Memur-Sen'den Bumin'e zam desteği

Haber Giriş : 28 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin'in, hakim ve savcıların aldığı maaşların ihtiyaçlarını karşılamadığı yönündeki açıklamasına memur sendikalarından destek geldi.

Hakim ve savcıların maaşlarının gülünç duruma düştüğünü kaydeden Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, aynı sıkıntıları yargıda çalışan memurların tümünün yaşadığını, bu kesimin de maaşlarında iyileştirme yapılması gerektiğini savundu.

42. kuruluş yıldönümünde Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, yargı camiasında çalışanların maaşlarının düşüklüğünü eleştirerek, "Asgari ihtiyaçlarını karşılayamayan hakim kendisini ruhen işine veremez.? demişti. Bumin'in bu açıklamaları sendikalardan destek buldu. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, hakim ve savcıların maaşlarının gülünç duruma düştüğünü belirterek, ?Hakim ve savcılık gibi bağımsız olması gereken kutsal mesleklerin ekonomik ve sosyal yönden hiç kimseye muhtaç olmayacak şekilde olması gerekir. Hakim ve savcıların maaşları gerekli standartlara getirilmeli.? dedi. Mahkemelerde çalışan memurların sendikası olan Büro-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan ise ?Bir an önce başta adliye ve yargı çalışanları olmak üzere tüm kamu çalışanlarının maaşları iyileştirilmeli, adliye çalışanları bu ülkenin zencileri, köleleri değil.? diye konuştu.

Halen 2003 yılı sonu itibarıyla 1. derece hakim 2.350 milyon, göreve yeni başlayan hakim ve savcı 900 milyon lira, göreve yeni başlayan memur 512 milyon lira, 10 yıllık memur 525 milyon lira, emekli olmak üzere olan memur 550 milyon lira maaş alıyor. Hakim ve savcıların maaşlarında iyileştirme sağlayacak yasa tasarısı ise TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun alt komisyonunda bekliyor. Tasarı hakimlere 121 ila 207 milyon lira arasında zam öngörüyor. Tazminatlarda ise artışa gidiliyor. Tasarı ile Anayasa Mahkemesi başkanı, Yargıtay başkanı, Danıştay ve Uyuşmazlık Mahkemesi başkanı ile Yargıtay cumhuriyet başsavcısı ve Danıştay başsavcısının tazminatlarında 121 milyon 96 bin 500 lira eşit oranda artışa gidilecek.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber