Meslek yüksek okulu mezunu gençler ve askerlik

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Ocak 2007 23:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MESLEK YÜKSEK OKUL MEZUNU GENÇLER ve ASKERLİK

Bu çağrıya kulak verin !
Şu günlerinizi yaşadığınız zaman diliminde geleceğinizi bırakacağınız ve ülkemizin gelecekteki endüstriyel ve ekonomik yönde kalkındıracak körpe bedenlerin isteklerine bir nebze olsun kulak verin.
Ülke ekonomisinin bel kemiği olan endüstri sanayisinin her dalında olmasa olmazı olan teknik elemanların sorunları, hem gençlerimiz açısından hemde ülke ekonomisi açısından büyük öneme sahiptir.
Bir örnek verilmesi gerekirse;

- Her yıl Meslek Yüksek Okullarından binlerce mezun olan gençlerimize ne ünvanı verilir ve bunların görevleri nedir?

Meslek Yüksek Okullarından mezun olan kişilere ?TEKNİKER? unvanı verilir,
Teknikerlerin kısaca görevleri şunlardır; Tekniker, endüstrideki (kendi branşında) görevi itibarıyla profesyonel mühendis veya diğer yöneticiler/teknoloji uzmanları ile yakın bir çalışma içinde olan yüksek düzeyde bir elemandır. Bazı küçük ve orta ölçekli işletmelerde Tekniker, firmanın kıdemli teknik elemanıdır ve dolayısıyla liderlik ve yöneticilik görevi üstlenebilir. Bu açıdan Tekniker'in endüstri konusunda kuvvetli bir teorik bilgi ile bu bilgiyi uygulama kabiliyetine ve becerisine sahip, alt kademedeki ?insan gücüyle? üst kademedeki ?bilgi? gücünün bağını oluşturan teknik adamlara T.C. Üniversitelerince TEKNİKER unvanı verilir, ama maalesef bu teknik elemanlara ülkemizde, gelişmiş ülkelere oranla değer verilmemektedir.
Avrupa Birliği uyum yasalarının çıkarıldığı ve çıkarılmaya devam edildiği ülkemizde mesleki ve teknik alanda eğitim görmüş teknik insan gücü için düzenlenen belgeler ile AB ülkelerinde yetişmiş teknik insan gücünün sahip olduğu belgelerin karşılıklı olarak tanınması konusunda çalışmaların başlatıldığı bu dönemde 3795 sayılı kanunun tekrar değerlendirilerek günümüzdeki gelişmelere göre geliştirilmesine ve bunun sonucuna göre gerekli çalışmaların yapılması planlanması gerekmektedir.
Artık üretimdeki kalkınmanın zamanı gelmedi mi? Avrupa Birliği içindeki bir ülkenin her hangi bir üniversitenin 2 yıllık Meslek Yüksek Okulundan mezun olan bir genç yine Avrupa Birliği'nin bir başka ülkesindeki (mesela Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Macaristan hatta Azerbaycan) üniversitesine transcript'ini (aldığı dersleri gösteren belge) göstermek sureti ile sınavsız olarak (Dikey Geçiş Sınavı olmaksızın) 3'üncü sınıftan devam edebilmektedir. Bir araştırılma yapılsın ülkemiz endüstrisi için büyük öneme sahip MYO mezunu olan gençlerin kaçta kaçı bu uzun askerlik vazifesini yerine getirdikten sonra üniversite öğrenimine devam etmektedir %5, peki kaçta kaçı askerlik vazifesini yerine getirdikten sonra kendi mesleğinde iş hayatına ayılmaktadır %30-%40, bu kadar ucuz yaşamamalıyız beyler.
AB'ye giriş sürecini yaşadığımız şu günlerde gelişen şu dünyaya, özellikle Avrupa normlarına gelme konusunda vatandaşlarımızın büyük bir çoğunluğunun istekli olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Globalleşen dünyanın içine Türkiye olarak yerimizi almalıyız artık.
Bilgi ve tecrübeye sahip teknik elemanların yani bu ülkenin gençlerinin biran evvel ülke endüstrisinin içinde olmalıdır,
Artık dünyada her unsurun önüne teknoloji geçmektedir. Teknolojik yönden kalkınamamış ülkelerin ne-denli diğer ülkelere (savunma sanayi dahil olmak üzere) bağımlı yaşadığı bilinmektedir.
Aslında gelişmiş ülkelerin savunma sanayisine bir bakıldığında görülecektir ki iş tamamen bir düğmeyle bitiyor, bir ülkenin savunulmasında artık asker sayısı önemli değil, önemli olan teknolojindir. Gelişmiş ülkeler askerinin barınmasına ayıracağı masrafı silah teknolojisinin geliştirilmesine harcıyor.
Bu gün dünya artık sivilleşiyor örnek olarak RUSYA yeni bir girişimde bularak evli erkeklerin bundan sonra orduya çağrılmaması kararı aldığını duyurdu. Haberde, askerlik süresinin 18 ay olduğu Rusya Savunma Bakanlığının resmi açıklamasında nüfusun giderek düştüğü, askere alınan gençlerin aile birlikteliğinin bozulduğu, evlilik ve nüfus artışını teşvik etmek için böyle bir karar alındığı belirtilerek şöyle denildi:
"Ayrıca askere gidenlerin eşlerinin kocalarını uzun süre beklemek yerine aldatmayı tercih etmesini göz önünde bulunduran Savunma Bakanlığının bu kararında, genç ailelerin dağılmasını önleme çabası da önemli rol oynadı.
Oysaki bizim ülkemiz diğer ülkelerden daha çok aile ve aile birliktesinin bütünlüğüne büyük önem vermektedir.
Askerlik oranlı bir şekilde kısaltılmalı. Çünkü bir askerin devlete olan 15 aylık maliyeti bildiğim kadarıyla çok fazla. Dikkat edilirse gelişmemiş ülkelerdeki ekonomiye baktığımızda tamamıyla askeriyeye endekslendiğini görebiliriz. Tabiki askeri güç küçümsenemez. Fakat günümüzde insan gücü değil teknorolojik güç önemlidir. Nekadar askerlik yapıldığı değil, ne derecede öğrenildiğidir. Diğer taraftan ülke olarak sınırlarımızdaki gelişen olaylar malumdur zira siyasi liderlerin ve sivil toplum örgütlerinin dediği gibi kaba kuvvetle bir çözüme varılamamıştır.
Bugün gerek işadamları gerekse basın mensupları; Meslek Yüksek Okulları cazip hale getirilmeli ve bu okul mezunlarının da kısa dönem askerlik kapsamına alınması gerektiğini dile getirmektedirler.
Bugün Lise mezunu ve M.Y.O. mezunu 15 ay, Lisans mezunu ise 6 ay askerlik yapmaktadır.
Oysaki;
a) Lisan Öğrenim ile Ön Lisans Öğrenim arasında 2 yıl fark var,
b) Ön Lisans Öğrenim ile Lise Mezunu arasında 2 yıl fark

Bu farklılıklar ülke endüstrisinin de gelişmesi, Türk aile yapısı bakımından göz önünde tutulması gerektiği, askerlik süresinin öğrenime dayalı olarak kademeli kısaltılması siyasi çevrelerin girişimiyle olacağı ve bu biz geleceğin teminatı olan gençlerin takdiriyle karşılanacaktır. SAYGILARIMIZLA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber