TÜBİTAK'tan dev bir proje daha

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Ocak 2007 19:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Akıllı kartların yazılım teknolojisinde Avrupalı ve Uzakdoğulu firmalarla rekabet eden TÜBİTAK UEKAE Türkiye'de yeni bir dönem başlatıyor.

TÜBİTAK UEKAE (Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü) geliştirdiği ilk milli 'Akıllı Kart İşletim Sistemi'yle akıllı kartlardaki güvenliği en üst seviyeye getiriyor. TÜBİTAK'dan yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK UEKAE'nin (Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü) yazılım ekibi tarafından gerçekleştirilen TÜBİTAK AKİS (Akıllı Kart İşletim Sistemi) 31 Ocak Çarşamba günü Çırağan Palace Kempinski Bellini Salonu'nda düzenlenecek olan basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtılacak.

Toplantıda, TÜBİTAK UEKAE Müdürü Önder YETİŞ ve projenin geliştirilmesine destek sağlayan akıllı kart şirketi Plastkart'ın Genel Müdürü Ali YILDIZ, TÜBİTAK AKİS hakkında bilgi aktaracak ve basın mensuplarının sorularını yanıtlayacak. Ulusal bir akıllı kart işletim sistemi olan TÜBİTAK AKİS'te, standart şifreleme algoritmaları ile özgün güvenli yöntemler kullanılıyor ve anahtarları TÜBİTAK UEKAE bünyesinde üretilip korunuyor. Çok ileri bir teknoloji ürünü olan ve yerel olarak geliştirilen AKİS içinde UEKAE'ye özgü bellek ve dosya yönetim sistemi bulunuyor. Yaklaşık 1.5 yıl süren yoğun çalışmalardan sonra TÜBİTAK AKİS'i hayata geçiren TÜBİTAK UEKAE, ilk üretimini 2006 yılı sonunda gerçekleştirerek, uluslararası güvenlik sertifikalarının alınması için başvuruları yaptı. Benzerlerinden çok daha üst seviyede güvenlik algoritmaları taşıyan TÜBİTAK AKİS'in ilk aşamada e-imza projelerinde daha sonrasında da e-devlet projelerinde yerel bir çözüm olarak kullanılması mümkün olabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber