Bankalar kredi kartı limitini bilgi alışveriş şirketleriyle belirleyecek

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 19 Ocak 2007 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankalar kredi kartı verecekleri ya da limit artıracakları müşterilerin bilgilerini bu iş kurulacak olan bilgi alışverişi şirketleryle belirleyecekler.

Takibe dönüşme oranı son günlerde yine yükseliş trendine giren kredi kartlarında, limit belirlenirken bankalar daha dikkatli davranacak. Bankalar, "bilgi alışverişi şirketleri" kurarak, kredi kartı limitlerini belirlemek için bilgi paylaşımı yoluna gidecek. Bankalar, bu şirketlerden kredi kartı sahiplerinin borçlarını ödeme trendlerini, başka hangi kartlara sahip olduklarını, tüketici ya da taşıt kredisi gibi diğer kredilerini ödeme alışkanlıklarını izleyecekler.

6 kriter belirleyecek

Kredi kartı borçlarının intiharlara yol açan toplumsal bir soruna dönüşmesinin ardından bir yasa çıkartılarak başta limit olmak üzere bazı sınırlamalar getirilmişti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) şimdi, yasada yer alan bazı düzenlemelerin nasıl uygulanacağına açıklık getirmek amacıyla bir yönetmelik taslağı hazırladı. Taslağa göre bankalar,

bir müşterinin kredi kartı limitini "yasaklılık veya engel durumu, ekonomik ve sosyal durumu, aylık veya yıllık ortalama geliri, diğer kart çıkaran kuruluşlarca bu kişilere tahsis edilen kredi kartı limiti, bir model veya skorlama sistemi sonuçları, müşteriyi tanımak için kurulacak bilgi alışverişi şirketlerinden temin edilecek bilgiler" olmak üzere 6 kritere bakarak belirleyecek.

Şirket kurulacak

Bankalar kredi kartı verecekleri ya da limit artıracakları müşterilerin bilgilerini bilgi alışverişi şirketlerden takip edecekler. Yönetmelik taslağında bilgi alışveriş şirketlerinin nasıl kurulacağı belirlendi. Beş kart çıkaran kuruluş tarafından kurulacak bilgi alışveriş şirketleri; vergi kimlik veya vatandaşlık numaralarını kullanarak, müşterilerin risk durumlarını izleyecek ve değerlendirecek. Bankalar bilgi alışveriş şirketlerine üye olmak zorunda olacaklar. Eğer bilgi alışverişine yönelik kurulacak şirketler birden fazla olursa bankalar üyesi olduğu bilgi alışveriş şirketleri dışındaki şirketlerden de müşterisi ile ilgili bilgi almak zorunda kalacak. Bilgi alışverişi sistemlerinden yararlanmak ise ücrete tabi olacak. Yine kartların kullanımından doğan borç ve alacakların takası ve mahsup işlemleri için bankalar kendi aralarında yazılı sözleşmeyle ya da yine en az beş banka "kredi kartı borcu takas şirketi" kuracak ve bu işlemleri gerçekleştirecekler.

Yönetmelik taslağında ayrıca kredi kartıyla yapılan hangi işlemlerin nakit çekimine gireceğine de açıklık getirildi. Değerli taş alımı, altın alımı, döviz alımı, bir diğer kredi kartının borcunu kapatmak için başka bir kredi kartından yapılan borç transferleri, kişi ve kurumlara yapılan tüm ödemeler, talih ve şans oyunları, borsa işlemleri, menkul kıymet alımları, seyahat çekleri, havale işlemleri nakit çekim kapsamına girecek. Bu durumlarda nakit çekimi sayılan işlemler için daha yüksek faizler ve komisyonlar ödenecek.

Müşteri talep etmezse limit artırılamayacak

* Müşteri talep etmedikçe kredi kartı limiti artırılamayacak.

* Limit artışı, 15 gün öncesinde yapılacak bildirime, müşteri itiraz etmezse geçerli olacak.

* Sözleşmede yer alan ücret, komisyon, masraf ve vergiler dışında müşteriden herhangi bir isim altında ödeme talep edilemeyecek.

* Faiz oranları artışı 30 gün önceden müşteriye bildirilecek.

* 60 gün içinde tüm borç ödenir ve kart kullanımı son bulursa faiz artışı işlemeyecek.

* Dönem borcunun bir kısmının ödenmesi halinde kalan hesap bakiyesi üzerinden faiz hesaplanacak.

* Kalan hesap bakiyesine, asgari tutar ve üzerinde ödeme yapılması durumunda akdi faiz uygulanacak.

* Asgari tutarın altında ödeme yapılması durumunda ise asgari tutarın ödenmeyen kısmı için gecikme faizi uygulanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber