İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

FETÖ tutukluları Sincan'da yargılanacak

TBMM Adalet Komisyonunda görüşülen tasarıdaki, "FETÖ operasyonları kapsamında tutuklanan sanıkların, Sincan'da yapımı devam eden duruşma salonunda yargılanabilmesine yasal altyapı imkanı sağlayan" madde kabul edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Kasım 2016 20:29, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
FETÖ tutukluları Sincan'da yargılanacak

TBMM Adalet Komisyonunda görüşülen tasarıdaki, "FETÖ operasyonları kapsamında tutuklanan sanıkların Sincan'da yapımı devam eden duruşma salonunda yargılanabilmesine yasal altyapı imkanı sağlayan" madde kabul edildi. Düzenlemeye göre, mahkeme, güvenlik gerekçesiyle duruşmanın il sınırları içinde başka bir yerde yapılmasına karar verebilecek.

Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın TBMM Adalet Komisyonundaki görüşmeleri sürüyor.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, tasarının, "mahkemenin, güvenlik gerekçesiyle duruşmanın il sınırları içinde başka bir yerde yapılmasına karar verebilmesine" imkan tanıyan maddesi ile ilgili görüşlerini açıkladı.

"Bu düzenleme, zaruret nedeniyle getirilen bir düzenleme." diyen Bozdağ, düzenlemeye göre, bütün duruşmaların naklinin olmayacağını, güvenlik sorunu ya da fiili imkansızlıklar ortaya çıktığı zaman bu naklin yapılacağını söyledi. Bozdağ, duruşmaların da her yere naklinin olmayacağını belirtti.

Bozdağ, şu anda Ankara'nın Sincan ilçesinde duruşma salonu yapıldığını ifade ederek, "Eğer bu düzenlemeyi yapmazsak, duruşmanın orada yapılmasının hukuki altyapısı olmaz." dedi.

Duruşma salonunun yapıldığı yerle ilgili eleştirilere katıldığını kaydeden Bozdağ, "Sincan'da duruşma salonunun yapıldığı yer konusuna bakacağız. Salonun Sincan Cezaevi yerleşkesinin içine yapılmasının yanlış olduğunu ben de kabul ediyorum. Salonun yapıldığı yerin, cezaevi sınırlarının dışına çıkarılması daha doğru olur, onunla ilgili adımları atacağız." dedi.

- "AİHM şartını da yerine getirecek"

Adalet Bakanı Bozdağ, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM), "duruşmaların açık ve aleni olması, herkesin erişebileceği ve ulaşabileceği yerde olması" hükmünü kabul ettiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"AİHM, duruşma salonları için açıklık, alenilik, erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik şartı gerçekleşirse bir hak ihlali olmayacağını ama bu olmazsa hak ihlali olabileceğini tespit etmiştir. Sincan'da yapılan yeni duruşma salonunun, erişilebilirlik ve alenilik bakımından herhangi bir engeli olmayacaktır. Yani herkes o duruşma salonuna gidebilecektir.

Diyelim 100-200 sanıklı davalar oldu. Bunların avukatları olacak. Her sanığın da 3 avukat tutma hakkı olduğuna göre, 200 sanığın yaklaşık 600 avukatı olacak, tanıklar, sanıkların akrabaları, başkaları olacak. Ankara Adliyesi içinde bu kadar sanığın sağlıklı bir şekilde yargılanmasını sağlayacak bir duruşma salonu yok. Bizim yaptığımız iş, böyle bir duruşma salonu yapmak."

- "Duruşma salonu, cezaevine ait bir yer olmayacak"

Bekir Bozdağ, Sincan'daki duruşma salonunun, cezaevi yerleşkesinin tam girişine yapıldığını söyledi.

Duruşma salonunun giriş ve çıkışının ayrı planlandığını anlatan Bozdağ, "Cezaevi ile irtibatı olmayacak. Orası Ankara Adliyesine aittir. Nasıl diğer mahkeme salonları kullanılabiliyorsa orası da öyle kullanılacak, orası cezaevine ait bir yer olmayacak." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber