Teziç: Üniversiteye girişte katsayıdan dönüş yok

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 16 Ocak 2007 07:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Uluslararası Mesleki Teknik Eğitim Konferansı'nın açılışını yapan YÖK Başkanı Prof. Teziç, katsayı tartışmalarının ardında 'örtülü başka hedef ve amaçlar bulunduğunu' vurguladı. Teziç, "Bunların ne olduğunu burada değerlendirecek değiliz. Mesleki eğitim için gerçekçi çözümler getirilmeli" dedi.

ÜNİVERSİTEYE girişte uygulanan farklı katsayı etrafında yaratılan tartışma YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'i isyan ettirdi. Teziç, "İmam hatip lisesi" demeden, tartışmaların gerisinde örtülü başka hedef ve amaçlar bulunduğunun herkes tarafından bilindiğini söyledi. Teziç, "Bunların neler olduğunu burada değerlendirecek değiliz. Bu nedenle, bu çevrelerin mesleki eğitim-katsayı ilişkisine yönelik değerlendirmelerine katılmak mümkün değildir" dedi. Teziç, "Mesleki eğitimin istenilen düzeye yükseltilmesi için sorunun asıl kaynaklarına inilerek gerçekçi çözümler gündeme getirilmelidir" çağrısı yaptı.

YÖK'ün düzenlediği Uluslararası Mesleki ve Teknik Eğitim Konferansı, dün Bilkent Oteli'nde başladı. Açılışı yapan Teziç, mesleki eğitimin amacının sanayi, ticaret ve hizmet sektörlerine nitelikli eleman yetiştirmek olduğunu anımsattı. Bugünün iş dünyasının iyi yetiştirilmiş ara eleman istediğine dikkati çeken Teziç, buna karşın Türkiye'deki iş gücünün eğitilmiş insan oranının çok düşük olduğunu vurguladı.

Teziç, ihtiyacın yalnızca sayıyla sınırlı olmadığını, mesleki eğitimin gerek ortaöğretim, gerekse yükseköğretimin çıktıları açısından iş dünyasının talepleriyle örtüşmediğini de vurguladı.

1998'de başlatılan katsayı uygulamasının amaç ve işleyişinden söz eden Teziç, 'katsayı mağduriyeti'ni öne sürenleri, "Genel liselere göre çok daha maliyetli eğitim gören meslek lisesi çıkışlıları, alanları dışındaki programlara yerleştirmeyi özendiren görüşten hareket etmektedirler" diye eleştirdi.

Teziç, YÖK'ün, meslek liselerinde okuyanların aldıkları eğitim doğrultusunda yükseköğretime geçişlerini avantajlı hale getiren önlemler aldığını anımsattı. Bu çerçevede, bugün sınava giren her 100 genel lise öğrencisinin yalnızca 18'inin üniversitelerin örgün öğretim programlarına yerleşirken, her 100 meslek lisesi öğrencisinden 27'sinin örgün öğretim programlarına yerleşebildiğine işaret etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber