MB: Kamu işçisi zammına dikkat

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 30 Ocak 2007 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz: ?Kamu işçileriyle yapılacak toplu iş görüşmelerinde ücretlerin enflasyon hedefiyle uyumlu belirlenmesi gerekir?

DAHA önce asgari ücret, memur ve emekli maaşlarına yapılan artışların enflasyonla mücadeleyi zorlaştıracağını açıklayan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, şimdi de kamudaki toplu görüşmeler öncesi hükümete ?Yapılacak artışta, enflasyon hesabını gözönünde bulundurun? uyarısı yaptı. Yılmaz, Enflasyon Raporu'nu açıkladığı basın toplantısında, ?Kamu harcamalarına ilişkin belirsizliklerin devam etmesi, toplam talep ve enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir risk unsuru oluşturmaktadır? dedi.

?Özel sektörü de etkiler'

Kamu ücret ayarlamalarının enflasyon beklentilerini ve özel sektör ücret artışlarını etkileyebildiğini belirten Yılmaz, ?Bu bağlamda, kamu işçileriyle yapılacak toplu iş görüşmelerinin önümüzdeki iki yılı kapsayacak olması nedeniyle ücretlerin enflasyon hedefiyle uyumlu belirlenmesi, uzun vadeli enflasyon bekleyişlerinin hedefe yakınsaması açısından önemlidir? diye konuştu. Yılmaz, 2007 yılında yüzde 4 enflasyon hedefi öngördüklerini, fakat bu hedefin çok iddialı olduğunu ve kolay olmayacağını da düşündüklerini belirterek, ?Ancak biz elimizde, bize verilen araçlarla bu hedefin tutturulması için yapılması gereken ne ise onu yapmaya çalışacağız? dedi.

2007 enflasyon tahmini % 5.1

Yılmaz, enflasyon tahminlerini yüzde 70 ihtimalle 2007 yılı sonu için ortalama 5.1, 2008 yılı sonu itibariyle de yüzde 3.4 olarak açıkladı. Gazetecilerin ?Daha önce memur ve asgari ücrete yapılan zammı eleştirdiniz. Bugün de kamu işçilerine yönelik zammı? Vicdani bir rahatsızlık duyuyor musunuz?? şeklindeki soruya karşılık Yılmaz, buna benzer bir sorunun kendisine daha önce de yöneltildiği hatırlattı.

?Vicdanım sızlıyor ama...'

Yılmaz şöyle devam etti: ?Biz insanız. İnsan olmamız nedeniyle diğer insanların ne yediği, ne içtiği nasıl yaşadıkları bizim için elbette önemli. Dolayısıyla insanların gelir durumları, yaşam standartları bizi yakından ilgilendiriyor. ?Vicdanımız sızlıyor mu?' sorusunun cevabı. Elbette bizim vicdanımız buna razı değil. Ama Türkiye'nin de bir gerçeği var. Bize verilen görev enflasyonla mücadele. Kimsenin maaşında, gelirinde gözümüz yok. Bugünkü yaşam koşullarında 15 YTL, 50 YTL, 60 YTL, 100 YTL zamlar önemli bir şey değil. Ancak bunları üst üste koyduğunuz zaman, bizim enflasyonla olan mücadeleyi etkileyen unsurlar bunlar. Çünkü, çok büyük tutarlara ulaşıyor. Dolayısıyla kısa vadeli çıkarları, uzun vadeli çıkarlarımızın önüne koymayalım. Uzun vadeli çıkarlarımız çok daha önemli. Enflasyonla mücadele istihdam için, işsiz için aş için çok önemli. Eğer biz bunu sağlayamazsak, bugünkü içinde bulunduğumuz ortamdan çıkıp daha iyi bir refah seviyesini yakalayamayız.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber