Kadın ve şiddet konusunda 40 bin polis eğitilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Ocak 2007 18:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Töre ve Namus Cinayetlerini Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Gaziantep milletvekili Fatma Şahin, eğitim seviyesi çok yüksek kadınların bile yasal haklarını bilmediğini söyledi.

Şahin, Eskişehir Odunpazarı alt kademe Belediyesince Ticaret Odası'nda düzenlenen ''Kadına Yönelik Şiddete Hayır'' konulu panelde yaptığı konuşmada, töre ve namus cinayetlerini araştırmaya başladıklarında en büyük eksikliğin istatistik bilgiler olduğunu fark ettiklerini belirterek, aile içi şiddet konusunda Avrupa eksenli ideolojik olarak yapılmış anketler dışında veri bulamadıklarını bildirdi.

Uzmanlardan son 5 yılın bilgilerini istediklerini ifade eden Şahin, şöyle konuştu:

''Nitelik ve nicelik olarak şehirlerin suç haritasını çıkardık. En çok suç işlenen kentlere gitmeye karar verdik. En yüksek suç oranları en çok göç alan şehirler. İstanbul, Ankara, İzmir, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Batman'a gittik. Bu konuda Karadeniz Bölgesi'ndeki suç oranları bizi çok şaşırttı. Trabzon ve Rize'de incelemelerde bulunduk. Bu konuda rapor hazırlamak için cezaevlerinde görüşmeler yaptık. Kadın mağduriyetinin yanında korkunç derecede erkek mağduriyeti olduğunu gördük.

Medyanın bu süreçte çok tetikleyici bir görev yaptığını belirledik. Yine bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığına çok iş düştüğünü gördük. Olayların arkasında (dinim bunu emrettiği için yaptım) gibi ciddi ön yargıların olduğunu tespit ettik. Yanlış anlamalar, hurafeler ve gelenekler İslam dininin bir parçasıymış gibi algılanıyor.''

Şahin, kolluk kuvvetlerinin kadın ve şiddet konusuna bakışını değiştirebilmek için 40 bin polisin eğitim alacağını belirterek, bu konudaki genelgenin ilgili bakanlıkça yayınlandığını bildirdi.

Muhatabı tarafından bilinmeyen veya uygulanmayan yasanın bir anlamı olmadığını ifade eden Şahin, ''Eğitim seviyesi çok yüksek kadınlar bile yasal haklarını bilmiyor. Yeni çıkan yasalar kadına ne getirdi ne götürdü bilinmiyor. Kadın başına bir iş geldiğinde nasıl hareket edeceğini, nereye müracaat edeceğini bilmiyor'' dedi.

-''ŞİDDET KEMİKLERİMİZE, RUHUMUZA KADAR SİNMİŞ''-

AK Parti Yozgat milletvekili Bekir Bozdağ da, şiddet konusunun Türkiye'de yeni yeni tartışılmaya başlandığını belirterek, ''Türkiye'de şiddet o kadar kabul edilmiş, o kadar sindirilmiş ki, bunun karşıtı bir düşünceyi seslendirme cesareti istisnai bir hal almış. Şiddet kemiklerimize ruhumuza kadar sinmiş'' diye konuştu.

Yetiştirilme tarzının da şiddeti içselleştirdiğini ifade eden Bozdağ, şöyle devam etti:

''Bu sorunu şiddete maruz kalmış insanlara destek vererek çözemeyiz. Önce nedenleri doğru tespit etmek gerekir. Şiddetin en önemli nedeni ayrımcılıktır. Ayrımcılık sadece kadın erkek arasında değil, kadınların da kendi arasında ayrımcılık var. Kadını kendi içinde ayıran yasaları da barındıran bir ülkenin insanlarıydık. Yeni Ceza Kanunu ile bu ayrımların tamamını kaldırdık. Devletin bu işe seyirci kalmaması için adımlar attık. Cinsiyete dayalı ayrımcılığı suç saydık. Suç işleyen kişiye kadın erkek diye değil, insan olarak bakıyoruz.''

Bozdağ, bu konuda İslam dininin kullanılışının çok yanlış olduğunu anlatarak, ''Sanki İslam da böyle bir anlayış varmış da, onu uyguluyormuş gibi ifadeler gördük. İslam'ın bu konudaki anlayışı topluma iyi anlatılmalıdır. Bu işi çözmek için sorunun varlığını kabul etmek gerekir. Aile içi şiddet kavramı kadın ve erkek tarafından kabul edilmiyor''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber