İşçi emeklilerinin büyük çoğunluğu açlık sınırının altında

Haber Giriş : 01 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği'nin yaptığı araştırmaya göre, işçi emeklilerinin büyük çoğunluğu ile dul ve yetimlerin tamamı açlık sınırının altında bir gelire sahip

Türkiye'de ekonomik şartlar, sosyal durum ve çalışma hayatı birbirine tezat tablolar ortaya koyarken, birçok kesim karın tokluğuna çalışıyor. Devletin resmi rakamları, açlık sınırının 480 milyon lira olduğunu belirlerken, birçok insan bu rakamın altındaki ücretlerle geçimlerini sağlama uğraşında. İşçi emeklileri, dul ve yetimler de açlık sınırı altında yaşayan gruplar arasında yer alıyor.

Emeklilerden büyük bir bölümünün 365 milyon ile 405 milyon lira arasında aylığı bulunuyor.Türkiye İşçi Emeklileri Derneği tarafından yapılan araştırmaya göre, işçi emeklilerin büyük çoğunluğu ile dul ve yetimlerin tamamı açlık sınırının altında bir gelire sahip. SSK'dan aylık almaya hak kazanmış 3 milyon 935 bin kişiden yüzde 75'i; yani 2 milyon 952 bini açlık sınırında yer alıyor. Bu miktarı aşan SSK aylığı bulunmuyor. SSK'da en yüksek aylık 738 milyon lirayı aşmıyor. Üstelik bu miktarda maaş alabilen SSK'lı sayısı da oldukça az.

Açlık sınırında yaşayan bir diğer meslek grubu da öğretmenler. 1/4 derecesindeki bir öğretmenin bugünkü maaşı 720 milyon lira. Maaşlarıyla sadece karınlarını doyurabilen öğretmenlerin bir çoğu da ders saatlerinin dışında ikinci bir işle uğraşmak zorunda kalıyor. Öğretmenlerin yoksulluk kıskacında olduğunu belirten Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaattin Dinçer, bu durumun ülke için utanç verici olduğunu vurguladı.

H.O.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber