Mortgage 2008 baharına kaldı...

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 19 Ocak 2007 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İSTANBUL- Özelikle dar gelirli vatandaşlara kira öder gibi ev sahibi olabilmelerine imkan sağlayacak mortgage yasa tasarısının kanunlaşmasının 2008 baharına kaldığı öğrenildi. Sermaye Piyasası Kurulu'nun yüksek banka faizleri ve yaklaşan seçimler dolayısıyla Başbakanlık emriyle tasarıyı 2008 baharına bırakıldığı öğrenildi. İstanbul'da düzenlenen konut konferasında görüşlerini aldığımız isimlerinin açıklanmasını istemeyen konut sektörü temsilcileri, mortgage sisteminin çıkmasındaki en büyük engel olarak yüksek faiz seviyeleri ve kayıt dışı çalışan kesimlerin varlığını gösterdiler. Sektör temsilcileri, ?Kayıt dışının en büyük mecra bulabildiği sektör inşaat sektörü. Kayıt dışı kesimlerin direnci

kırılmadan mortgage kanununun çıkması imkansız. Bu direnci de ancak

Başbakan Erdoğan kırabilir? diye konuştular.

8 milyon konut yapılacak

Management Plus Danışmanlık Eğitim Hizmetleri ve ALTINanahtar Dergisi iş birliği ile düzenlenen ?Konut ve Yapı Sektöründe Kurumsal Gelişim & Marka Konferansı? konut ve yapı sektörü temsilcilerinin katılımı ile Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirildi. Konut ve yapı sektörü temsilcilerinin katılımı ile Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayında yapılan konferansta, rekabetin gittikçe artmaya başladığı sektörde, günümüzün vazgeçilmezleri haline gelen kurumsal gelişim sürecinin önemi ve markalaşma konuları ele alındı. GYODER Başkanı Sur, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'de bulunan 10'u halka açık 17 adet gayrimenkul yatırım ortaklığının yaklaşık 4 milyar dolar net aktif büyüklüğe ulaştığını kaydetti. Sur, 2013 yılına kadar Türkiye'de 6-8 milyon adet konutun yapılmasının beklendiğini ifade ederek, bunun Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) içinde 256 milyar dolarlık bir büyüklük anlamına geleceğini söyledi. Sektörün birbirinden kopuk değil, tam aksine birbiriyle uyumlu ve entegre olmasının gerektiğini vurgulayan Sur, şöyle konuştu: ?Özellikle konut stokumuzun yenilenmesi önümüzdeki dönemde, makro ekonomimizde trilyon dolarla ifade edilebilecek çapta bir iş hacmini ortaya çıkaracak ve ülke GSMH'sine kayda değer katkılar sağlayacaktır. Bu çapta yenileme projesi, akıl, bilgi, işbirliği ve koordinasyonla yönetilmek zorundadır.?

Konut sektörü dar gelirliyle büyüyecek

Türkiye'de konut ihtiyacı bulunduğunu aktaran Sur, ?Konut ihtiyacının talebe dönüşebilmesi için orta ve düşük gelirli halkın konut sahibi olmasının desteklenmesi lazım. 2004 yılı başında neredeyse sıfır noktasında olan konut kredisi stoku bugün 15 milyar dolar düzeyini aşmış olmasına rağmen ülke GSMH'sine oranı yalnızca yüzde 3.9'dur. Gelişmekte olan ülkelerde bu oranın yüzde 12-15, AB'de yüzde 40-45, ABD'de yüzde 60'lar seviyesinde olduğu dikkate alınırsa sektördeki fırsat ve potansiyelin büyüklüğü kendiliğinden ortaya çıkar? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber