AÖF İlahiyat Önlisans bölümü mezunlarının diplomalarına YÖK tarafından yazılan şerh mahkeme kararıyla iptal edildi

Haber Giriş : 02 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Din görevlilerine yapılan diploma haksızlığını yargı sona erdirdi

Din görevlileri ve Diyanet mensuplarına yapılan haksızlığa mahkeme kararı ile son verildi.

Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası (Diyanet Sen), Açıköğretim Fakültesi iki yıllık İlahiyat Önlisans diplomalarına konulan şerhin iptali için açtığı davada haklı bulundu. Mahkeme diploma üzerine yazılan 'Diyanet İşleri teşkilatında veya din hizmetleri sınıfında çalışanlar için geçerlidir. Başka amaçla kullanılamaz.' ibaresinin hukuki dayanaktan yoksun olduğuna karar vererek kaldırılmasını istedi.

Diyanet İşleri eski Başkanı Prof. Dr. Sait Yazıcıoğlu döneminde Diyanet İşleri teşkilatında ve din hizmetleri sınıfında çalışan görevlilerin eğitim seviyelerinin yükseltilmesi için Diyanet ile Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi bünyesinde İlahiyat Önlisans bölümünün açılmasına karar verildi. Uygulama sonucunda çok sayıda Diyanet mensubu ve din görevlisi iki yıllık yüksekokul mezunu olma hakkını elde etti. Ancak YÖK tarafından diplomalara konulan şerh nedeniyle önlisans diplomasına sahip olan Diyanet mensupları başka bir kuruma geçmeleri durumunda lise mezunu olarak değerlendiriliyor. Diploma üzerine konulan şerhin kendilerine yapılan haksız bir uygulama olduğundan yola çıkan Diyanet-Sen Başkanı Ahmet Yıldız, şerhin hukuki dayanağı olmadığını ve din görevlilerinin mağdur edildiğini öne sürerek Eskişehir İdare Mahkemesi'ne şerhin iptal edilmesi için dava açtı.

Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü yaptığı savunmada, söz konusu şerhin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Yürütme Kurulu'nun kararı doğrultusunda yazıldığını açıkladı.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber