Üretime, mesleki eğitim darbesi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 30 Ocak 2007 13:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ADANA Sanayi Odası'nın (ADASO) araştırmasına göre, kentteki firmaların yüzde 17.5'i, teknik ara eleman sıkıntısı nedeniyle tam kapasite çalışamıyor. Milyonlarca dolarlık makinalarını, kullanacak personel bulamadığı için çalıştıramayan firmalar, yüksek ücretlerle tekniker arıyor.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu'nun (TÜRKONFED) geçen yıl ana gündem maddesi olarak seçtiği teknik eleman sıkıntısı, ADASO'nun 3 aylık anket sonuçlarında da gözler önüne serildi. Geçen yılın 3'üncü çeyreği için yapılan ve sonuçları açıklanan anketine göre, tam kapasite çalışamayan sanayi kuruluşlarının yüzde 17.5'i, tam çalışamamaya gerekçe olarak ?ara eleman sıkıntısı'nı gösteriyor. Düşük kapasite çalışma nedenleri arasında ilk sırada ise yüzde 74'le ?talep yetersizliği' geliyor. ADASO Başkanı Ümit Özgümüş, tekniker sıkıntısı nedeniyle tam kapasite çalışamayan firmaların oranının düşündürücü olduğunu söyledi. Bu oranın bir önceki 3 aylık dönemde yüzde 13'ken, kısa sürede yüzde 17.5'e çıkmasına dikkat çeken Özgümüş, ?Sanayide mühendis sıkıntısı yok. Asıl sorun, uzmanlaşmış teknikerlerde yaşanıyor? dedi.

Firmaların, makina mühendisliği dalının tamamı hakkında az bilgiye sahip olan mühendisler yerine, belli bir konuda uzmanlaşmış tekniker aradığını belirten Özgümüş, metal kesiminde kullanılan CNC tezgahı (bilgisayar kontrollü torna tezgahı) kullanan firmaları örnek gösterdi.

Özgümüş, ?CNC tezgahlarında çalışabilecek ve programlayabilecek ya da kaynak teknolojisini çok iyi bilen teknisyenler şu anda kolaylıkla iş bulabilir. Malzeme ve metalin iyileştirilmesi konusunda uzmanlaşmış olanlara da çok ihtiyaç var. Ancak bir makina mühendisinin iş bulması çok zor? diye konuştu.

Mevcut meslek yüksek okullarının sayıca az olmasının yanı sıra nitelik sorunu da yaşandığını savunan Özgümüş, bu okullarda pratik konusunda sıkıntı olduğunu kaydetti.

MÜHENDİS İŞ ARIYOR, FABRİKALAR TEKNİKER

Yaşanan durumun, Türk eğitim sisteminin çarpıklığını ortaya koyduğunu söyleyen Özgümüş, bir sanayi odası başkanı olarak bunu bizzat yaşadığını anlattı. Halen elinde yüzlerce mühendise ait CV olduğunu belirten Özgümüş, ?Oda başkanı olduğum için bir çok insan çocuğu ya da bir yakınına iş bulmamı isteyerek bana geliyor. Şu anda yüzlerce mühendisin CV'si birikti. Asgari ücrete razı olanların bile çoğuna iş bulamıyorum. Ama çok sayıda sanayici arkadaş da yüksek ücretle çalışacak tekniker bulmam için beni arıyor. Onlara da uzman tekniker bulamıyorum? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber