Bolu Dağı Tüneli'nde araç geçişine rötar

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Ocak 2007 19:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Romano Prodi tarafından açılan Bolu Dağı tünelinde araç geçişine yarın sabah saatlerinden izin verilecek.

Tören platformunun açılacak olan otoyol üzerinde yapılması ve helikopterlerin inmesi için sökülen elektrik direklerinin yerine dikilmesi için tünelin açılışı yarına ertelendi. Tören bitiminden sonra yolun tekrar eski haline gelmesi için firma yetkilileri çalışmalara başladı. Yüksel Proje Uluslar arası A.Ş Gümüşova-Gerede Otoyol Projesi Kontrol Başkanı Faik Tokgözoğlu, genel durum değerlendirmesi yaptıktan sonra yolu son bir kez kontrol edeceklerini belirtti.

Yolu emniyete aldıktan sonra yetkililere devrinin yapılacağını kaydeden Tokgözoğlu, "Tünel için yapılan töreni açacağımız yol üzerinde yapılan alan üzerinde yaptık. Bu platformu hazırlayabilmemiz için kurduğumuz bariyerlerden helikopterin iniş yapabilmesi için elektrik direklerinin sökülmesine kadar birçok çalışma yaptık. Sahada arkadaşlarımız çalışmaya başladı. Tekrar bitirilmiş olan yol kesimini, güvenlik sistemlerini ilk haline getirmeye çalışıyorlar. Kontol merkezindeki son hazırlıklar tamamlanıyor. İdarenin yetkilileri kontrol merkezindeki yerlerini alıyorlar. Gece geç saatlere kadar bu çalışmalar bittikten sonra yolun kontrolünü bir kez daha yapıp iyice emniyete aldıktan sonra işletmeci arkadaşlara devrini yaparak yolun açılmasını sağlayacağız."

"Mevcut devlet yolundaki zorlukları göz önüne alarak bir an önce yolun bir kısmını ulaşıma açabilmek adına yolun İstanbul-Ankara tarafına yüklendik. Ve orayı bitirdik. Bugün de başbakanların katılımı ile yol açılmış oldu. 3 şeritli gidiş-geliş otoyolumuz var. Her türlü güvenlik önlemi alınmış bir yoldur. Bunun en önemli parçası olan viyadük ve tünelde bütün güvenlik normlarının gerektirdiği önlemler alınmış durumda. Şu anda tünelimizde aydınlatma, havalandırma, radyo, yangın söndürme sistemleri ve kameralarla gözetlenmesi tamamen gerçekleştirilmiş durumdadır." diyen Tokgözoğlu, tünellerde herhangi bir güvenlik zaafiyetinin bulunmadığını dile getirdi.

Tozgözoğlu, "Evet bir kısım işler eksiktir. O da sol tüptür. Tüneldeki bütün işlerin bittiğini söyleyebilmemiz için her iki tüpün bitmesi gerekiyor. Bu eksiklik sözleri oradan gelmektedir.Yoksa şu anda trafiğe açtığımız tüpte herhangi bir güvenlik zaafiyeti yoktur. 4.5 kilometreyi 4 viyadükte yüksek kapasiteli sismik izolatörlerle donatılmıştır.Tünel ve viyadükler ne büyüklükte olursa olsun herhangi bir depremde asla yıkılmayacak. Servis dışı kalmayacak. Ancak tamir edilebilir küçük hasarlar alabilecek. Açılan tünelde geriye kalan tek şey her türlü güvenlik önlemi alınmış olmasına rağmen güvenliğin en önemli parçası sürücülerdir. Dolayısıyla sürücülerin hem hız limitlerine hem de güvenlik takip mesafesine uymalarını önemle rica ediyorum." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber