'2004 yılına kadar ülkede tecavüzcüsüyle evlenme vardı'

Keşir, "2004 yılına kadar ülkede tecavüzcüsüyle evlenme vardı. Kimse kaldırmaya tenezzül etmedi. Kadını güçlendiren en önemli araç eğitimdir. Eğitim AK Parti'nin önceliği olmuştur.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Kasım 2016 22:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
'2004 yılına kadar ülkede tecavüzcüsüyle evlenme vardı'

TBMM Genel Kurulunda, CHP'nin, hizmet veren kurumlarda çocuk istismarıyla ilgili Meclis araştırması açılmasını içeren grup önerisi kabul edilmedi.

TBMM Danışma Kurulunda uzlaşma sağlanamaması üzerine CHP, grup önerisini Genel Kurula taşıdı.

Öneri üzerinde konuşan CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, Türkiye'de her yıl cinsel istismar vakalarının arttığını belirterek, "Aile Bakanımız kayıp, çocuklar konuşulurken Bakan nerede? Atatürk'ün çocuklara bayram hediye ettiği günlerden tecavüzcüsüyle evlendirildiği günlere geldik. Tecavüzcüden koca olur mu? İndirimli cezalarla sapıklar korunuyor. 11 yaşındaki çocuk ile 70 yaşındaki adam evlenebilir mi? Kilolarca altın takınca, düğün yapıp takı takınca tecavüz olmuyor mu? Çocuklara tecavüz edilirken biz niye buradayız? Bugün ayağa kalktık ve Türkiye çok önemli bir yanlıştan geri döndü. Çocuğun tecavüze rızası yoktur, hiç olmamıştır." diye konuştu.

AK Parti Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar'ın kendisine, "Gülay Hanım anneniz kaç yaşında evlenmiş? Benim annem 15 yaşında evlenmiş" diye laf atması üzerine Yedekci, yapılmak istenenin ileride evlilik yaşını düşürmek olduğunu belirterek, şu karşılığı verdi:

"12 yaşındaki çocuğunuzu evlendirir misiniz? 8 yaşındaki çocuğunuzu istemeye gelseler, verecek misin? Bunun adı sapıklıktır, sapkınlıktır. Sen ne dersen de. 12 yaşında, 8 yaşında çocukla evleniyorsan sen sapıksındır. Sapıklık ve sapkınlığa karşı, çocuklarımızı size rağmen koruyacağız. Gerekirse çocuklarımızın önünde duvar öreceğiz. Bu tür yasaların geçmesine izin vermeyeceğiz. Siz de bu ayıptan vazgeçin."

AK Parti Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar, sataşma gerekçesiyle söz alarak, "Annesi 15 yaşında evlenenler" diye soracak olsa salonda el kaldıranların olacağını belirterek, şöyle devam etti:

"Ben kaldırıyorum. Ben sapık değilim. Buradan bakınca öyle görünüyor mu bilmiyorum ama buradan bakınca da kimseyi öyle görmüyorum. Herhangi bir şeyi istismar ederken bundan etkilenecek toplumsal kesimleri ve onların hassasiyetlerini göz ardı etmezsek bundan hepimiz fayda görürüz. Siyaset her şeyi çiğneyip geçen, her şeyi ezen duyarsız bir makine olmaktan kurtulmalı. Hiçbirimiz çocuk istismarından, tacizden yana değiliz, hepimiz buna karşıyız. Toplumun olmasını istemediğimiz bazı alışkanlıkları varsa bile bunların üzerinden buldozer gibi geçmeyelim. Hepimizin duyarlılığa, hassasiyete, hoşgörüye, anlayışa, empatiye ihtiyacı var. Gülay Hanım'ın da var. Buradan Gülay Hanım, hanımefendi olarak gözüküyor."

AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, önerge aleyhinde yaptığı konuşmada, "çocuk ve evlilik", "çocuk ve istismar" kelimesinin AK Parti döneminde bir araya gelmediğini ve gelmeyeceğini belirterek, son bir yılda konuyla ilgili iki komisyon kurulduğunu, AK Parti döneminde kadın ve çocuklar lehine çok sayıda önemli düzenlemenin yapıldığını anlattı.

Keşir, "2004 yılına kadar ülkede tecavüzcüsüyle evlenme vardı. Kimse kaldırmaya tenezzül etmedi. Kadını güçlendiren en önemli araç eğitimdir. Eğitim AK Parti'nin önceliği olmuştur. Eğitim için devletten şiddet görmüş biriyim. Bugün konuşanlar o zaman neredeydi? Çocuklar sadece cinsel olarak değil ekonomik olarak istismar edilir, dağa götürülerek de istismar edilir." diye konuştu.

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran da onlarca kadın ve çocuk derneğinin kapatıldığını ifade ederek, "Buraya çıkıp çocuk istismarıyla ilgili ne kadar iyi işler yaptığınızı söylüyorsunuz ama bir gece darbesiyle bu düzenlemeyi getiren sizsiniz. Madem toplumsal kabul vardı; niye Adalet Bakanı, 'Mağdurlar kendini daha iyi anlatsın.' diyor. Bugün Meclisin kapısındaki kadınları gördünüz. Vicdan sahibi kadınlar önergenin reddedilmesi için baskı yapmalı." dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca da önergenin aleyhinde yaptığı konuşmada, üç günden beri kamuoyunda önergeye imza atan AK Parti milletvekillerinin çocuklarını gazetelerde deşifre etmenin kabul edilemeyeceğini belirterek, bunun nefret suçu olduğunu vurguladı. "AK Parti'yi çocuk ve kadın üzerinden vuramazsınız" diyen Kaynarca, "utanç yasası" olarak nitelendirdiği tecavüzcüsüyle evlenmeyi cezasız bırakan düzenlemenin kendi dönemlerinde yürürlükten kaldırıldığını kaydetti.

Bundan sonra ne yapacakları konusunda Kaynarca, "Bundan sonraki süreçte toplumumuz ne istiyorsa, çözüm olarak ne yapmamız gerekiyorsa, binlerce evlat babasını istiyorsa, binlerce kadın reşit haliyle 'Kocamı, ailemi istiyorum. devletten para istemiyorum." diyorsa ve bu bir sorunsa, bunu AK Parti çözer." dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Kaynarca'nın sözlerine, "İnsan öldüren kocasını, çocuğunu istiyor diye serbest mi bırakılacak? Kocası bekliyor, çocuğu bekliyor diye serbest mi bırakılacak? Böyle bir zihniyet kabul edilemez." diye tepki gösterdi.

Birleşimi yöneten Başkanvekili Ahmet Aydın, "Çocuk istismarına da istismarın istismarına da Meclis olarak karşı duruyoruz." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Öte yandan, CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer'in kapatılan öğrenci yurtlarının YURTKUR ya da üniversitelere devredilmesine ilişkin yasa teklifinin doğrudan gündeme alınması önergesi ele alındı.

Önerge, kabul edilmedi.

Genel Kurulda, daha sona Milli Eğitim Bakanı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede değişiklik yapan yasa tasarısının görüşmelerine geçildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber