TOKİ'nin eşya promosyonlu konut satışı tartışma yarattı: Mütahitler endişeli...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 01 Şubat 2007 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konut sektörünün yaşadığı satış sıkıntısından nasibini alan TOKİ, yeni bir promosyon kampanyası düzenlemeye hazırlanıyor. Ancak müteahhitler, bu tür kampanyaların sektöre zarar verebileceği konusunda endişeli

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın konut satışlarını artırmak için yeni bir promosyon kampanyasına başladıklarını açıklaması, konuk sektöründe yeni bir tartışmayı beraberinde getirdi.

Üreticilerle anlaşarak TOKİ projelerinden ev alanlara yüzde 40'a varan indirimlerle ev eşyası ve beyaz eşya alabilme imkânını sunacaklarını belirten Erdoğan Bayraktar, "Promosyon uygulamasına çok kısa bir süre sonra başlayacağız" dedi.

Bu kampanyanın tüketici lehine bir uygulama olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Böylece oluşacak rekabetle gerçek piyasa fiyatları ortaya çıkacak. Özel sektör firmalarının da böyle organizasyonlar yapmasında bir engel yok" diye konuştu.

TOKİ'nin promosyon kampanyası, konut sektöründe faaliyet gösteren özel firmaların yöneticilerinden eleştiri aldı. Bir devlet kuruluşu tarafından yapılan bu tarz uygulamaların sektöre zarar vereceği konusunda görüş birliğine varan sektör temsilcileri, promosyonun konut satışlarını artırmayacağı gibi şirketleri zora sokabileceğini belirttiler.

Sistem nasıl işleyecek?

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, konut satışlarını artırmak için yapacakları promosyon kampanyasının organizasyon çalışmalarını yüklenici müteahhitlerin yürüteceğini belirterek TOKİ'nin bu çalışmalara yardımcı olacağını söyledi. Bayraktar sistemin nasıl işleyeceğini şöyle anlatı:

"Müteahhitlerin TOKİ'de olan hakediş bedelleri teminat gösterilerek üreticilerden indirimli ürün, belki de bizim için özel üretim yapmasını isteyeceğiz. Gerekirse biz TOKİ olarak müteahhitlerimize kefil olacağız. Böylece bizden konut alan tüketiciler, piyasada 50 liraya satılan bir ürünü, 30 liraya alabilecekler. Bu durumda hem konut alıcısı hem üretici kazanmış olacak. Müteahhitlerimiz de hiçbir kaybı olmadan satışlarını artıracak."

'Eşit şartlarda rekabet edelim'

Hüseyin Ekşi Beşyıldız Ekşioğlu Yön. Kur. Üyesi

"Promosyonla konut satışı yapmaya çalışmak çoğunlukla ters tepiyor. Çünkü promosyon olarak verdiğiniz ürünler, alıcı ile satıcı arasında pazarlık malzemesi olabiliyor.

Ayrıca TOKİ'nin lüks konut yapması zaten başlı başına haksız rekabet. Ataşehir'in merkezinde konut yapmak için arsa bulamıyoruz. Çünkü hepsi TOKİ'ye ait. TOKİ ile rekabet edeceksek bile eşit koşullarda rekabet etmemiz gerekir."

'Devlet görevlileri serinkanlı olmalı'

Leyla Üstel Çağatay Han Yapı Gay. Gen. Müd. Yrd.

"Piyasanın yaşadığı bu tür dalgalanlamalarda herkes serinkanlı olmalı. Devletin belli kademelerindeki kişilerin yaptığı bu tür açıklamalar, daha büyük dalgalanmalar ve telaşlanmalara neden oluyor.

Tüketici piyasanın krizde olduğu endişesiyle konut alım kararını erteliyor. Bu da satışları artırmadığı gibi yavaşlatabiliyor. Ayrıca bu gizli bir indirim anlamına da geliyor. "

'Promosyon TOKİ'ye yakışmıyor'

Serdar İnan İnanlar İnşaat Yön. Kur. Başkanı

"Bu tür bir promosyon çalışması TOKİ'nin satışını artırabilir, buna haksız rekabet de diyemeyiz. Ama TOKİ bunu yaparak özel sektör gibi davranmış olur.

Bu, TOKİ'ye yakışmıyor. Devlet, özel sektörle rekabet ettiği her alandan çekiliyor. Konut sektöründe de bunun böyle olması, TOKİ'nin sadece alt gelir grubu için konut üretmesi gerekir. Ben TOKİ'nin bu misyonunu yerine getireceğine inanıyorum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber