Umut Oran'ın Bakan Soylu'ya açtığı davaya ret

Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı ve eski CHP Milletvekili Oran'ın, "hakaret ve iftirada bulunduğu" iddiasıyla İçişleri Bakanı Soylu aleyhine açtığı manevi tazminat davası reddedildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Aralık 2016 10:19, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Umut Oran'ın Bakan Soylu'ya açtığı davaya ret

- Sosyalist Enternasyonal (SE) Başkan Yardımcısı ve eski CHP Milletvekili Umut Oran'ın, "hakaret ve iftirada bulunduğu" iddiasıyla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu aleyhine açtığı manevi tazminat davası reddedildi.

Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesindeki duruşmaya Soylu'nun avukatı Uğur Kızılca ile Oran'ın avukatı Evrim Sandal katıldı.

Sandal, davanın kabulüne karar verilmesini istedi. Kızılca ise davaya konu müvekkilinin açıklamalarının, Oran'ın konuşmalarına cevap niteliğinde olduğunu belirterek, davanın reddini talep etti.

Hakim Fatih Akarsu, dosyanın karara çıkacağını hatırlatarak, taraflardan esas hakkındaki görüşlerini istedi.

Oran'ın avukatı Sandal, olay tarihinde Bakan Soylu'nun AK Parti Genel Başkan Yardımcısı olduğunu belirterek, "30 Mart 2014 yerel seçimleri öncesinde Süleyman Soylu'nun söylediği sözler, müvekkilimin kişilik haklarının ihlali niteliğindedir, atılan tweetler de aynı mahiyettedir. Davamızın kabulüne karar verilsin." diye konuştu.

Soylu'nun avukatı Kızılca da "Davalı Umut Oran daha önceki konuşmasında, sayın Başbakan'a ithamlarda bulunmuştur, müvekkilim de bu sözlere karşılık açıklamada bulunmuştur. Davacının konuşmasından yaklaşık bir hafta sonra Dışişleri Bakanlığı ile ilgili birtakım kayıtların da sızdırıldığı gerçektir. Müvekkilim bunlara eleştiri kastıyla hareket etmiştir, hakaret kastı yoktur." ifadelerini kullandı.

Kızılca, şunları kaydetti:

"Umut Oran'ın yerel seçimlerden önce Başbakan Erdoğan'ın seçimden kaçmak için her türlü yolu deneyebileceğini hatta bunun kendisine suikast düzenletmekten Türkiye'de bir iç karışıklık yaratmaya kadar uzanabileceğini, 'Bu hafta yeni gelişmeler olacak, Erdoğan'ın korktuğu başına gelecek, Erdoğan belki de 30 Mart'ı görmeden siyasetten çekilebilir.' şeklinde açıklamalar yapmıştır.

Bu açıklamalardan kısa bir süre sonra da bize göre ülkemizin milli güvenliğini ilgilendiren bir toplantıda yapıldığı iddia olunan ses kayıtları sızdırılmıştır, müvekkilimin ve az önce benim sayın mahkemeye arz etmiş olduğumuz beyanlarımız ve eleştirilerimiz buna ilişkindir. Müvekkilim Anayasa'da ve uluslararası sözleşmelerde yer alan düşünce ve kanaat açıklama hürriyetini kullanmıştır, davacının kişiliğini değil, üslubunu, siyaset yapma yöntemini eleştirmiştir, kitaplarda ve sosyal medyada yer alan davacı ile ilgili hususlara inancını dile getirmiştir.

Davacı Umut Oran tanınmış bir siyasetçidir, ağır eleştirilere katlanma yükümlülüğü bulunmaktadır, seçim döneminde yapmış olduğu açıklamalara karşılık olarak kendisine karşılık vermiştir, davanın reddini talep ederiz."

Dosyayı inceleyen Hakim Akarsu, davanın reddine karar verdi.

- Dava konusu

SE Başkan Yardımcısı ve eski CHP Milletvekili Oran, avukatları aracılığıyla İçişleri Bakanı Soylu'ya, 30 Mart yerel seçimleri öncesi AK Parti İzmir Gaziemir İlçe Başkanlığındaki konuşmasında "hakarete uğradığı" iddiasıyla 10 bin lira manevi tazminat davası açmıştı.

Dava dilekçesinde Soylu'nun, konuşması ve twitter paylaşımlarıyla Oran'ın manevi zarara uğradığı iddia edilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber