Çaycıya şoföre şirket yasağı!

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 29 Ocak 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İş hayatında oyunun kuralları artık değişiyor. Bu yıl sonuna kadar yasalaşması beklenen Türk Ticaret Kanunu yasa tasarısı ticaret hayatında köklü bir değişime yol açacak. Ayrıca bankacılık sektörü ve reel sektörü yakından ilgilendiren BASEL II kriterleri 2008 yılında devreye girecek. Böylece sadece halka açık şirketler veya bankalar değil, halka açık olmayan diğer şirketler de denetime tabi olacak ve bilançolarını kamuoyu ile paylaşacak.

ÜNİVERSİTE ŞARTI

Halen Meclis gündeminde yasalaşmayı bekleyen TTK'nın Türk iş hayatına etkilerini anlatan Deloitte Türkiye Denetimden Sorumlu Ortağı Hüseyin Gürer, yönetim kurulu üyelerinin icrada olanlarının en az yarısının üniversite mezunu olma şartı getirildiğini belirtti. Gürer, "Eskiden insanlar şoförüne, çaycısına şirket kuruyordu, bütün sorumluluğu onun üzerine yıkıyordu. Ne kadar hile, hurda varsa oradan yapıyordu. Daha sonra açıkları ortaya çıkınca, kendisi dışarda, zavallı çaycı şoför hapse giriyordu. Üniversite mezunu şartı ile 'bilmiyordum, beni kandırdılar' deme şansı yok. Siz basiretli olmak zorundasınız. Üniversite mezunları, medeni kanunu, hukuku bilen ehliyetli insan olarak görülüyor" dedi.

WEB ZORUNLULUĞU

Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde bütün şirketlere web sitesi zorunluluğu getirildiğini belirten Gürer, şunları söyledi: "Bu kurallara uygun olarak hazırlanan mali tablolar ve denetim sonuçlarını herkes kendi açtığı web sitesine koyacak. Geçmişte çok sayıda şirket risklerini iyi yönetemediği için battı. Şirket sahiplerinin artık torunlarının torunlarına bırakabilecekleri şirketlerin olabilmesi için oyunun kuralına göre mali tablolarını hazırlamaları şart."

BAĞIMSIZ DENETİM

Yapılacak yeni yasal düzenlemelerle halka açık olmayan şirketlerin de denetime tabi tutulacağını anlatan Hüseyin Gürer, şöyle devam etti: "Eskiden şirketlerin genel kurul tarafından seçilen bir yönetim kurulu ve denetçileri vardı. Bu denetçiler arkadaşı, yakın dostu olabiliyordu. Yeni kanunla denetim, bağımsız dış denetime bırakılıyor. Sadece mali tablolarını değil, aynı zamanda faaliyet raporunu da denetlettirecek ve bunu web sitesinde yayınlayacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber