Hacze karşı bir yıl süresince dava hakkı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 30 Ocak 2007 10:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı, üçüncü şahıslardaki alacakların haczi uygulamasında, tanınan yedi günlük sürede alacaklı tahsil dairesine itirazda bulunmayan üçüncü şahıslara yeni bir hak tanıdı.

Buna göre, haciz bildirisinin tebliğinden itibaren bir yıl içinde genel mahkemelerde menfi tespit davası açma ve amme borçlusuna borçlu olmadığını veya malın elinde bulunmadığını ispat etme imkanı verildi.

Maliye Bakanlığı'nın Tahsilat Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. 8 Nisan 2006'da yürürlüğe giren ve çeşitli vergi kanunlarında değişiklik yapan yasanın uygulamasının açıklandığı tebliğde, amme alacağında rüçhan hakkı, hacze iştirak; iflas, mirasın reddi ve terekenin resmi tasfiyeye tabi tutulması hallerinde amme alacaklarının sırasının detaylarına yer verildi.

Üçüncü şahıslardaki menkul malların, alacak ve hakların haczi uygulamasının açıklandığı tebliğde, tanınan yedi günlük sürede alacaklı tahsil dairesine itirazda bulunmayan üçüncü şahıslara yeni bir hak tanınarak, haciz bildirisinin tebliğinden itibaren bir yıl içinde genel mahkemelerde menfi tespit davası açmak ve haciz bildirisinin tebliğ edildiği tarih itibarıyla amme borçlusuna borçlu olmadığını veya malın elinde bulunmadığını ispat etmek imkanı verildiği bildirildi.

Üçüncü şahıslarca menfi tespit davasının açılmasının, bu şahıslar hakkında sürdürülen takibin durdurulmasına yeterli olmadığı ifade edilen tebliğde, bu konuda ayrıca mahkemenin takibin durdurulmasına karar vermiş olması gerektiği kaydedildi. Mahkeme kararı üzerine teminat gösterilmemiş olması ya da gösterilen teminatın takip konusu alacağı karşılamaması halinde takip muamelesi durmayacağı anlatılan tebliğde, "Dava konusu tutarı karşılayacak nitelikte teminat gösterdiğini iddia eden üçüncü şahsın, bu iddiasını takip işlemini durduran mahkemeye intikal ettirmesi gerektiği tabiidir" denildi.

Üçüncü şahıslar nezdinde yapılan takip sırasında haczedilen menkul malların aynen teslimi mümkün olmadığı takdirde, haciz konusu malın değeri ödenecek. Ödemede mal değeri esas tutulacak.

ELEKTRONİK ORTAMDA HACİZ BİLDİRİMİ

Alacaklı amme idarelerinin Gelir İdaresi Başkanlığı'nın uygun görüşünü de almak suretiyle banka genel müdürlükleri ile yapacakları anlaşma çerçevesinde, elektronik imza ya da şifre kullanılmak suretiyle haciz bildirilerinin elektronik ortamda sadece bankalara tebliğ edilmesi ve elektronik ortamda cevaplarının alınmasına karar verildi. Elektronik ortamda tebliğ edilecek haciz bildirilerinde belirlenen tutarlar ile sınırlı kalınmaması, birden fazla amme borçlusu için tebligat yapılması ve cevaplarının alınması uygun görüldü.

5 BİN YTL ALTINA GENEL MALVARLIĞI ARAŞTIRMASI YOK

Tebliğe göre, devlete ait olup Bakanlığımıza ya da Gümrük Müsteşarlığına bağlı tahsil dairelerince takip ve tahsil edilen amme alacakları için tür ayrımı yapılmaksızın yurt çapında mal varlığı araştırması yapılacak. Amme borçlusunun menkul ve gayrimenkul malları ile her türlü hak ve alacaklarından borcuna yetecek tutarda olan kısmının tespiti ve haczi için yurt çapında yapılacak mal varlığı araştırmasının, fer'ileri ile birlikte toplam tutarının 5 bin YTL ve üzerindeki amme alacakları için yapılmasına karar verildi. Takip konusu amme alacağının belirlenen tutarın altında olması halinde yurt çapında mal varlığı araştırması yapılmayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber