Türk Telekom'un yeni tarifesi özel alocuları kızdırdı

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 17 Ocak 2007 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Telekom'un şehirlerarası ve uluslararası görüşmelerde yaptığı yüzde 50'nin üzerindeki indirim uzak mesafe telekom hizmeti veren operatörleri kızdırdı. 'Türk Telekom tekel olduğu şehiriçi görüşmelerde zam, rekabetin olduğu uzak mesafede indirim yaparak sektörü baltalıyor' diyen alternatif telekom operatörleri fiyat kırmaya hazırlanıyor.

Türk Telekom (TK), telefon görüşmelerindeki yeni ücret tarifesini dün açıkladı. Türk Telekom, yeni düzenleme ile şehiriçi görüşmelere ve aylık sabit ödemelerde yüzde 27'ye varan oranlarda zam yaparken, uzak mesafe ve GSM görüşmelerinde 1 Mart'tan itibaren geçerli olacak şekilde indirime gitti. Ancak Türk Telekom'un açıkladığı yeni tarife, sektörü karıştırdı. "Türk Telekom tekel olduğu şehiriçi görüşmelerde zam, rekabetin olduğu uzak mesafede indirim yaparak sektörü baltalıyor" diyen alternatif telekom operatörleri fiyat kırmaya hazırlanıyor. Türk Telekom en büyük hamleyi ise Uzak Mesafe Telefon Lisansı alan alternatif telekom operatörlerini vuracak şekilde yaptı. Türk Telekom'un uluslararası görüşmelerde yüzde 60'ı bulan bir indirim yaptığın söyleyen Superonline Genel Müdürü Savaş Ünsal, "Rekabete açık olmayan şehir içi görüşmelere yüzde 25 zam yaparken, rekabete açık olan görüşmelerde yüzde 55'e varan indirimler yapması bize Türk Telekom'un Türk halkının faydasını düşündüğünü değil, karşısında rakip görmek istemediğini gösteriyor. Türk halkı için çalışsa sabit ücretlere dokunmazdı" açıklamasını yaptı. Alternatif telekom operatörlerinden Telco Türk ortaklarından Mehmet Karasu ise yeni tarifenin rakiplerin önünü kesmeye yönelik olduğunu söyledi. Karasu, "Bu Türk Telekom'un indirim değil, rakipleri bitirme operasyonudur. Telekomünikasyon Kurumu buna sahip çıkması gerekirdi. Ama maalesef çıkmadı" diye konuştu.

Türk Telekom'un yeni düzenlemesinde eleştirilen bir diğer nokta ise zammın, Türkiye'de toplam görüşmelerin yüzde 70'ni oluşturan şehiriçi görüşmelerine yapılması oldu. "Yeni düzenleme indirim değil zamdır" diyen Karasu, "Türk Telekom indirim yapmak isteseydi toplam görüşmeler içindeki payı yüzde 70 olan şehiriçi görüşmelerde fiyat kırardı" dedi.

Şehiriçi zamlandı, şehirlerarası ucuzladı

Türk Telekom, geçen hafta Telekomünikasyon Kurumu'ndan gerekli izinlerin çıkmamasından dolayı ertelediği yeni ücret tarifesini dün açıkladı. Türk Telekom'un 1 Mart 2007 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni fiyat tarifesine göre, şehirlerarası, uluslararası ve GSM aramalarında fiyat indirimine gidilirken, şehriçi ve sabit ücrete zam yapıldı. Yeni tarifeyle, şehirlerarasında yapılan telefon konuşmaları da şehiriçi tarifeden ücretlendirilecek.

Telekom'un en çok talep gören StandartHATT paketinin yeni tarifesine göre sabit ücret 10.2 YTL'den 12.6 YTL'ye, şehiriçi görüşmeler 6.4 YKr'den, 8.1 YKr'ye çıkarken, şehirlerarası görüşmelerin dakikası 17,5 YKr'den 8,1 YKr'ye, GSM ile konuşmanın dakikası 39.7 YKr'den 33.7 YKr'ye, uluslararası görüşmelerin fiyatı 24.4 YKr'den 10.6 YKr'ye indi.

Türk Telekom yeni düzenleme ile gece görüşmelerini ve uzak mesafe konuşmalarının süresini artırmayı hedefliyor. Türk Telekom yeni tarifelerde StandartHATT sahiplerine, sabit ücretteki artışı karşılamaya yönelik ve aylık değeri 8,1 YTL'yi bulan 100 gece kontörü veriyor. Aynı şekilde HesaplıHATT kullanıcılarının 100 ücretsiz kontörü ise gece kullanımına kaydırılarak ilave 60 gece kontörü ile toplam değeri 18,9 YTL'yi bulan konuşma imkânı sunulacak. Gece kontörleri 22.00'den 07.00'ye kadar geçerli olacak. Bu saatler arasında bir kontör bir dakikalık konuşmaya, şehirlerarası konuşmalarda ise 20 saniyeye denk geliyor. Ayrıca 23.00'ten sonra şehiriçi konuşmalarda bir kontör 2 dakikalık görüşme süresine eşit oluyor. Türk Telekom sunduğu bu ücretsiz kontörler ile müşterilere sabit ücret ve şehiriçi aramalarda yapılan gerekli yapısal artışları dengeleme imkânı sağlanacak. Diğer taraftan dakikası 10.6 YKr'ye kadar düşen yeni tarife ile uzaktaki akrabanın "sen kapat ben ararım" demesi tarih olacak.

Cep'te devrim gibi indirim yaptık

2004 yılından bu yana ilk defa fiyat tarifelerinde değişikliğe gittiğini açıklayan Türk Telekom yaptığı açıklamada, yeni tarifelerde sabit ücret ve şehiriçi aramalarda genel olarak enflasyon seviyesinde artışlar; şehirlerarası, uluslararası ve cep telefonu görüşmelerinde ise ?devrim niteliğinde" indirimlerin hayata geçirildiğini kaydetti. Açıklamada, Türk Telekom'un yeni fiyatlandırma politikalarıyla Türkiye'de telekom hizmetlerini yerleşik uluslararası sektör pratiğiyle uyumlu hale getirmeye yönelik bazı uygulamaların başlatıldığının ifade edildi. Şehirlerarası ve milletlerarası görüşme fiyatlarında yapılan indirimlerle ev ve iş telefonlarının kullanımının artmasının hedeflendiği belirtildi. Sabit ücretlerdeki artışlarla hizmet kalitesinin sürdürülebilirliğini teminat altına alınmasının amaçlandığı anlatılan açıklamada, "Çok yüksek seviyedeki mevcut erişim maliyet açığının da kısmen de olsa azaltmak imkânına kavuşabilecek" denildi.

Bu şartlar altında var olamayız

Bu tablo, "Türk Telekom'dan yüzde 80 daha ucuza konuşturuyoruz" kozuyla pazar yaratmaya çalışan alternatif telekom operatörlerinin işini zorlaştırıyor. Öyleki Superonline'ın yurtdışı tarifelerine bakıldığında dakikası 0.14 YKr'ye Almanya ile görüşme yapılabilirken, Türk Telekom'da bu rakam yeni tarifede 10.6 YKr olarak görülüyor.

Uzak Mesafe Telekom Hizmeti (UMTH) veren şirketlerin bu şartlar altında var olmasının mümkün olmadığını ifade eden Mehmet Karasu, "Artık sektörle hiç ilgilenmiyorum. 2004 yılında bu yana şahsi olarak şirkete 5 milyon dolar yatırım yaptım. Ortaklarımız ise toplam 10 milyon doların üzerinde yatırım yaptı. 15 milyon dolar bu pazar şartları yüzünden atıl bir yatırım olarak kenarda duruyor" dedi.

Savaş Ünsal, Türk Telekom indirimleriyle sektördeki rekabet ortamının kaldırılarak yeniden tekel durumuna döneceğini söyledi. Ünsal şöyle devam etti: "Bugün rekabet durumuna bakan TK'nın engellemesi gerekirdi. Merkez Bankası zammı daha önceden biliyordu. Demek ki Ulaştırma Bakanlığı buna onay vedi. Bu zam enflasyonu da körükleyecek."

Biz de indirime gideceğiz

Uzak Mesafe Ses Hizmetlerinde Türk Telekom'un agresif rekabetine maruz kalan alternatif telekom hizmetleri, gözünü 2007 yılında verilecek sabit telefon hizmetleri lisansına çevirdi. Savaş Ünsal, "Sabit telefon hizmetlerinin alternatif telekom şirketlerine açılması TK'nın 2007 görev planı içindeydi. Alternatif operatörler olarak 2007'de rekabete açık olmayan alanların, alternatif telekom şirketlerine açılacağını öngörüyoruz. Bu olmazsa göz göre göre bir ülkenin telekom sektörü ortadan kaldırılmak isteniyor demektir. Biz de tarifelerde indirime gideceğiz. Türk Telekom'un paralelinde bir indirim yapacağız. Her zaman tarifelerimiz Türk Telekom'un altında olacak. Bu eskisi gibi yüzde 80 civarında değil ama yüzde 30-40 her zaman daha ucuz olacağız" dedi. Uzak Mesafe Telekom Hizmeti veren şirketlerin bu şartlar altında var olmasının mümkün olmadığını ifade eden Mehmet Karasu, "2004 yılında bu yana şahsi olarak şirkete 5 milyon dolar yatırım yaptım. Ortaklarımız ise toplam 10 milyon doların üzerinde yatırım yaptı. 15 milyon dolar bu pazar şartları yüzünden atıl bir yatırım olarak kenarda duruyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber