Yaşlı araca yasak ikincisine artı vergi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 16 Ocak 2007 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "İstanbul'da plakalar sınırlansın" açıklamasıyla başlayan tartışmaya, yeni önerilerle katıldı.

Olası bir sınırlamanın ancak halkın katılımıyla mümkün olduğunu belirten Topbaş, "İstanbul'daki araçlara belli bir yaş tahdidi, birden fazla aracı olan kademeli vergi artışı getirilmesi gibi fikirler üzerinde çalışıyoruz" dedi. Malta Köşkü'nde dün gazetecilerle bir araya gelen Kadir Topbaş, şunları söyledi:

"İstanbul 15-16 milyona gidiyor, 20 milyona gitmemeli. İstanbul'un çevresinde, Gebze, Balıkesir Çorlu, Bilecik'te eşikler oluşturmalı, göçü buralarda tutmalıyız. Bundan sonra üniversiteler yeni kampuslarını başka kentlere açmalılar. İstanbul'a gelişigüzel gelinmemeli. Bunu bir sisteme mutlaka koymak lazım"

HERKES SORUMLU

Topbaş, kendine yönelik eleştirilere şu yanıtları verdi: D-100 Karayolu geniş yapılmadığı için 6X2 şerit yapabildik.Yan yollarda minibüslerin durma, bekleme sorunları geçici. Burada otobüs ve minibüs olmayacak. Minibüsler dik ulaşımda kullanılacak. Kentlerin ortasından tren geçirilip, peron yapılmaz. Doğrusu metrodur. Zeytinburnu'na giden tramvayımızı 3 kilometre yeraltına almak durumundayız. Sirkeci'de de aynı sıkıntı var.

İstanbul'un ihtiyacı olan 500 kilometre metroyu kendi kaynaklarımızla yapmak için 20-25 yıl gerek. Bu yüzden merkezi hükümet yapsın istedik. Raylı sistemleri yap-işlet modeliyle yapmak istedik ama ciddi bir yatırımcı bize gelmedi. Raylı sistemin 2009'da 140, 2011'de 240 kilometreye ulaşmasını hedefliyoruz. Ama bu benim suçum değil. Şirketlerimizin marka değerini arttırıp satmak istiyoruz. Bunun için birçoğu yurtdışında çalışmalar yapıyor. Özellikle İGDAŞ'ı en kısa sürede satmak istiyorum.

3. KÖPRÜNÜN YERİ

Üçüncü köprü doğru yerde ve doğru zamanda yapılmalı. Doğru yer, aşağı yukarı belirlendiği için söylemeyeceğim. Ormanlar veya başka alanlar, yönetimdeki gücünüzü ortaya koymazsanız, köprü olsun olmasın yağmalanır. Ülkenin de menfaatlerini düşünmek adına 3. köprü gerekli. Belki dört, beşinci köprüyü gelecek nesiller yapabilir. Otopark ihtiyacı had safhada. 23 katlı otoparkın ihalesini yapıyoruz. Bunun sayısını 50'ye çıkaracağız.

GALATA SURLARI TAŞINACAK

Haliç Metro Geçiş Köprüsü'nü yapmak için Galata surları taşınacak. Taşlar numaralandırılacak, surların rölövesi çıkarılacak. Sekiz sene sonra köprüye başlayabileceğiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber