YÖK asaleten dekan atamalarına başlamalı!

Tüm devlet üniversitelerinde görevli dekanların istifa etmesi nedeniyle vekaleten yürütülen bu görevlere YÖK artık asaleten atama yapmalı!

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 09 Kasım 2016 10:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YÖK asaleten dekan atamalarına başlamalı!

Bildiğiniz üzere, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Yükseköğretim Kurulu devlet ve vakıf üniversitelerinde görevli 1577 dekanın istifasını 19 Temmuz 2016 tarihinde istemişti.

Bundan bir gün sonra YÖK tarafından yapılan açıklamada, 1176'sı devlet, 401 vakıf olmak üzere toplam 1577 fakülte dekanının istifasının YÖK Genel Kurulunda uygun görüldüğü, en kısa süre içerisinde yeniden dekan atamalarının yapılacağı ifade edilmişti.

Memurlar.net olarak daha sonra dekan istifaları sebebiyle tüm rektörlerin aynı zamanda dekanlıklara vekalet ettiğini ve bu sürecin üniversitelerde işlerin aksamasına sebebiyet vereceğini gündeme getirmiştik. Yaptığımız bu habere binaen YÖK tarafından aynı gün yapılan açıklamada, Rektörlerin uhdesine verilmiş olan dekan vekilliklerinin, Rektörlerce uygun görülecek öğretim üyelerine verilmesinin talep edilmesi halinde değerlendirileceği belirtilmiştir.

Bu açıklamadan sonra, üniversitelerde bazı öğretim üyeleri Dekan Vekili olarak görevlendirilir iken, bazı üniversitelerde ise Rektörlerin çok sayıda fakülteyi uhdesinde yürüttüğü biliniyor.

Hatta bu süreçle ilgili bazı üniversitelerdeki öğretim üyesi sayısının az olması, bazı üniversitelerde ise yürütülen FETÖ soruşturmalarda hassasiyet gibi nedenlerden dolayı, rektörlerin çok sayıda fakültelere aynı zamanda dekanlık yapması medyada oldukça gündeme getirildi. (http://www.memurlar.net/haber/617806/)

Ülkemiz her ne kadar OHAL sürecinde olsa da, çoğu bakanlık ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının yönetici kadrolarına asaleten yapılan atamaları Resmi Gazete'den görüyoruz.

Bu bakış açısıyla, üniversite yönetiminde rektör ve rektör yardımcılarından sonra gelen dekanlık görevlerinin, Rektör uhdesinde veya vekaleten Profesörler üzerinden uzun süre yürütülmesi, üniversitelerin karar mekanizmalarında çoğulcu yönetim anlayışı ilkesinin olmasına aykırılık teşkil ediyor.

Dolayısıyla, OHAL sürecinde olsak dahi artık YÖK tarafından Dekan atamalarına başlanmasının üniversiteler açısından faydalı olacağını değerlendiriyoruz.

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber