üyelik, üye olmak isteyen mahalli idare meclisinin kararı ve buna dayalı başvuru üzerine, birlik meclisinin kabulü ile olacak. Bu durumda bakanlar kurulunun izni aranmayacak. Ayrılmada da ilgili mahalli idare meclisinin kararı yeterli olacak.

Su, atık su, katı atık ve benzeri alt yapı hizmetleri ile çevre ve ekolojik dengenin korunmasına ilişkin projelerin zorunlu kılması durumunda, bakanlar kurulu ilgili mahalli idarelerin, bu amaçla kurulmuş birliğe katılmasına karar verebilecek. Bu şekilde katılınılan birlikten ayrılma da bakanlar kurulunun iznine bağlı olacak. Mahalli idarelerin bütün görevlerini kapsayacak şekilde genel amaçlı veya amacı açıkça belirlenmemiş birlik kurulamayacak

(aa)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber