'Kış lastiği kullanımı, ölümlü trafik kazalarını azalttı'

Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği (LASİD) Genel Sekreteri Bahadır Ünsal, kış lastiği kullanımının ölümlü trafik kazalarını azalttığını bildirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Kasım 2016 13:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Kış lastiği kullanımı, ölümlü trafik kazalarını azalttı'

Türkiye'deki sürücülerin kış lastiği kullanma konusunda iyi düzeylere ulaştığını belirten Ünsal, "2015'in etkisiyle yüzde 30'ların üzerinde kış lastiği kullanma oranına geldiğimizi görüyoruz. Avrupa'da bu oran yüzde 40'larda olmasına rağmen bizim son üç, dört yıl içerisinde bu noktaya geldiğimizi düşünürsek bu Türk tüketicisi açısından büyük bir başarıdır." diye konuştu.

Yolcu ve yük taşıyan ticari araçlarda kış lastiği takmanın yasal olarak bir mecburiyet olduğunu belirten Ünsal, şunları kaydetti:

"Bu yıl cezası 602 liradır. Geçen yılda kış lastiği kullanmayanlara toplam 2 milyon liraya yakın bir ceza kesilmiş. Tabii hedef ve amaç ceza kesmek değil ama bunun bir anlamda eğitici olduğunu kabul etmek lazım. Avrupa'nın birçok ülkesinde çok zor kış koşulları yaşayan ülkeler hariç uygulama mecburi değildir. Emniyet Genel Müdürlüğü ve trafik şubeleri, kış kontrollerinde aracın kış koşullarına uygun donanıma sahip olması açısından yaptıkları denetlemede kış lastiği kullanmayan birisini uyarıp ceza da kesebiliyorlar. Bu uygulama ise Türkiye'de genellikle kış koşulları zor olan 50-55 ilde yapılıyor. Kış lastiği kullanma mecburiyetinin uygulamaya başlandığı 2012'den bu yana trafik kazaları ve ölümlü trafik kazaları oranlarında buna bağlı oldukça önemli düşüşler ortaya çıkmıştır."

Ünsal, LASİD olarak sürücüler için kış lastiği konusunda kamu spotu ve broşürler hazırladıklarını kaydetti.

- "Kış lastiği kaymaz diye bir şey yok"

Kış lastiğinin çeşitli özellikler taşıdığını aktaran Ünsal, "Lastiğin yanağında o lastiğin kış lastiği olduğunu belirten işaretler yer alır. Bu hem ticari hem de binek araç lastiklerinde mutlaka vardır. Avrupa Birliği'nin bu konuyla ilgili koymuş olduğu regülasyonları karşılayan kış lastiğinin işareti 'üç zirveli dağ çizimi içerisindeki kar tanesi' işaretidir. Bunun dışında lastik üreticilerinin kendi yaptıkları testler sonucu lastiğin kış lastiği olduğunu belirtebilen 'M+S' (mud, snow) harfleri, çamur ve kar koşullarını karşılayan lastik olarak algılanmalıdır. Sadece kar işareti de kar lastiği olduğunu gösterir. Kış lastiği taktırırken aracın orijinal lastiğinin ebatı kullanılmalıdır." şeklinde konuştu.

Otomobil fabrikalarının araçları yaz lastiğiyle piyasaya çıkardığını anlatan Ünsal, "Siz o lastiğin üzerinde yazan ebatı kış lastiğinde de kullanmalısınız. Kış lastiği aracın dört pozisyonuna birden uygulanmalıdır. Bu çok önemlidir, 'öne iki tane arkaya takmayayım' diye bir şey söz konusu değil. Dört lastikte kış lastiği olmalıdır. Eğer iki lastiğe takılırsa bu aracın dengesini bozar. Virajlara giriş çıkışlarda araç toparlayamayabilir. O bakımdan dört kış lastiği de aynı desen, aynı hava oranında olan lastikler olmalıdır. Bunları yaptığınız takdirde sorun yaşamazsınız." dedi.

Ünsal kış lastiğinin 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yumuşaklığını ve yol tutuşunu muhafaza ettiğini vurguladı.

Kış lastiğinin diş derinliğinin yaz lastiğine göre fazla olduğunu aktaran Ünsal, şöyle devam etti:

"Kış lastiğinin oluk ve kanal genişlikleri de fazladır. Lastiğin oluk ve kanallarının yanında ince kılcal damarlar var bunların hepsi lastiğin altında kalan suyun, karın ve yağmurun süratli bir şekilde tahliye edilmesini sağlar. Bu özellikleri taşıyan kış lastiklerini kullandığında diğerlerine göre çok daha avantajlı olursunuz. Yapılan testlerde kış lastiği takmış bir araç 45 kilometre süratle yüzde dört ya da beş eğimli yolda giderken 40 metrede dururken, yaz lastiği olan araç 60 metrelerde ancak durabiliyor.

Biliyorsunuz frene bastığınızda durduğunuz mesafede bir metre bile sizin hayatınızın kurtulmasına sebep olabilecek bir ölçüdür. Kış lastiği de kayar, kaymaz diye bir şey yok, sürücüler kayması olası karlı yollarda zincir kullansın. Zincirlik yol sona erdiğinde zincirlerinizi çıkarın, çıkarılmazsa lastiklere zarar verir."

Öte yandan, kış lastiğini aralık ayına taktırmak isteyen sürücüler lastikçilerde yoğunluk oluşturdu. Yoğunluğun ay sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber