Maliye OHAL merkezi açacak, teknolojide yeni yardımcı TAI

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 30 Ocak 2007 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sorgulama skandalının ardından Maliye Bakanlığı güvenlik önlemlerini artırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda son teknoloji için TAI ile işbirliğine giden Maliye, Konya'ya olağanüstü hal merkezi kuracak ve VEDOP-3'ü faaliyete sokacak.

Maliye Bakanlığı'nda yaşanan sorgulama skandalının ardından yeni güvenlik önlemleri araştırılıyor. Her geçen gün bilgisayar kullanımına ilişkin yeni teknolojilerin gündeme geldiğini kaydeden yetkililer, önlem almak için neler yapılması gerektiği konusunda ise Gelir İdaresi Başkanlığı ile TAI'nin (Tusaş Havacılık ve Uzay Sanayi) işbirliği yaptığını söyledi. Yetkililer, TAI'nin son teknolojilere karşı nasıl güvenlik önlemi alınacağı üzerinde bir çalışma yaptığı ve bunun sonuçlanma aşamasına geldiğini belirtti. Güvenliği sağlamak ve sistemi yedeklemek için Konya'da Olağanüstü Hal Merkezi (Disaster Center) de kurulacak. Maliye Bakanlığı'nda yaşanan son olayların ardından Konya'daki yedek depo projesi de hızlandırıldı.

Ayrıca yaşanan son olayların Gelir İdaresi çalışanları arasında rahatsızlık yarattığı ve kimsenin şifresini kullanmak istemediğini anlatan yetkililer, büyük şirketlerle ilgili sorgulamanın Büyük Mükellefler Vergi Dairesi çerçevesinde yapıldığını söyledi. Bu durumun geçici olduğunu ve yakında sona ermesinin beklendiğini ama yaklaşık 1 hafta boyunca vergi dairesi müdürlerine teknik tavsiyelerde bulunacaklarını dile getiren yetkililer, her KDV iadesinde çapraz sorgulama yapılması gerektiğini, sorgulamadan vazgeçilmesi halinde maliyetinin çok daha yüksek olacağını, naylon fatura kullanımının artabileceğini ifade etti.

VEDOP-3 için harekete geçildi

Maliye Bakanlığı, Vergi Daireleri Otomasyon Projesi'nin (VEDOP) birinci ve ikincisinden sonra şimdi de VEDOP-3 için harekete geçti. Tam otomasyonun hedeflendiği VEDOP-3, "web" tabanlı olacak ve on-line sistem üzerinden çalışacak. Vergi dairelerinin bazıları şu anda "server" üzerinden çalışıyor. Gün boyunca yapılan işlemler akşam Gelir İdaresi Başkanlığı'na aktarılıyor. Bu sisteme off-line adı veriliyor. 147 vergi dairesi ise tam otomasyonda yani on-line çalışıyor. Bu vergi daireleri merkezle bağlantılı ve yapılan işlem anında merkezden görülüyor. VEDOP-3'le birlikte vergi dairelerinin tamamının web tabanına gireceği ve işlemlerin anlık olarak izlenebileceği belirtildi. Sistem uygulamaya girdiğinde Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin tahsil edilip edilmediği, beyannamelerin durumu anlık olarak tespit edilebilecek. Yapılan işlemler günlük takibe girmiş olacak. Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri, VEDOP-1 çerçevesinde verilen bilgisayarların 10 yıllık olduğunu belirterek yapılacak ihalede tam otomasyonla birlikte eskiyen bilgisayarların da yenileneceğini söylediler.

VEDOP-3 çerçevesinde 550 il veya ilçedeki mal müdürlüğü de sisteme bağlantılı hale gelecek. Mal müdürlükleri, Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü'ne bağlı. Yaklaşık ülke çapında 1000'in üzerinde mal müdürlüğü var. Buralardan maaş ödemeleri, harcırah ödemesi gibi işlemler yapılıyor. Ancak bazı mal müdürlükleri vergi daireleri gibi işlem gerçekleştiriyor. Örneğin beyanname alıyor, KDV iadesi ödemesi yapabiliyor. Bunların sayısının 550 civarında olduğu ve yapılacak ihaleyle otomasyon kapsamına alınacağı kaydedildi.

VEDOP-3 İLE İŞLEMLER ANINDA İZLENECEK

MEVCUT SİSTEM

* Vergi dairelerinin bazıları server üzerinden çalışıyor.

* Yapılan işlemler gün sonunda Gelir İdaresi Başkanlığı'na aktarılıyor.

* Server üzerinden yürüyor bu sistem off-line olarak adlandırılıyor.

* VEDOP-1 çerçevesinde verilen bilgisayarlar 10 yıllık.

* Tam otomasyonla birlikte eskiyen bilgisayarlar yenilenecek.

* Mal müdürlükleri, Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü'ne bağlı.

* Bazı mal müdürlükleri vergi daireleri gibi çalışıyor.

VEDOP-3

* VEDOP-3'te tam otomasyon hedefleniyor. On-line çalışma sağlanacak.

* Vergi dairelerinde yapılan işlemler anında merkezden görülecek.

* VEDOP-3'le birlikte vergi dairelerinin işlemleri anlık izlenecek.

* Motorlu taşıtlar vergisinin tahsil edilip edilmediği görülecek.

* Tüm beyannamelerin durumu anlık olarak tespit edilebilecek.

* VEDOP-3 yapılan işlemleri günlük takibe almış olacak.

* 550 il veya ilçedeki mal müdürlüğü de sisteme bağlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber