İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Diploma notu lise giriş puanını etkileyecek

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 01 Şubat 2007 06:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

2007'de OKS için getirilen yeniliğe göre, ilköğretim diploma notu, liseye geçişte yapılacak sınav puanına yüzde 15 oranında eklenecek.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2007 OKS için getirilen yeniliklerin en önemlisinin, 'yeni tercih ve yerleştirme sistemiyle ilköğretim diploma notunun, ortaöğretime geçişte sınav puanına etkilendirilmesi' olduğunu bildirdi.

Önceki sistemde iki ayrı tercih ve yerleştirme uygulaması yapıldığı hatırlatılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

'Adaylardan sadece bir defaya mahsus olmak üzere 20 tercih alınacak. (Mevcut sistemdeki birinci ve ikinci yerleştirmedeki toplam tercih sayısı 20'dir) Birinci yerleştirme işlemleri yapılacak ve buna göre kayıtlar gerçekleştirilecek. Öğrenciler kazandığı halde kayıt yaptırmama veya kayıt yaptırsalar dahi geri alma hakkına sahip olacak.'

İLKÖĞRETİM BAŞARI PUANI UYGULAMASI

Kayıt sonrasında boş kalan kontenjanlar tespit ve ilan edilecek. Adaylardan; yeni tercih istenmeden, daha önceki tercihleriyle yeniden yerleştirmeye katılma istekleri alınacak. Adaylar birinci kayıt döneminde kayıt yaptırmış olsalar bile kayıt haklarından vazgeçerek ikinci yerleştirmeye girebilecek. İkinci yerleştirmeye katılan adayların ilk tercihleri (20 tercih) dikkate alınarak tekrar yerleştirme yapılacak.

Öğrencilerin orta öğretime geçişlerinde okul başarılarının etkili olması amacıyla ilköğretim diploma notlarından elde edilecek İlköğretim Başarı Puanı (İBP) sınav puanına eklenerek yerleştirme puanı oluşturulacak.

Bu amaçla öğrencilerin diploma notlarından İBP hesaplanacak. Elde edilen İBP, toplam ağırlıklı standart (100 - 500 puan aralığına dönüştürülmemiş) puana yüzde 15 oranında eklenecek. İBP katkılı toplam ağırlıklı standart puan, 100-500 puan aralığına dönüştürülerek yerleştirme puanı hesaplanacak.

TEK PUAN, TEK ÜCRET

Önceki sistemde Devlet Parasız Yatılılık (DPY) ve OKS için ayrı puan hesabı yapıldığı hatırlatılan açıklamada, bu yıl, hangi sınavı seçerlerse seçsinler tüm adayların OKS'ye girdikleri kabul edilerek, 2 tür puan hesaplanacağı bildirildi:

'OKS-MF puanla öğrenci alan okullar dışındaki tüm okullara yerleştirmede, Türkçe Matematik ve Matematik Fen puanı dikkate alınacak.' Adaylar, tek oturum olarak uygulanacak OKS için sınav tercihleri ne olursa olsun 20 YTL ücret ödeyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber