Türk Telekom 10 yıl sonra devlete devredilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Kasım 2016 10:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Türk Telekom 10 yıl sonra devlete devredilecek

2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda
- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan (1):
- "Oger Telekom'un borcu, Türk Telekom'un işleyişini, mali durumunu etkilemez"
- "Ortakların kendi borçlarının ileride sorun yaratmaması ve Türk Telekom'un korunması adına tüm adımları takip ediyoruz"
- "Kamu Entegre Veri Merkezi, 2018'te faaliyete geçecek"
- "USOM marifetiyle uyarılar dışında 622 siber olaya direkt müdahale edilmiştir"
- "Erişim engelleri, kamu düzeninin sağlanması ve suç işlenmesinin önlenmesine yöneliktir"

- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türk Telekom ortaklarından Oger Telekom'un borcunun, Türk Telekom'un mali durumunu etkilemeyeceğini belirterek, "Ortakların kendi borçlarının ileride sorun yaratmaması ve Türk Telekom'un korunması adına tüm adımları takip ediyoruz." dedi.

Arslan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, milletvekillerinin, bakanlığının bütçesine ilişkin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Yatırımlarda karayolu projelerine ağırlık verildiği yönündeki eleştirileri değerlendiren Arslan, karayolu projelerinin çok daha çabuk hazırlanabildiğini ancak demiryolu proje ve güzergahlarının belirlenmesinin uzun zaman aldığını söyledi.

Arslan, 14 yıl önce demiryolu projelerine başladıkları halde birçok projede yeni yeni ilerleme sağlayabildiklerini ifade etti.

Denizcilik sektörünün özel sektör ağırlıklı çalıştığına dikkati çeken Arslan, proje kapsamında az ödenek harcanmış gibi görünse de bu sektörde de ciddi işler yapıldığını bildirdi.

- "Oger Telekom'un borcu, Oger'in kendi meselesi"

Türk Telekom'un borçlarına ilişkin soru üzerine Arslan, Türk Telekom ortaklarından Oger Telekom'un borcunun, Oger'in kendi meselesi olduğunu ve Türk Telekom'un işleyişini, mali durumunu etkilemeyeceğini vurguladı.

Arslan, Türk Telekom'un kredibilitesi ve mali durumu çok kuvvetli bir şirket olduğuna işaret ederek, ortakların kendi borçlarının ileride sorun oluşturmaması ve Türk Telekom'un korunması için tüm adımları takip ettiklerini dile getirdi.

Türk Telekom'un 10 yıl sonra devlete devredileceğini hatırlatan Arslan, "Şirketin devredildiği anda da o güne kadar yapması gereken yatırımları yaparak zamanın teknolojisine uygun olarak sistemini devam ettirmesi lazım. Bunun takibini yapıyoruz. Aksi takdirde, mevcut haliyle devam ederse 10 yıl sonra görece olarak diğer şirketlerin gerisinde kalmış olacaktır." diye konuştu.

-"PTT, kamuya yük olan değil, kaynak sağlayan bir kurum"

PTT'de kar oranlarının düştüğüne ilişkin eleştiriye yanıt veren Arslan, şirketin her geçen gün karlılığını artırarak dünya markası olma yolunda ilerlediğini anlattı.

Arslan, PTT'nin 2014'te 287 milyon lira, 2015'te 425 milyon lira kar elde ettiğini dile getirerek, "PTT, kamuya yük olan değil, kamuya kaynak sağlayan bir kurum." ifadesini kullandı.

Kamu kurumlarının veri merkezlerinin birleştirilmesine yönelik ulusal Kamu Entegre Veri Merkezi Projesini başlattıklarını anımsatan Arslan, projenin fizibilite çalışmalarının aralık ayında biteceğini, 2017 yılının ilk çeyreğinde yapım işleminin başlayacağını, 2018'te ise faaliyete geçeceğini aktardı.

- "SOME sayısı 515'e ulaştı"

Siber güvenlik alanında yapılan çalışmalara yönelik sorulara da cevap veren Arslan, bu kapsamda Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) ile Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) kurulduğunu, USOM'un Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde çalışmalarına devam ettiğini, SOME'lerin sayısının da 515'e ulaştığını belirtti.

Arslan, 8-14 Temmuz'da 183, 5-11 Ağustos'ta 407, 12-18 Ağustos'ta 753 siber saldırı gerçekleştirildiğini bildirerek, "Eylül, ekim ayları düşünüldüğünde haftada ortalama 500 siber saldırı olmakta. Özellikle USOM marifetiyle uyarılar dışında 622 siber olaya direkt müdahale edilmiştir." değerlendirmesini yaptı.

Projeler hayata geçirilirken çevreciliğin göz ardı edildiğine ilişkin eleştirilere açıklık getiren Arslan, şöyle konuştu:

"Tüm projelerimizde çevrecilik boyutunu önemsiyoruz. Özellikle karbondioksit emisyonundan kaynaklı salımı azaltmamız bile başlı başına çok önemli. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün de olduğu otoyol ve bağlantı yollarında, 3. Havalimanı'nda kesmek zorunda kaldığımız ya da yer değiştirdiğimiz ağaç sayısı 384 bindir. Buna karşılık her iki projede diktiğimiz ağaç sayısı yaklaşık 5 milyondur. Projelerin sonunda bu ağaçlara karşılık 9 milyon ağaç dikeceğiz."

- "Kamu düzeni bizim için çok önemli"

Bakan Arslan, Facebook ve Twitter gibi internet sitelerine erişimin engellenmesinin istenilen bir durum olmadığını ancak ilgili kurumların yasa dışı içeriklerle mücadele çerçevesinde zaman zaman engellemeler yapabildiğini kaydetti.

Erişim engellerinin, kamu düzeninin sağlanması ve suç işlenmesinin önlenmesine yönelik olduğunu belirten Arslan, "Kamu düzeni ve milli güvenlik bizim için çok önemli. Fransa gibi pek çok ülkede bu tür uygulamalar yapılıyor. Önemli olan, bu düzeni sağlarken insanımızı en az olumsuz etkileyecek şekilde bu uygulamaları yapmaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber