Rektörler Komitesi ile ÜAK arasındaki anlaşmazlık devam ediyor

Haber Giriş : 30 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meslek liselerine katsayı eşitliği getiren YÖK yasa taslağı, gelecek hafta Meclis'te. Rektörler Komitesi ile ÜAK ise hâlâ anlaşamadı. ÜAK, komitenin aksine hükümetle uzlaşmadan yana

YÖK yasa taslağı, üniversiteleri bir kez daha karşı karşıya getiriyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) taslağında yer alan ve imam-hatipler için yapıldığı ileri sürülen, ÖSS'de meslek lisesi mezunlarına uygulanan farklı katsayı uygulamasını kaldıran düzenleme nedeniyle gerilen üniversiteler, önümüzdeki günlerde bu konuda kritik kararlar almak zorunda.

Gündem imam-hatip
YÖK Başkanı Prof. Erdoğan Teziç başkanlığında pazar günü olağanüstü toplanacak olan Rektörler Komitesi, meslek liselerine ilişkin katsayı düzenlemesini tartışacak. Gelecek hafta ise, bir süredir hükümetle temas trafiği yürüten Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) toplanacak. Rektörler Komitesi'nin gündemine ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Teziç, "Meslek liselerine ilişkin getirilmek istenen düzenleme konusunda görüşlerimizi ortaya koyacağız. Zaten söz konusu yasanın bildiğimiz tek tarafı da o" dedi.

131. maddeye dikkat
YÖK'ün hazırladığı, 'Üniversiteye giriş sınavında meslek lisesi ve genel lise mezunlarına uygulanan farklı katsayılar nedeniyle ortaya çıkan durumun değerlendirilmesi' başlıklı raporda, hükümetin ısrarla vurguladığı 'meslek liseleri mağdur' söylemine karşı, 'Asıl mağdur genel liseler' denilmişti. Ayrıca, imam-hatip düzenlemesinin Anayasa'nın 131. maddesine aykırı olacağı yorumu yapılarak, üniversitelere giriş sınavında uygulanacak katsayı düzenlemesinin YÖK'ün görevi olduğu belirtilmişti. Rektörler Komitesi'nin hükümete bunları uyarı niteliğinde anlatacağı öğrenildi.

Toplu istifa önerisi
Olağanüstü toplantıda, bazı rektörlerin 'YÖK, ÜAK ve rektörlükten topluca istifa edelim' önerisi getireceği belirtiliyor. Prof. Teziç, rektörlerin bu yönde önerilerinin olduğunun hatırlatılması üzerine, "Bir kızın 40 erkekte gönlü vardır, biri olur. Komiteden çıkan karara göre hareket edeceğiz" diye konuştu.

Rektörler Komitesi'nin ardından da ÜAK toplanacak. Hükümetle temasa geçen ÜAK üyelerinin, gizlice dile getirdiği, "Teziç'in masadan kalkması iyi olmadı" söylemini Teziç'in gündeme getirmesi bekleniyor. ÜAK Başkanı Prof. Dr. Ayhan Alkış'ın, toplantıda yapacağı konuşmada, hükümetle uzlaşma zemininin sürmesini isteyeceği öğrenildi.

Alkış'ın, gündeme getirmeyi planladığı, 'Hükümetle yeniden uzlaşalım' çağrısına karşı Prof. Teziç net konuştu. "Ben masadan kalktım" diyen Teziç, Alkış'ın hükümetle temasa geçmesi ve kendisine karşı olduğu yönündeki haberleri ise şöyle değerlendirdi: "Aralık ayından bu yana rektörlerin YÖK'e karşı isyan ettiği yönünde haberler çıktı. Ancak hiçbir şey olmadı. Alkış'tan, Meclis'te yaptığı görüşmeleri konusunda hiçbir bilgi almadım."

Erdoğan'la görüşme
ÜAK, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la temasa geçme kararı aldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün ÜAK Başkanı ve Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayhan Alkış ve beraberindeki heyeti kabul edecek.

'Yetki YÖK'te değil'
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, üniversiteye girişte yapılan Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) eşit katsayı düzenlemesini de içeren YÖK yasa taslağının gelecek hafta Meclis'e sunulacağını açıkladı. Dün konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan ve düzenlemenin bu yılki ÖSS'ye yetişeceğini belirten Bakan Çelik, şunları söyledi: "Anayasa'nın 131. maddesinde üniversiteye girişin kanunla düzenleneceği hükmü var. Bu yetki YÖK'e verilmiş değil. Anayasa'nın 130. maddesinde YÖK'e verilen yetki yükseköğretimin planlanmasıdır. Yani, nerede, ne tür okul açılacağını ve kontenjanlarını belirleyecek. Anayasa'da, üniversiteye giriş, kanunla düzenlenir diye ifade edilmiş. Kanun yapma yetkisi de Meclis'e ait. Taslak Anayasa'ya aykırı değil."

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber