Saldırgan, sergi ertelenince 3 gün beklemiş

Rus Büyükelçisi Andrey Karlov'u öldüren Mevlüt Altıntaş'ın saldırıyı serginin açılışı olan 16 Aralık günü olarak planladığı ortaya çıktı.Altıntaş, suikastı gerçekleştirmek için 16 Aralık Cuma günü Sanat Merkezi'ne gitti, ancak resmi açılışın iptal edildiğini öğrendi. Saldırgan resmi açılış programının 19 Aralık'a ertelendiğini öğrenince, kısa süre keşif yaparak binadan ayrıldı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 20 Aralık 2016 22:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Saldırgan, sergi ertelenince 3 gün beklemiş

Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleştiği ve Halep'teki sivillerin tahliyesi için Ankara-Moskova-Tahran hattında somut adımların atıldığı süreçte yaşanan, Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov'u yönelik alçak saldırının, dış istihbarat ve FETÖ'nün işbirliği ile gerçekleştirildiği şüphesi giderek güçleniyor. Çatışmada öldürülen Çevik Kuvvet polisi saldırgan Mevlüt Mert Altıntaş'ın, lise yıllarından bugüne kadar olan bağlantılarını araştıran polis ekipleri, saldırının FETÖ organizasyonu olduğunu işaret eden güçlü verilere ulaştılar. Olayın ardından başlatılan soruşturmada, saldırgan polis Altıntaş'ın lise yıllarında itibaren FETÖ kadroları ile yakanlaştığı belirlendi.

SORULARIN ÇALINDIĞI SINAV

Altıntaş üniversiteye hazırlanırken FETÖ'nün yönlendirmesi ile örgüte bağlı özel Körfez Dersanesi'ne devam ettiği, daha sonra da soruların çalındığı 2012 yılındaki sınavla Polis Yüksek Okulu'na girdiği ortaya çıktı. Saldırgan'ın ilk görev yeri olan Ankara'da ve geçici görevle gittiği Diyarbakır'da da, FETÖ kadroları ile bağlantısını sürdürdüğü üzerinde duruluyor.

SON 5 YILI MERCEK ALTINDA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, polis ve MİT elemanlarından oluşturulan özel ekip, Altıntaş'ın son beş yılını mercek altına aldı. Altıntaş'ın Diyarbakır'da geçici görevle bulunduğu süreçte, 15 Temmuz ihanet girişiminden sonra FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan Çevik Kuvvet Müdürü Kahraman Sezer ile olan yakınlığı da inceleniyor. Saldırının yaşandığı Çankaya Belediyesi'ne bağlı Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde başlatılan olay yeri incelemesi dün de devam etti. Saldırganın, Çankaya Belediyesi Kültür Ajandası'ndaki programı incelediği ve saldırıyı bu kapsamda gerçekleştirdiği ihtimali güçlendi.

CUMA GÜNÜ GELMİŞ

Ajanda da serginin başlayacağı tarih olarak 16 Aralık Cuma gününün gösterildiği, ancak resmi açılışın 19 Aralık Pazartesi gününe ertelendiği öğrenildi. Bundan haberdar olmayan Altıntaş'ın, suikastı gerçekleştirmek için 16 Aralık Cuma günü Sanat Merkezi'ne gittiği ve programın ertelendiğini öğrenince keşif yaparak ayrıldığı ortaya çıktı.

Bozkurt'la ilişkisi araştırılıyor

Altıntaş'ın, telefon kayıtları ve sosyal medya paylaşımları da incelemeye alındı. Türkiye'deki büyükelçilere saldırı yapılabileceği mesajı paylaşan firari FETÖ üyesi Today's Zaman'ın eski Ankara Temsilcisi Abdullah Bozkurt ile Altıntaş arasındaki bağlantı araştırılıyor.

BAB: ÇOK SASIRDIM

Söke İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde sorgulanan aileden baba Esrafil Altıntaş'ın ifadesinde, "Nasıl böyle bir şey yaptı anlamadım, çok şaşırdım" dediği öğrenildi. Aile üyeleri, ilk sorgularının tamamlanmasının ardından Aydın İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

ASOSYAL KİŞİLİK

Saldırganın memleketi Aydın'daşok yaşanırken, Altıntaş'ın içine kapanık, kimseyle konuşmayan ve asosyal olduğu öğrenildi.

Mobese'ler incelemede

Altıntaş'ın, FETÖ soruşturmaları kapsamında tutuklanan veya meslekten ihraç edilen isimlerle yakınlığı bulunup bulunmadığı da tüm yönleriyle irdeleniyor. Altıntaş'ın son bir haftada kimlerle görüştüğü ve iletişim kurduğu da tespit edilecek. Saldırı günü yalnız olup olmadığı ortaya çıkarılacak.

TEK ADAMIN İŞİ DEĞİL

Suikastın oldukça planlı gerçekleştirildiğini ifade eden güvenlik güçleri, Mert Altıntaş'a yardım edenlerin olduğunu düşünüyor.

Saldırıda yanıtı aranan sorular

Mevlüt Mert Altıntaş'ın, saldırıyı kimin veya kimlerin yardımı ile gerçekleştirildiği araştırılıyor. Bu kapsamda yanıtı aranan sorular şöyle:

Saldırgan Altıntaş, Karlov'un sergi açılışına korumaları olmadan geleceğini nereden öğrendi?

Saldırı öncesi 13 telefon görüşmesi yapan Altıntaş, kimlerle ne konuştu?

Saldırıyı gerçekleştirirken kendisine eşlik eden ikinci bir kişi var mıydı?

15 Temmuz ihanetinin ertesi günü geçici görevli olduğu Diyarbakır'dan iki günlük izin alarak geldiği Ankara'da, kimlerle temasa geçti?

İzinlerin kaldırıldığı 16 Temmuz tarihinde Altıntaş'a nasıl izin verildi?

Altıntaş'a, izni veren ve FETÖ'den tutuklanan Polis Müdürü ile bağlantısı hangi boyutta?

Saldırgan Altıntaş'ın FETÖ firarisi Today's Zaman'ın Temsilcisi Bozkurt'la ilişkisi ne?

Bozkurt'un, 17 Aralık'ta büyükelçilere saldırı yapılacağı twiiti atması "harekete geç" mesajı mı?

Moskova'da Rus diplomat ölü bulundu

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un öldürüldüğü gün; Moskova'da da bir Rus Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Peter Polshikov , evinde ölü bulundu. Rusya Dışişleri Bakanlığı'na bağlı departmanlardan birinin başında olduğu belirtildi. Olay yerinde incelemelerde bulunan polis, mutfak lavabosunun altında iki mermi kovanı ve bir tabanca buldu. Rus yetkilinin eşinin de olay sırasında dairede olduğu bildirildi. Olayın cinayet ya da intihar olabileceği öne sürüldü.

ABD Büyükelçiliği önünde silah sesleri

Amerika Birleşik Devlet'i (ABD) Ankara Büyükelçiliği'nde dün sabaha karşı hareketli dakikalar yaşandı. Büyükelçilik önüne gelen Şahin S, paltosunun içine sakladığı pompalı tüfeği çıkararak havaya 8-9 el ateş açtı. Elçiliğin güvenlik noktasında nöbet tutan polisler tarafından müdahale edilen Şahin S, gözaltına alındı. ABD Türkiye'de ki temsilcikleri ve İran Başkonsolosluğu dün işlem yapmadı.

Çevik Kuvvet'i özellikle seçtiler

Türk-Rus ilişkilerini bozmayı hedefleyen FETÖ Rus Büyükelçi suikastında, halkl bütünleşen Çevik Kuvvet'i hedef aldı.

FETÖ'nün Rus Büyükelçi Andrey Karlov'a yönelik suikastında bir taşla iki kuş vurmayı hedeflediği ortaya çıktı. Suikastın ana amacı yakın ilişkiler kurulan Türk-Rus birlikteliğini baltalamaya yönelikti. FETÖ, bir yandan Türkiye'yi zor durumda bırakıp kaos planlarken nasıl sinsi bir örgüt olduğunu perde arkasında gözler önüne serdi. Tetikçi Mevlüt Altıntaş özellikle seçildi. Beşiktaş saldırısından sonra halkın Çevik Kuvvet'e olan sevgisi toplumsal olaylarda kargaşa çıkarmayı hedefleyen örgütün işine gelmemişti. Çevik Kuvvet'in imajının bozulması için suikastçı bu birimden seçildi.

POLİS KUCAKLANMIŞTI

Beşiktaş'ta 37 polisin şehit olduğu saldırı sonrasında halk özellikle Çevik Kuvvet polislerine sevgi gösterisinde bulunarak destek olmuştu.

HAİN, SALDIRIYA OTELDE HAZIRLANDI

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un hayatını kaybettiği silahlı saldırıyı gerçekleştiren Mevlüt Mert Altıntaş'ın, saldırıya otelde hazırlandığı öğrenildi. Altıntaş, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'ne çok yakın mesafede bulunan oteli, 14 Aralık'ta telefonla arayarak dün için rezervasyon yaptırdı. Otele dün gelen Altıntaş, 214 numaralı odaya yerleşti. Otel odasında saldırıya hazırlanan Altıntaş, daha sonra Çağdaş Sanatlar Merkezi'ne gitti. Olayın ardından polis tarafından arama yapılan Altıntaş'ın kaldığı otel odası mühürlendi.

Vücuduna 9 mermi isabet etmiş

Rusya Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'a muayene tutanağı belli oldu. Hastaneye kaldırılan ancak yaşamını yitiren Karlov ile ilgili dün Rusya'dan gelen heyetinde katılımıyla otopsi yapıldı. Belli olan muayene tutanağına göre, saldırganın 11 el ateş ettiği ve 9 merminin ise büyükelçiye isabet ettiği belirlendi. 2 kurşununda elçiye isabet edip çıktığı tahmin ediliyor. Altıntaş'ın kullandığı silah NATO standartlarında olduğu, 9x19 kalibre ve şarjör kapasitesinin ise 15+1, 18+1 ile 20+1 olarak değiştiği ifade ediliyor.

Altıntaş'ın kaldığı evleri polis mühürledi

Ankara Keçiören Kalaba semtindeki evde arama yapan terörle mücadele ekipleri, bu dairenin S.Ö. adlı bir avukata ait olduğu ve Altıntaş ile ev arkadaşlığı yaptığını tespit etti. Demetevler ve Keçiören'deki adresler ile avukat S.Ö.'nün Balgat semtindeki avukatlık bürosu polis tarafından mühürlendi. Savcılığın talimatı ile üç polis memurunun ifadelerine

başvurulduğu, Altıntaş'ın ev arkadaşı avukatın da göz altına alındığı belirtildi.

X-RAYDEN GEÇMEYİNCE UYARILDI

Ankara Çankaya Belediye Başkanlığı, Karlov'un silahlı saldırı sonucu öldürülmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde 5 özel güvenlik görevlisi, giriş dahil her katta kameralar ve x-ray cihazları ile sürekli kontrol altında tutulmaktadır. Saldırganın x-raydan geçmediği için uyarıldığı, bunun üzerine saldırganın resmi polis kimliğini göstererek içeri girdiği tespit edilmiştir" denildi.

Andrey Karlov "Çok şükür Türkiye'deyim" demişti

Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov, Türkiye'deki görevine 2 Eylül 2013'te güven mektubunu dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e güven mektubu sunarak başlamıştı. Karlov, 3 Ekim 2013'te ilk basın toplantısını düzenlemiş ve "Allah'a çok şükür Suriye'de değil Türkiye'de büyükelçiyim"demişti. Karlov basın toplantısında Suriye'deki El Kaide varlığına ilişkin şunları söylemişti: Suriye'de muhalif gruplar ve terörist gruplar arasında çatışmaların arttığına dair bilgileri okudum. Suriye bizim için bağımsız ve barış dolu bir ülke olarak gerekiyor. Komşularına tehdit kaynağı olmamalı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber