Anasayfa

Mavi Marmara davasında gerginlik! Dava ertelendi

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Mavi Marmara Davası duruşma salonunda gergin anlar yaşandı. Türkiye ile İsrail arasında yapılan anlaşmaya tepki gösteren Mavi Marmara şehitlerinden Çetin Toplçuoğlu'nun eşi Çiğdem topçuoğlu fenalık geçiridi

Haber Giriş : 2016-12-02T22:33, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Savcının iki ülke arasındaki anlaşma kapsamında düşürülmesini istediği Mavi Marmara duruşmasının akşam saatlerinde gerginlik yaşanması üzerine ertelendi.İzleyicilerin sloganlar atması üzerine çevik kuvvet polisi salona girerken bir şehit yakını baygınlık geçirdi.

Mavi Marmara saldırısına ilişkin İsrailli komutanların İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı davaya sabah saatlerinden itibaren devam ediliyor. Duruşmanın ilk saatlerinde duruşma savcısının iki ülke arasındaki anlaşma gereği davanın düşürülmesi talebinin ardından duruşmada müşteki ve mağdurlar söz alarak taleplerini dile getirdi.

Gün boyu zaman zaman gergin geçen duruşmada mahkemenin talepleri değerlendirmek üzere ara vereceği sırada bir kadın "Adalet yok" diye bağırdı. Bunun üzerine salon bir anda karıştı. Salonda bulunan izleyiciler tekbirler getirerek sloganlar atmaya başladı.

Gerginliğin sürmesi üzerine çevik kuvvet polisi duruşma salonuna girdi. Salonda yaşanan gerginlik sırasında Mavi Marmara baskında hayatını kaybedenlerden Çetin Topçuoğlu'nun eşi Çiğdem Topçuoğlu baygınlık geçirdi.

İzleyiciler tarafından taşınarak salondan çıkarılan Topçuoğlu ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Mahkeme yaşanan gerginliğin ardından duruşmayı 9 Aralık'a erteledi.

SAVCI DAVANIN DÜŞÜRÜLMESİNİ İSTEDİ

İsrail devleti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında yapılan bu anlaşmanın 9 Eylül 2016 tarihinde yürürlüğe girmesi Türkiye'nin yargılama hakkından vazgeçtiğini söyleyen duruşma savcısı Hüseyin Aslan, "Anlaşmanın 4. maddesi bizim için yargılama koşuludur. Bundan sonra davanın devam etmesi mümkün değildir" diyerek davanın düşürülmesini istedi.

MÜŞTEKİ AVUKATLARI ANLAŞMANIN YOK SAYILMASINI İSTEDİ

Söz alan müşteki avukatı Selçuk Kar, anlaşmanın maddelerinin incelenmesi halinde verilen tazminatın himmet tazminatı olmadığını, bir lütuf tazminatı olduğunu, yok sayılması gerektiğini söylediler. Müşteki avukatı Kaya Kartal, anlaşmanın bir af niteliği taşıdığını öne sürerek, "Af niteliğinde olursa bu davayı düşürebilir. Bu nedenle mahkemenizin bu anlaşmayı iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürmesini istiyoruz. Bu anlaşma ile hak arama hürriyeti ihlal edilmektedir. Yaşam hakkı, işkence görmeme hakkı gibi temel insan hakları normlarını çiğneyen bu anlaşmanın yok sayılarak davaya devam edilmesini istiyoruz"

Mahkeme, anlaşmanın TBMM'de kabul edilerek yürürlüğe girdiğini belirterek, bu anlaşmanın iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi talebini reddetti.

DHA