Darbe davasında sanık: Burada bulunmaktan gocunuyorum

15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında görev yerine gitmedikleri ve halkın direncini kırdıkları iddia edilen 25'i tutuklu 29 polisin yargılanmasına devam edildi. Tutuksuz sanıklardan Cengiz Çalık: Kendini devletten daha büyük gören TUSKON'a yönelik yapılan soruşturmalarda bulundum. 'Kim kimin inine girecek göreceğiz' diyen iş adamlarına yönelik soruşturmalarda aktif görev aldım. Burada karşınızda olmaktan dolayı gocunmuyorum. İstanbul Mali Şubenin en etkin personellerinden biriydim. Bu yüzden pasifize edildim

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Aralık 2016 12:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Darbe davasında sanık: Burada bulunmaktan gocunuyorum

- Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminde bulunduğu 15 Temmuz'da görev yerine gitmedikleri ve halkın direncini kırdıkları iddia edilen 25'i tutuklu 29 polisin yargılanmasına devam edildi.

Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nun karşısında oluşturulan mahkeme salonunda görülen darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki ilk davanın duruşmasına, biri başka suçtan olmak üzere 24'ü tutuklu ve 2 tutuksuz sanık ile bazı sanık avukatları katıldı.

Duruşmada söz alan tutuksuz sanık Cengiz Çalık, görevi boyunca FETÖ ile mücadele ettiğini ve bu yüzden görevinden alındığını öne sürdü.

Bank Asya'ya yönelik soruşturmada bulunduğunu söyleyen Çalık, "Kendini devletten daha büyük gören TUSKON'a yönelik yapılan soruşturmalarda bulundum. 'Kim kimin inine girecek göreceğiz' diyen iş adamlarına yönelik soruşturmalarda, aktif görev aldım. Burada karşınızda olmaktan dolayı gocunmuyorum. İstanbul Mali Şubenin en etkin personellerinden biriydim. Bu yüzden pasifize edildim." diye konuştu.

Terör örgütlerinin finansal yapılanmalarına yönelik soruşturmalarda görev aldığını savunan Çalık, şöyle devam etti:

"Hain darbe girişimiyle ilgili, o gün işimin başındaydım. Darbe teşebbüsünden 40 gün sonra, açığa alındım. Mali Şubeye atanan komiser Burak K'nin tuttuğu bir rapor yüzünden buradayım. Devleti tehdit eden TUSKON soruşturmalarında, bir iş adamı gözaltına alındı. Burak K. kendi makam aracıyla bu iş adamını nezaretten aldırıyordu. Bu iş adamı TUSKON'un kilit isimlerinden biridir. Bu şahısların tuttuğu raporlarla ben sanık durumuna düştüm. Beni buraya çıkarmayı başardılar ama yılmayacağım."

Çalık, "Benim 15 Temmuz günü görevimde olmadığım yönünde raporlar tutulmuş. FETÖ'ye yönelik soruşturmalarda, adres tespiti ve şahısların konumlarına yönelik çalışmaların içinde bulundum. Akşam da istirahat etmek için evime gittim." ifadelerini kullandı.

Mahkeme Başkanı Fikret Demir, sanık Çalık'a 15 Temmuz darbe girişimi sırasında bazı kişilere mesajlar attığını hatırlattı.

Demir'in, "Darbe olmuş, Boğaz Köprüsü'nü kapatmışlar. Asker, polisin silahını topladı, şubeden çağırdılar gitmedim' diye mesaj attın mı?" sorusuna Çalık, "Evet, eşime böyle mesaj attım. Kendisi işinden dolayı yurt dışındaydı ve beni merak ediyordu." cevabını verdi.

Başkan Demir'in "Ertesi gün saat 11.30'da görev yerine gitmişsin, bu doğru mu?" sorusunu ise Çalık, "Hayır, daha erken gittim. Benim hakkımda rapor tutan amirimle o saatte karşılaştığım için göreve 11.30'da başladığım yönünde tutanak tuttu." diye yanıtladı.

"Amirlerine 'ortalık karışık, bence siz de gitmeyin' diye bir cümle kurdun mu?" sorusuna ise Çalık, "Görevimde bulunduğum pozisyon gereği böyle bir şey söylemem imkansızdır." cevabını verdi.

Darbe teşebbüsünün yaşandığı 15 Temmuz günü ve sonrasında kuruma giriş çıkışlarında personel kartının okutulmadığını anlatan Çalık, "Bana yapılanlar, tamamen tasfiye planıdır. 15 Temmuz günü bana bozuk araç verildi. Bu yüzden görevli bulunduğum yere gidemedim. Hakkımda tutulan raporlar, asılsızdır. ByLock'u hiç kullanmadım ve Bank Asya'da hiç hesabım olmadı." diye konuştu.

Duruşma, diğer sanıkların ifade işlemleriyle devam ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber