Bireysel emeklilik sisteminin fayda ve zararları

Ocak'tan itibaren hayatımıza girecek olan BES, uzun vadeli, risk dağıtımı esasına yönelik tasarruf etme amaçlı bir yatırım aracı anlamına geliyor. Çalışanların cayabilme hakkı varken işverenler için BES sistemi zorunlu. Peki bu düzenlemenin şirketlere fayda ya da zararları ne olacak? İşte yanıtı

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 18 Kasım 2016 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bireysel emeklilik sisteminin  fayda ve zararları

Funda Korkmaz

Emeklilikte yeni döneme 2 aydan az süre kaldı. Otomatik katılımla tüm çalışanlar sisteme dahil edilecek. Çalışanlar için birikim yapabilme olanağı yaratan BES'in işverene ne gibi faydalar sağlayacağı soru işaretleri yaratıyor. Şirketler sistemden çıkamıyor, ancak maddi anlamda bir yükleri de yok. Çünkü emeklilik sözleşmesinde belirlenen tutardan daha yüksek bir tutarda kesinti yapılmasını işverenden talep edilebilecek. Ancak çalışanların ücretlerini anlaşma esasına göre süresinde ödeme yükümlülüğü işverene gizli sorumluluk yükleyecek.

GEÇ KALIRSA İŞVEREN SORUMLU

İşveren, çalışanını otomatik katılım için emeklilik planı düzenleme konusunda Hazine Müsteşarlığınca uygun görülen bir şirketin sunacağı emeklilik planına dahil edebilecek. Bu tutar en geç, çalışanın ücretinin ödeme gününü takip eden iş günü, işveren tarafından şirkete aktarılacak. İşveren, katkı payını zamanında şirkete aktarmaz veya geç aktarırsa, çalışanın birikiminde oluşan parasal kayıptan sorumlu olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber