İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Genel Kurul'da vekiller Yıldırım'ı 34 kez alkışlamış

Yıldırım uzlaşma çağrısında bulunarak "CHP demokrasi tarihimizin en eski partisidir. Bu kapı da ana muhalefete sonuna kadar açıktır, bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Öte yandan Yıldırım, konuşmasının sonuna doğru 2 kez süresi uzatılınca, "Tabi yapılan iş çok olunca zaman etmiyor" diye espri yaptı. AK Parti milletvekilleri Yıldırım'ı 34 kez alkışladı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 17 Aralık 2016 08:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Yıldırım uzlaşma çağrısında bulunarak "CHP demokrasi tarihimizin en eski partisidir. Bu kapı da ana muhalefete sonuna kadar açıktır, bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Öte yandan Yıldırım, konuşmasının sonuna doğru 2 kez süresi uzatılınca, "Tabi yapılan iş çok olunca zaman etmiyor" diye espri yaptı. AK Parti milletvekilleri Yıldırım'ı 34 kez alkışladı.

ÖNDER YILMAZ - ŞEBNEM HOŞGÖR - BAHAR ATAKAN - MERİÇ TAFOLAR - NAMIK DURUKAN - KIVANÇ EL | Ankara / Fotoğraflar: MUSTAFA İSTEMİ

TBMM Genel Kurulu'nda 11 gündür devam eden bütçe maratonu sona erdi. Dün 312 kabul edilen 2017 Yılı bütçesi son gün görüşmelerinde hükümet adına Başbakan Binali Yıldırım konuştu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin konuşma yapmadan izledikleri görüşmelerde Yıldırım, özetle şu mesajları verdi:

OMUZ OMUZAYIZ: 15 Temmuz'un o karanlık gecesinde 7 den 70'e beraber olduk. Beşiktaş'ta yaşadığımız büyük acının karşısında da yine Meclisimizde, partilerimizle bir ve beraber olduk. Önceki gün CHP lideri Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Bahçeli ile bir araya geldik. Terörle mücadelede bizimle birlikte oldukları için buradan bir kez daha teşekkür ediyorum. Bütün dünyaya bir kez daha gösterdik ki terör karşısında el ele, omuz omuza birlikteyiz.

CHP'YE KAPI AÇIK: 12 Eylül vesayetinden kurtulmak toplumun öncelikli talebidir. Bu tartışma 34 yılı aşan tartışmadır. Ak Parti olarak harekete geçtik. Muhalefet partilerimize de sürekli çağrıları tekrarladık. Yönetim sistemi ile CHP'den temelden farklı düşündüğümüz bir sır değildir. CHP demokrasi tarihimizin en eski partisidir. Her zaman demokrasiyi, özgürlükleri temel hak ve hürriyetleri savunmuştur. Ama bunlar sözde kalmamalı. Anayasa değişikliği için demokratik uzlaşma arayışımız bizi bir noktaya getirdi. Bahçeli'nin ekim ayı başlarında paylaştığı beyanatı ile istek talep yeni boyut kazanmıştır. MHP ile yapılan değişiklik teklifi uzlaşma neticesinde tamamlanmıştır. CHP temsilcisi; Cumhurbaşkanımızın bir şekilde olmadığı halde değişikliğin ne olacağı yönünde görüş ileri sürdü, 'Anayasa'nın arkasında kim olacak' dedi. Anayasanın arkasında, 316 imzası olan Ak Parti grubu olacak; arkasında uzlaşarak ülke sorunu çözmede siyaset üstü anlayış gösteren MHP olacak. Meclis onay verdiğinde milletin önüne giderse, 79 milyon vatan evladı olacak. Bu kapı da ana muhalefete sonuna kadar açıktır, bekliyoruz. Yüce Meclis onayı verince kararı millet verecektir. Teklifte 3 partinin anlaştığı maddeler de vardır.

EKSENİ BELLİDİR: Türkiye'nin ekseni bellidir, yolu bellidir muasır medeniyetler yoludur. Gazi Mustafa Kemal'in gösterdiği yoldur. Rejim tartışmaları 1923'te tamamlanmıştır. Türkiye, istikrarsızlıktan çok çekti. 60 yıl içinde 45 hükümet kurmuşuz. Normal istikrar çizgisi olsaydı 15 hükümet olması gerekirdi.

İSTİLA HAREKETİ DEĞİL: Rusya ile İsrail ile ilişkileri normalleştirdik. Başika'da Musul'da etnik temizliğe karşı önlem aldık. Musul, DEAŞ'tan temizlenmelidir. Şii milis gruplarca etnik temizlik önüne geçmek için yapılacak çalışmalar bizim kırmızı çizgimizdir. Musul, Musulların olmalıdır. Telafer'deki yapı değişmemelidir. Suriye'nin toprak bütünlüğü sorunumuz yoktur. Fırat Kalkanı asla istila hareketi değildir.

ABD'NİN İŞ TUTTUĞUNU BİLİYORUZ: Meselemiz Kürtlerle değil, onları terör ile rahatsız eden PKK, YPG ve PYD iledir. Dünya kamuoyuna farklı anlatılmakta, Kürtlere düşman olduğumuz algısı oluşturulmaktadır. ABD'nin PYD ile iş tuttuğunu biliyoruz. Rahatsızlığımızı ilettik. DEAŞ'tan sonra o terör örgütü yok etmesi için hangisini kullanacaksınız. El Kaide'yi bitirmek için Taliban'ı kullandınız şimdi o başınıza bela oldu.

80 bin kişi için hazırlık

Suriye'de dram yaşanıyor, insanlık suçu işleniyor. Halep'ten yükselen feryatlara, haber bültenlerine yansıyan görüntülere kayıtsız kalmadık. Diplomatik hamle içine girdik. Kısmi ateşkes tesis edildi. Halep'te bulunan siviller İdlib'e tahliyesi başladı. 7500 üzerinde sivil ateşten cehennemden alınarak hayatları kurtarıldı. İlk etapta 80 bin göçmen için hazırlıkları başlattık.

Büyüme rakamları

Yıldırım "Türkiye, 2003-2016 arasında 5.6 büyümüştür, dünya 4.3. Sayın Kesici, ulaştırma projelerine ilginizi biliyorum. Bölünmüş yol ile duble yol farkı yoktur; Türkçesini kullanıyoruz. Bölünmüş yollara 130 milyar lira harcadık. Bölünmüş yolların zaman ve yakıttan tasarrufu 20 milyar lira" ifadelerini kullandı.

'Bütçe'de 'Başkanlık' atışması

TBMM Genel Kurulu'nda 2017 yılı bütçe maratonun kapanış görüşmelerinde Ak Parti ile CHP kurmayları arasında "Başkanlık" ve "FETÖ" atışması yaşandı. CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, Türkiye'nin 2003-2016 döneminde yıllık ortalama büyüme hızının yüzde 4,6 olduğunu belirterek, "Son 10 yılın büyüme hızı yüzde 3,3. Son 5 yılın ortalaması yüzde 3,2. 1946'dan 2002'ye kadar büyüme hızı yüzde 5,1; 1923-1938 arası dönemde ise yüzde 7,3'tür" dedi.

"Bugün cumhurbaşkanımızın üstünde en çok durduğu noktalardan birisi cumhurbaşkanı partili mi olacak, partisiz mi olacak?" diyen Kesici, CHP'nin 1946 seçimlerinden sonra 18 gün süren 7. Kurultayı'nda CHP'nin genel başkanının Cumhurbaşkanı olması durumunda parti genel başkanlığından ayrılmasının tüzüğe eklendiğini anımsattı. Kesici, "69 sene önce parti genel başkanlığı ile cumhurbaşkanlığını ayırıyoruz. Şimdi bir Cumhurbaşkanımız, gelip parti genel başkanı da olmak için ayrıca neler, neler ediyor Allah'ın gönlüne güç varmasın, Cumhurbaşkanımız da alınmasın, Allah korusun, emri hak vaki olsa, bu anayasaya sahip çıkacak insan var mı Ak parti içinde? Vallahi yok" dedi.

'Bizde 316 Erdoğan'

Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, muhalefetin bütçe görüşmeleri boyunca "saray, diktatör, Cumhurbaşkanı" dediğine dikkat çekti. Turan, "Sizin saray dediğiniz bu milletin evi" görüşünü dile getirdi. Turan, "Bizim partimiz, sizin partinize benzemez. Bizde 316 tane Recep Tayyip Erdoğan var. Halk isterse, başkanlık gelir" ifadelerini kullandı. Sataşmadan söz alan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ise, "Kendinizi Cumhurbaşkanıyla ayrıştırmayı öğrenin. Cumhurbaşkanının sarayı milletin evi değildir. Milletin evi TBMM'dir. Darbe önlendiyse, parlamenter rejim sayesinde önlendi" dedi.

HDP grubu adına konuşan Sırrı Süreyya Önder ise, "Bizim partinin eş başkanları bir hukuk garabetiyle cezaevindeler" dedi. Önder, her bombalı saldırının ardından partisinin hedef yapıldığını ancak HDP'nin hiçbir zaman şiddeti savunmadığını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber