TÜRMOB: Çalışanın vergi iadesinden kaybı 600 YTL

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Ocak 2007 11:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Başkan Yardımcısı ve İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, vergi iadesinin kaldırılması nedeniyle gelecek yıl çalışanların en az 600 YTL kaybı olacağını bildirdi.

Arıkan, düzenlediği basınla sohbet toplantısında, hem iktidar hem de muhalefetin yasallaştırma sözü verdiği yeni TTK (Türk Ticaret Kanunu) Tasarısının Adalet Komisyonunda görüşülürken ?oy kazandırmayacağı ve acil olmadığı? gerekçesiyle sonraki yasama dönemine ertelendiğini söyledi.

Yeni TTK Tasarısının, uluslararası muhasebe standartlarının oturtulmasıyla Türk işletmelerinin uluslararası ticaret, endüstri, hizmet, sermaye ve finans piyasalarında güvenilir olmasını ve şeffaflığı sağlamayı hedeflediğini belirten Arıkan, bu çerçevede tasarının vazgeçilmez ve acil olduğunu kaydetti.

Dünyada finansal tablolarda artık tek bir dil kullanılmasının istendiğini ifade eden Arıkan, ?Türkiye'nin bu sürece ayak uydurması için TTK olmazsa olmaz. Tasarının ertelenmesi 2007 ve 2008 yılları için bir kayıptır. En erken 2009'da gündeme gelecektir. Bu kanun, seçim sonrasına kaldığında en az 3 yıl ertelenecektir. Kanun tasarısının seçimlerden önce çıkartılabileceğini düşünüyoruz. Birileri hatırlattığı takdirde ele alınabilecektir? diye konuştu.

?KANUN, BİRİLERİ TARAFINDAN ENGELLENİYOR?

Yahya Arıkan, gerek Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) gerekse CHP'nin 13-15 maddede değişiklik talebi olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti: ?Bunlar, bizim de kısmen istediklerimizdir. Kanunun çıkartılması için henüz geç değil. Bin 550 maddeden 15 maddeyi konuşuyoruz, bu birşey değil, yasanın temel yapısını değiştiren maddeler değil. CHP, maddelerin tek tek görüşülmesini, hükümet tarafı ise hiçbir şey tartışılmasın, görüşülmesin istiyor. Biraz hükümet, biraz muhalefet, biraz da TOBB adım atarak ortak bir noktada buluşabilir.?

Yahya Arıkan, şu anda uygulanan TTK'nın 57 yıllık olduğunu hatırlatarak, yeni kanunun çıkmasının birileri tarafından engellendiğini, yeni sistemden korkan kesimler olduğunu söyledi. Arıkan, vergi iadesinin kaldırılıp ?vergi kaçıranları ihbar edin? boyutuna gelmenin doğru olmadığını belirterek, ?Harcama ve tasarrufun tümünü kapsayacak bir oto kontrol sistemi getirilmeli. Vergi yasası geriye dönük de işlememeli? diye konuştu.

Vergi iadesinin kaldırılması ile çalışanların ek bir ücret almayacağını vurgulayan Arıkan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

?Vergi iadesinin kaldırılması nedeniyle çalışanların gelecek yıl en az 600 YTL kaybı olacaktır. Asgari geçim indiriminin uygulanmasıyla brüt ücret üzerinden yapılan anlaşmalarda problem yok, net ücret üzerinden anlaşma yapılan firmalarda ise işverenin karı, çalışanın da kaybı olacak. Çalışanın maaşında değil ama gelirinde düşüş olacak.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber