'90'a yakın subay haksız yere emekli edildi'

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Kasım 2016 20:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'90'a yakın subay haksız yere emekli edildi'

CHP İzmir Milletvekili ve Darbe Girişimi Komisyonu üyesi Aytun Çıray, Habertürk TV'ye konuk oldu.

Darbe girişimi komisyonuna yapılan açıklamalarla ilgili çok önemli ifadeler kullanan Çıtay'ın ifadeleri;

"Bu darbenin ve işgal girişiminin aydınlatılması lazım. Perde arkasının aydınlanması çok önemli. Milletimizin kendine olan güvenini arttıracak."

"Beni en çok etkileyen İlker Başbuğ oldu. Orada sergilediği devlet ciddiyeti ve geçmişte yaşadıklarıyla oradaydı. Çok önemli bilgiler verdi. Onlar bizi biraz daha aydınlattı. Birçoğunu eleştirebiliriz ama gerçekten bir daha böyle bir şey yaşanmasını istemeyenler her şeyi açık yüreklilikle söyledi."

"Hilmi Özkök de beni çok etkiledi. Onun konuşmasında önemli çok yerler vardı. 2004 MGK'dan bahsetti. Komuta kıta olarak getirdiklerini söyledi. Hükümete açıklama yapılmış. Müsteşarlığın da raporu okunmuş. Fetullah Gülen örgütü ile ilgili hükümete tavsiye kararı alınmış"

"Yaş kararlarında birçok defa hükümet uyarılmış. Buna sadece Işık Koşaner paşa direnmiş. Ben bu YAŞ kararına imza atmam demiş. 2010 YAŞ kararlarında 90'a yakın subay haksız yere emekli edildi, tutuklu olanları da emekli edecekler, sonrasında yerine gelecekler FETÖ'nün adamları olur. Peki bunu kimseye söylemediniz mi? dedim. Amirlerine iki defa anlatmış. Amirlerim diye söz ettiği kişiler zamanın Başbakanı ve Cumhurbaşkanı. Anlatamadım dedi. Gelecekte olacak bir olaya suç ortağı olmamak için imza atmadım ve istifa ettim dedi. Bazıları bunu eleştirebilir."

"BAZI SAATLER UYUŞMUYOR"

"Saat 21.00'den sonrasını bilmiyoruz. Gerçekten çok karanlık. Bu kalkışma başarılı olsaydı katledilme durumu olan Sayın Cumhurbaşkanı'nın gelmesi gerekiyor komisyona. Biz her isimle ilgili resmen başvurduk. Onun dışında Sayın Başbakan'ın bizi kabul etmesi gerekiyor. Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı'nın gelmesi gerekiyor. Necdet Özel gelmeyeceğini söyledi. Sayın Genelkurmay Başbakanı ve MİT Müsteşarı gelmek zorunda. Bazı kitaplarda yazan saatler uyuşmuyor. Bunların ortaya çıkması lazım"

"Genelkurmay Başkanı'na darbe istihbaratı gelmiş olsaydı bize talimatı farklı olurdu. O zaman MİT'in darbe istihbaratı getirmediğini ortaya çıkıyor. Bunların aydınlanması lazım. Genelkurmay Başkanı'nı getiren helikopterin pilotu da tutuklanıyor. Cumhurbaşkanı ve Başbakanı gelmezse bu komisyonun yine örtbasa alet olduğu düşünülür. Bu kaygım gittikçe artmaya başladı. Bu hafta sadece 1 gün çalışılacak."

"BURASI MEKTUPLA EĞİTİM YERİ Mİ?"

"CHP'nin önerdiği uzmanların eline yazı verilmiyor. Görev dağılımı yapmışlar rapor yazılsın diye CHP'nin haberi yok. İBB Başkanı'nı bu hafta neden çağırmadılar? İstanbul'dan Ankara'ya gelmek zor değil ki. Bir ağırlaşma görüyorum. Eski Cumhurbaşkanı ve Başbakan'lara yazılı soru verelim denildi. Burası mektupla eğitim yeri mi? Ötekilerden ne ayrıcalığı var? Komisyonun özelliği bir soru sorarken yeni soru çıkması."

"Ben YAŞ'a gelecek atamaları Başbakan'a götürüyordum sonrasında Yüksek Askeri Şura'ya götürüyordum dedi. O zaman anayasal suç işlemişsiniz siz. Atamaların büyük çoğunluğu Necdet Özel zamanındaydı. Bunda siyasi sorumluluk var aynı zamanda. Bürokratlarla kurtuluncak iş değil."

"MGK kararları gizlidir. Taraf gazetesi yayınlayınca herkes yayınlamaya başladı. Dönemin müsteşarı yazdığı bir kitabında bahsetmiş. O dönemin MGK tavsiyelerini Başbakan ve Cumhurbaşkanı sorumluluğunda askıya aldık diye. MGK'ya girmeyen bakanlardan sakladık diyor. Böyle bir yönetim olabilir mi?"

"İLK DAVA BÜLENT ECEVİT DÖNEMİNDE AÇILMIŞ"

"1999'da kim Başbakan'dı? Merhum Bülent Ecevit'ti. Demek ki o dönem burada yaşayamayacağını anlamış ve Fetullah Gülen kaçmış. Hakkında ilk dava da Bülent Ecevit döneminde dava açılmış ve mahkum olmuş terör örgütü kurmaktan. Emre Taner ifadesinde Bülent Ecevit'in "Bunları istihbaratta kullanabilir miyiz?" dediğini söylüyor. Devlet adamlığının gereğini yapıyor. FETÖ terör örgütünün başı ne zaman beraat ediyor? 2007 yılında. Özel kanun çıkartılıyor AK Parti tarafından terörün tanımını değiştiriyorlar."

"RÖVANŞİST BİR SİYASİ ANLAYIŞLA MÜSAMAHA GÖRMÜŞLER"

"İki grup devletin içine girmiş, müsamaha görmüş. Rövanşist bir siyasi anlayışla müsamaha görmüşler. YAŞ kararlarında bizzat uyarmalar var bürokratlar tarafından. Önemli bir şey var orada. Başbuğ diyor ki, '2002'den 2010'a kadar, tek bir isim bazın istihbarat alamadık' diyor. Emre Taner'den de teyit ettim bunu"

"FEHMİ KORU BU BİR YOL ARKADAŞLIĞIDIR DEDİ"

"MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın iki kez Fetullah Gülen'le görüştüğünü söyledi. Oraya çok Bakan ve devlet adamı gitti. Bir güç işareti olarak gösterirseniz giderler. Bir yazar, bir yurttaş olarak bu ilişkiyi Fehmi Koru'ya sordu. Bu bir yol arkadaşlığıdır dedi. Siz yol arkadaşınızı imha edemezsiniz. 17-25 Aralık'ı darbe olarak niteliyorsanız neden Fehmi beyi 17 Aralık'tan sonra Pensilvanya'ya gönderdiniz? Bütün bunların cevaplanması lazım. Fehmi Koru'yu gönderirken ne diyorsunuz? 'Ne olur bu iş fazla uzamasın"

"BUNLARIN DEVLETE GİRDİĞİ NOKTA 2010 ANAYASA REFERANDUMU"

"Devlet 1999'dan sonra bunu terör örgütü olarak görmeye başlıyor. 1993'lerde yargı kararı var. 1999'da mahkum olması kararı var. Terör örgütü kurmaktan mahkum oldu. Onu bırakın, 70'li yıllarda askeri bir savcı tutuklama kararı vermiş. Kategorik olarak yükselen bir şey. Devlete asıl girdiği nokta 2010 anayasa referandumudur. Sadece ve sadece Gülen cemaatinin talebiyle, HSYK dizayn edilmek için yapıldı. Sonrasında mahkemeler dizayn edilmiş ve Balyoz, Kumpas davaları aldı başını gitti. Bütün bunların içinde bu yol arkadaşlığı vardır"

"Rus uçağını vuran pilot hala tutuklu. Bu pilot FETÖ'cü mü bilmiyorum. Ama emir kumanda ile vurdu uçağı. Böyle devlet ciddiyeti olur mu? Şu örgüt demem için somut bir şey olması lazım. Üst akıl moda oldu. Öyle dersen sana da aklını kullan derler"

"TÜRKİYE SADECE KONUŞUYOR"

"Her şey olabilir ama bu kalkışma başarılı oldu. Bu kalkışmanın senaryosunu yazanlar tam başarıya ulaşsa da, ulaşmasa da Türkiye'nin zarar göreceği şekilde ayarladılar. Allah daha beterinden korudu doğru ama bugün kardeşin kardeşten kuşku duyduğu, Türk ordusunun yara aldığı, yargının en derin yarayı aldığı ve anayasa uygulanmayan bir devletle karşı karşıyayız. Bu Fetret Devri'dir. Zayıf bir Türk ordusu olmasa Yunanlılar 17 kayalığa çıkamazdı. Bu olaydan kimse fırsat çıkarmaya kalkmasın. Rusya ve İran, Rakka'ya ilerliyor. ABD, Suriye ordusunu önüne koymuş Menbiç'i alıyor. Barzani Başika'yı alıyor, Türkiye sadece konuşuyor. Türkiye'nin gündeminde başkanlık gündemi açıyor Bahçeli."

"ADİL PROPAGANDI HAKKI YOK"

"Güvenlik olmadan bayram yapamadığınız Türkiye'de nasıl referandum yapacaksınız? Adil propagandı hakkı yok. Türkiye'de şu an dolar 3.3, Türkiye ekonomisine de suikast yapılacak, Güneydoğu'da çözüm süreci adı altında PKK'ya göz yumdunuz. PKK'yı çıkaracağım diye Kürt vatandaşımın evini başına yıkmışsınız. Muhalefetin sesinin bastırıldığı yerde meşru bir şey olamaz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber