25'inci yılına vekil başkanla giren SPK'da atama için son 5 gün

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 16 Ocak 2007 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vekaletle yönetilen Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 25'inci yılını kutluyor.

13 Ocak 1982 yılında kurulan SPK'nın yıldönümü için bugün bir kutlama yapılacak. SPK bir de kamuoyuna yönelik daha kapsamlı bir kutlama için hazırlık yapıyor. Kutlamaya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da davet edildi. Ancak Erdoğan'ın programının uygun olup olmadığına göre bu hafta içinde bir tarih belirlenecek. Şu anda başkanlığa vekalet eden İkinci Başkan Turan Erol'un başkanlığa atanmasına ilişkin kararnamenin hala Erdoğan tarafından bekletildiği ifade edildi.

Vekil olarak yürütülen SPK başkanlığı ataması için gereken yasal süre 20 Ocak tarihinde sona erecek. Doğan Cansızlar ile birlikte iki üyenin görev süresi 20 Kasım 2006 tarihinde bitmişti. Ancak 20 Kasım Pazartesi gününe denk geldiği için Cansızlar ile iki üye görevlerini 17 Kasım tarihinde bırakmışlardı. 20 Kasım Pazartesi günü de vekalet İkinci Başkan Turan Erol'a verildi. SPK Kanunu'na göre üyelerin atamasının iki ay içinde yapılması gerekiyor.

Geçmişte yasal süre aşılmıştı

SPK'da 2004 yılında iki üyenin görev süresi çekilen kura sonucu dolmuştu. 15 Ekim 2004'te kura çekilmiş, görev süresi 20 Kasım 2004'te dolan iki üyenin yerine atama ancak 29 Ocak 2005 tarihinde yapılabilmişti. SPK Kanuna'na göre Kurul yönetimi; ilgili bakanın önereceği 4 aday arasından 2'sinin, Maliye, Sanayi ve Ticaret bakanlıkları, TOBB ve Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği'nin (TSPAKB) önereceği 2 aday arasından birisinin seçilmesi ile oluşuyor. Atama ise Bakanlar Kurulu kararı ile gerçekleşiyor.

Başbakan Erdoğan'ın Turan Erol'un başkanlığa asalaten atanmasına ilişkin kararnameyi beklettiği öğrenildi. Yani SPK'ya başkan atanmasına ilişkin henüz bir kararname Cumhurbaşkanlığı'na gönderilmedi. Bu durum da Erol'un vekaleten başkanlığının uzayacağı görüşlerini güçlendirdi. Sezer geçtiğimiz günlerde de Devlet Bakanı Ali Babacan'ın danışmanlığını yapan Yasin Aydın'ın Kurul üyeliğine atanmasına ilişkin kararnameyi iade etmişti. Aydın'ın yerine daha sonra Vahdettin Ertaş seçildi. SPK'da şu anda toplantı yeter sayısı açısından bir sorun yok. 6 üye olduğu için bir risk bulunmuyor.

6 BAŞKAN DEĞİŞTİRDİ

SPK ilk kurulduğunda başkan olan İsmail Türk 1988 yılına kadar bu görevi yürüttü. 1988 yılında Mehmet Şükrü Tekbaş getirildi ancak Tekbaş 1992 yılında görev süresi dolmadan ayrıldı. Yerine getirilen Yaman Aşıkoğlu 2 yıl görevde kaldı. 1994 yılında Ali İhsan Karacan, 1997 yılında da Muhsin Mengütürk SPK başkanlığı'na atandı. 2000 yılında SPK Başkanı olan Doğan Cansızlar ise 6 yıl bu görevde kaldıktan sonra, süre bitimi olan 17 Kasım 2006'da ayrıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber