2017 şifresi: Güvenlik ve istikrar

Cumhuriyet tarihinin en zorlu sınavını 2016'da veren Türkiye, yeni yıla büyük umut ve beklentilerle girdi. Hedefte 15 şifreyle tam istikrar var.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 01 Ocak 2017 07:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2017 şifresi: Güvenlik ve istikrar

FETÖ kazınacak

FETÖ yargılamaları 2016'nın son haftasında başlamıştı. Yargılamaların 2017 boyunca sürmesi, Fetullah Gülen başta olmak üzere FETÖ'cülerin iade süreçlerinin hızlanması hedefleniyor. Darbe Araştırma Komisyonu raporunu bu ay açıklayacak.

ŞİÖ bizi bekliyor

AB, vize serbestisi ve Geri Kabul konusunda verdiği sözleri tutmazken, müzakerelerde beklenen adımları atmadı. Türkiye-AB ilişkileri yine gündemde olacak. Türkiye için Şanghay İşbirliği Örgütü'ne üyelik, 2017'nin öne çıkan başlıkları arasında.

TBMM'de mesai

TBMM, 2017'de de mesai yapacak. Anayasa değişiklik teklifiyle başlayacak görüşme maratonu, referandum kararı alınırsa, "uyum yasaları"yla sürecek. Siyasi Partiler Kanunu'ndan Seçim Yasalarına kadar onlarca yasada rötuş yapılacak.

Turizm ve sporda atak yılı 2017

2017'de Türkiye'nin tanıtımlarıyla turist sayısının artması hedefleniyor. Sporda da Türkiye, Eurobasket 2017'nin grup maçlarından bazıları ve finallere evsahipliği yapacak. Dünya Kupası Eleme Grubu maçları da ekim ayına kadar oynanacak ve Türkiye'nin 2018'de Rusya'da organize edilecek şampiyonaya katılıp katılamayacağı netleşecek.

El Bab bitti sırada Münbiç var!

Türkiye'nin, "beka meselesi" olarak gördüğü sınır boyundaki gelişmeler nedeniyle başlattığı Fırat Kalkanı Harekatı, 2017'de de devam edecek. El Bab'daki operasyonun yılın ilk günlerinde tamamlanması ve rotanın Münbiç'e dönmesi planlanıyor. Türkiye, bu harekatla birlikte Rakka ve Musul'la ilgili süreçleri de dikkatle izliyor.

OHAL süresi bir kez daha görüşülecek

Türkiye'nin, "beka meselesi" olarak gördüğü sınır boyundaki gelişmeler nedeniyle OHAL uzatılabilir. Bakanlar Kurulu'nun iki haftalık süre içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanması ve OHAL'in süresinin uzatılıp uzatılmayacağına dair kararın verilmesi bekleniyor.

Durmak yok daha da büyüyeceğiz

Hükümet, 2017'yi "yatırım", "üretim", "ihracat" ve "istihdam" yılı olarak ilan etmişti. ABD'de yönetim değişikliği sonrası dövizdeki hareketliliğin ocak sonuna kadar dengeye kavuşması öngörülüyor. 2017'de ekonominin yüzde 4.4 büyümesi, enflasyonun yüzde 6.5'e çekilmesi, işsizliğin tek haneli rakamlara indirilmesi hedefleniyor.

Eğitimde yeni bir yıl başlıyor

Eğitimde reform kapsamında 2017'de önemli adımlar atılacak. 2019 yılında ikili öğretimin sona erdirilmesi planlanmıştı. Bu yıl, sürece hız verilecek. YÖK Yasa Tasarısı da hazır. Yüksek öğretimde yeni yapı için bu yıl düğmeye basılacak.

Güvenli bölge

Türkiye'deki 3 milyon civarında sığınmacının yanı sıra, Irak ve Suriye'deki yeni göçlere karşı kamplar, bu ülkelerin Türkiye sınırındaki topraklarında oluşturulacak.

Kıbrıs'ta referandum

Kıbrıs'ta 2016'ya damga vuran görüşme trafiğinde henüz uzlaşma sağlanmış değil. Garantör ülkelerin devreye girmesiyle müzakerelerde sonuca ulaşılırsa, 2017'de referandum olacak.

Yeni bir başlangıç

ABD'nin, Fetullah Gülen'i iadeye yanaşmaması, PYD-YPG'ye destek vermesi ikili ilişkilere darbe vurmuştu. Donald Trump'ın Başkan seçilmesi yeni bir sürecin başlangıcı olarak görülüyor.

Savunmada atılım

Savunmada milli atılım sürecek. HÜRKUŞ-A'da sağlanan başarının ardından HÜRKUŞ-B'de de ilk uçuşun 2017'de yapılması hedefleniyor. ANKA-S İnsansız Hava Aracı teslimatları da bu yıl yapılacak. ATAK'ın ardından yeni özgün helikopteri de 2017'de tanıtılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber