Cumhurbaşkanlığı sistemini öngören anayasa değişikliği teklifinde yer alan yedek milletvekilliği uygulaması, AK Parti milletvekillerinden gelen yoğun itirazlar üzerine yeniden masaya yatırıldı. Yedek vekillik maddesine ilişkin istişarelerde bulunmak üzere bir araya gelen AK Parti kurmayları, düzenlemenin tamamen paketten çıkarılması ya da revize edilmesi konusunda henüz bir karara varamadı. Parti içi değerlendirmeler sürerken, müzakere sürecinde söz konusu maddeye onay veren MHP'yle de temasa geçilerek, yedek vekillikle ilgili izlenecek yol haritası netleştirilmeye çalışılıyor.
AK Parti milletvekillerinin itiraz ettiği yedek vekillik düzenlemesine göre seçime giren siyais partiler, her ilden en az 2 olmak üzere yedek milletvekili listesi hazırlayacak. Ayrıca asıl aday listesinde bulunup da seçilemeyenler de yedek milletvekili sayılacak. Bağımsız adaylar da kendi yedeğini belirleyecek. Mevcut bir milletvekilinin üyeliğinin düşmesi, düşürülmesi, ölümü ile diğer boşalma hallerinde, o milletvekilinin yeri kendisiyle aynı seçim bölgesinde ve siyasi partiden olan yedek milletvekiliyle doldurulacak. Cumhurbaşkanı'nın bakan olarak atadığı milletvekilinin yeri de yedek vekil tarafından doldurulacak. -AA
19 AB ÜLKESİNDE UYGULAMASI VAR
Adalet Bakanlığı'nın araştırmasında, anayasa değişikliği teklifinde yer alan 'yedek milletvekilliği'nin 19 Avrupa Birliği üyesi ülkede uygulandığı belirtildi. Almanya, İspanya, Yunanistan ve Makedonya'da ölüm ve istifa durumunda yedek milletvekilliği devreye giriyor. Yetersizlik veya başkaca nedenlerin yer aldığı uygulama kapsamında Avusturya, Belçika, Fransa'da bakan olunması, yürütme organında yer alma gibi görevde yükselme durumları da dikkate alınıyor.