'Şu ana kadar ateşkesi bozacak nitelikte bir ihlal olmadı'

Milli Savunma Bakanı Işık: "(Suriye'deki ateşkes) Şu ana kadar ateşkesi bozacak nitelikte bir ihlal olmadı. Ama bazı ülkelerin, ateşkesin sabote edilmesine yönelik birtakım perde arkası hareketlerle ateşkesi bozacak birtakım girişimlerde bulunduklarını da biliyoruz. Bunları da yakından takip ediyoruz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Aralık 2016 10:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Şu ana kadar ateşkesi bozacak nitelikte bir ihlal olmadı'

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Suriye'deki ateşkese ilişkin, "Şu ana kadar ateşkesi bozacak nitelikte bir ihlal olmadı. Ama bazı ülkelerin ateşkesin sabote edilmesine yönelik bir takım perde arkası hareketlerle ateşkesi bozacak bir takım girişimlerde bulunduklarını da biliyoruz. Bunları da yakından takip ediyoruz." dedi.

Bakan Işık, 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığında geçirdiği gecenin ardından Şırnak Valiliğini ziyaret etti. Beraberinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ile Valiliğe gelen Bakan Işık'ı Şırnak Valisi Ali İhsan Su ve Valilik personeli karşıladı.

Yöresel kıyafetli çocukların çiçek takdim ettiği Işık, daha sonra Vali Su'dan brifing aldı. Burada gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Işık, Suriye'deki ateşkese yönelik soru üzerine, ateşkesin yoğun çalışmalar sonucunda sağlandığına dikkati çekti.

Ateşkesle ilgili zaman zaman ihlal haberlerinin geldiğini hatırlatan Bakan Işık, terör örgütlerinin Suriye'deki ateşkes kapsamı dışında olduğunu vurguladı. Bakan Işık, ateşkesin bozulması için gayret gösteren bir takım mihrakların olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Burada çok dikkatli, temkinli, teennili olmak durumundayız. Rusya Federasyonu ile birlikte bölgede ateşkesin kalıcı olması ve Suriye'de siyasi çözümün zeminini teşkil etmesi açısından son derece dikkatli davranıyoruz. Rusya Federasyonu ile yakın bir işbirliği gayreti içindeyiz. Şu ana kadar ateşkesi bozacak nitelikte bir ihlal olmadı. Ama bazı ülkelerin ateşkesin sabote edilmesine yönelik bir takım perde arkası hareketlerle ateşkesi bozacak bir takım girişimlerde bulunduklarını da biliyoruz. Bunları da yakından takip ediyoruz. Arzumuz, bu ateşkese bütün dünyanın destek vermesi ve bunun bütün Suriye sathında, terör örgütleri dışında kalıcı hale gelmesi ve bundan sonra da bir siyasi, politik çözümün hemen devreye girmesi. Bununla ilgili Türkiye bugüne kadar hep iyi niyetle ve samimiyetle çalıştı, bütün gayreti bölgenin huzur ve istikrarını sağlamaya yönelik. Bundan sonra da bu gayretleri sürdüreceğiz. Bazıları maalesef hem içeride hem dışarıda Türkiye'nin bu gayretlerini görmezlikten, bilmezlikten, anlamazlıktan geldi ama baştan beri bizim duruşumuz bölgenin istikrarıdır. Türkiye olarak biz, ne Suriye'nin ne Irak'ın topraklarında gözü olan bir ülkeyiz. Bizim kesinlikle Suriye ve Irak'ın topraklarında gözümüz yok. Bizim en büyük çıkarımız Suriye ve Irak'ın toprak bütünlüğü ve istikrarıdır. Buna yönelik çalışmalarımızı da bir bütün olarak, devletin tüm kurumları olarak sürdürüyoruz. Bu gayretlerimizi bundan sonra da devam ettireceğiz."

- "Kimse bu bölgede hayale kapılmasın"

Bir gazetecinin, Fırat Kalkanı Harekatı'nda 4. ayın tamamlandığını hatırlatarak, gelinen son durumu ve terör örgütü YPG üyelerinin El-Bab'a batıdan girmeye çalıştığı iddialarını sorması üzerine Işık, söz konusu harekatın üç temel hedefinin olduğunu belirtti. Bunlardan birinin bugüne kadarki belki en vahşi terör örgütü olarak kayda geçen DEAŞ'ın Türkiye'nin sınır hattından temizlenmesi olduğunu ifade eden Işık, "El-Bab operasyonu da bu hedefin bir parçası." diye konuştu.

Terör örgütü DEAŞ'ın bölgeden temizlenene kadar mücadelenin devam edeceğini vurgulayan Bakan Işık, şöyle devam etti:

"Harekat kapsamındaki diğer bir hedefimizse ülkemizde misafir ettiğimiz Suriyeli kardeşlerimizin kendi topraklarında güvenli şekilde yaşaması için gerekli ortamın hazırlanması. Bu noktada da büyük gayret gösteriyoruz. Bir üçüncü hedefimiz ise burada, bölgede bir PYD koridorunun, kantonunun oluşmasını engellemek. Kimse bu bölgede hayale kapılmasın. Bu bölgede Kürtler bizim kardeşimizdir, Kürt kardeşlerimizin rahat yaşaması için her türlü gayreti gösteriyoruz, gösteririz ama hiçbir terör örgütünün de bölgede hakimiyet kurmasına da Türkiye olarak müsaade etmeyiz. Bu üç hedef gerçekleşene kadar bu operasyonlar sürecek."

Işık, El-Bab'ın terör örgütü DEAŞ'tan tamamen temizlenmesine ilişkin bir takvim vermesinin çok doğru olmadığını dile getirerek, "Son dönemde bu noktada koalisyonun da 'destek vereceğini' ifade etmesi, Rusya Federasyonu'nun da DEAŞ'a karşı operasyon yapması, olumlu gelişmeler. Tabii ki bölgedeki her türlü gelişmeyi yakından takip ediyor, gerektiğinde müdahale ediyoruz. Bizim burada herkese söyleyeceğimiz şey; 'herkes aklını başına alsın.' Bölgenin huzurunu, istikrarını tehlikeye atan, zora sokan hiçbir gelişmeye Türkiye uluslararası meşruiyet çerçevesinde müsaade etmeyecek. Bu noktadaki PYD'nin her türlü hareketini yakından takip ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini yineleyen Bakan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz, dost ve müttefik ülkelerimize şunu özellikle söylüyoruz; 'yılanla çuvala girilmez. Terör örgütleriyle işbirliği yaparsanız o terör örgütleri mutlaka, önünde sonunda size de döner.' Onun için hiçbir terör örgütüne bölgede hiçbir ülkenin prim vermemesi esastır. Bu noktada da muhataplarımızı sürekli uyarıyor, ikaz ediyoruz. Muhataplarımıza, 'PYD/YPG terör örgütüne verdiğiniz her desteğin Türkiye'ye karşı bir hamle olduğunu ve bunun önünde sonunda, terör örgütlerinin, çıkar çatışmasına girdiğiniz anda size de dönebileceğini bilmenizi istiyoruz' diye uyarıyoruz. Diğer her türlü gelişmeyi de yakından izleyip gerekli müdahaleleri yapıyoruz."

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Şu ana kadar 9 bin 500'ün üzerinde terör örgütü elemanı etkisiz hale getirildi ve terör örgütü adeta beli kırılma noktasına geldi. Bence bu terör örgütünün beli kırılmıştır. Bundan sonra bu mücadele de tavizsiz şekilde sürecektir." dedi.

Bakan Işık, Şırnak Valiliğini ziyaretinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Bir gazetecinin bölücü terör örgütüne yönelik yapılan operasyonlar ve gelinen noktaya ilişkin sorusu üzerine Işık, terör örgütünün Ceylanpınar'da yatağındaki iki polisi hunharca şehit etmesinin ardından operasyon sürecinin başladığını hatırlattı.

Söz konusu süreçte terör örgütüne çok ağır bir darbe vurulduğunu ifade eden Işık, "Şu ana kadar 9 bin 500'ün üzerinde terör örgütü elemanı etkisiz hale getirildi ve terör örgütü adeta beli kırılma noktasına geldi. Bence bu terör örgütünün beli kırılmıştır. Bundan sonra bu mücadele de tavizsiz şekilde sürecektir." diye konuştu.

Bakan Işık, terörle mücadelenin örgütün çekmeye çalıştığı tuzağa düşmeden devam edeceğini belirterek, halka şefkat elini uzatmayı ama terör örgütüne de devletin kahhar gücünü göstermeyi sürdüreceklerini kaydetti.

Bölge halkının milletin ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayan Işık, şunları söyledi:

"Duygusal bağlarımız çok güçlü. Bunları bütün kritik süreçlerde gördük. Devlet olarak halkımızın ihtiyaçlarını sonuna kadar gidermek için gayret ederken terörün adeta bu bölgeyi esir almaması için büyük bir gayret gösteriyoruz. Bir taraftan terörle, teröristle mücadeleyi amansız bir şekilde sürdürürken, diğer taraftan bölgemizin yaşanabilir, ekonomik açıdan da çok güçlü noktaya gelmesi için büyük gayret gösteriyoruz. Eğitimden sağlığa, ulaşımdan altyapıya bölgenin kalkınması için çok büyük bir mücadele veriyoruz. Allah'a şükürler olsun halkımız da bu gayretleri görüyor, takdir ediyor. Ben önümüzdeki dönemde terörle mücadelenin bölge halkının da desteğiyle daha da başarıya ulaşacağına inanıyorum."

Buradaki askerin, polisin, jandarmanın, güvenlik güçlerinin, köy korucularının özellikle çok büyük bir mücadele verdiklerini, büyük gayret sarf ettiklerini anlatan Işık, "Bu sayede de bölge, her geçen gün daha güvenli hale geliyor. Bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. İçeride ve dışarıda Türkiye'ye tehdit teşkil edecek her türlü yapıyı kesinlikle etkisiz hale getirmekte kararlıyız." dedi.

- "Şırnak halkı teröre karşı çok güçlü bir duruş sergiledi"

Geceyi Şırnak'ta Mehmetçikle beraber geçirdiğini, üs bölgesini ziyaret ettiğini hatırlatan Bakan Işık, Milli Savunma Bakanlığı görevine geldikten sonra ilk defa Şırnak'a ziyarette bulunduğunu söyledi.

Daha önce terör örgütünce çukurlar açılan Şırnak'ta başta halkın karşı durması ve güvenlik güçlerinin mücadelesiyle teröristlerin sökülüp atıldığını anımsatan Işık, sonrasında kentin yeniden yapılandırma sürecine girdiğini bildirdi.

Kentin hızlı bir şekilde yeniden yapılandığını ifade eden Işık, "Şırnak halkının bu ülkenin, milletin değerlerine ne kadar sahip olduğunu şu geçtiğimiz süreçte çok net olarak gördük. Şırnak halkı teröre karşı çok güçlü bir duruş sergiledi ve terör örgütünün buralarda barınmasını engelledi. Biz de şimdi devlet, hükümet olarak Şırnak'ı yeniden imar edip çok daha güzel, güçlü ve geleceğe çok daha güvenle bakan bir Şırnak oluşturmak için çalışıyoruz." dedi.

Bakan Işık, buna yönelik ilgili kurumların çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, Şırnak gibi güzel bir şehrin en kısa zamanda cazibe merkezi haline gelmesine yönelik temennisini ifade etti.

Bölgenin yatırım merkezi haline gelmesine yönelik hükümetin, cumhuriyet tarihinin en büyük yatırım programını açıkladığını anımsatan Işık, "Şırnak'tan bütün yatırımcılarımıza çağrıda bulunuyorum, gelin Şırnak'a yatırım yapın, Şırnak'ta üretim yapın. Devletimiz, buradaki yerel yöneticilerimiz size her türlü kolaylığı sağlayacaklar. Türkiye'nin en genç illerinden biri Şırnak. Burada genç nüfusumuz, çalışkan insanımız var. Potansiyelimiz yüksek. Türkiye'de üretim yapmak için en güzel yerlerden biri Şırnak." diye konuştu.

Bakan Işık, Şırnak'ın terör ve şiddetle değil, üreten yapısı, tarihi, turizmi, kültürü ile anılmasına yönelik temennisini de sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber