Erken seçim ihtimali En erken Temmuz en geç Eylül'de

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 01 Şubat 2007 09:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanlığı seçimi için geri sayım sürerken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "25 yaş engeli çıkmazsa seçim erkene alınabilir" yolundaki sözleri Başkent kulislerini hareketlendirdi.

Kulislerde, cumhurbaşkanlığı seçiminin hemen ardından AK Parti'nin, seçim tarihini ilan edeceği konuşuluyor. Ramazandan önce en erken Temmuz en geç Eylül ayında sandık milletin önüne konulacak. Seçimlerin öne alınmasının önünde bir tek şüphe yer alıyor. O da TBMM'de Ekim 2006 tarihinde kabul edilen seçilme yaşının 25'e indirilmesine ilişkin değişikliğin tehlikeye girip girmeyeceği. Anayasaya göre, seçime bir yıl kala yapılan değişiklikler ilk seçimde uygulanamıyor. TBMM Ekim 2006 tarihinde seçilme yaşını 30'dan 25'e düşürdüğü için ve seçim öne alındığı takdirde bu süre dolmadığı için değişikliğin uygulanamayacağı öne sürülüyor. Bu iddiaya katılmayanlar da var.

KUZU: 25 YAŞ ENGEL DEĞİL

TBMM Anayasa Komisyon Başkanı ve Ak Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, değişiklik yapılırken hem Anayasa, hem de Seçim Kanunu'nda gerekli, ?somut' ve ?sayısal' tarif yapıldığı için, seçimler öne alınması durumunda 'Seçilme yaşının 25'e düşürülmesi'ne ilişkin değişikliğin uygulanmasının önünde herhangi bir engel bulunmadığını söyledi. Kuzu, "Ancak 'İlla ki uygulanmaz' deniyorsa, o zaman Anayasa'nın 'Seçime bir yıl kala yapılan değişiklikler ilk seçimde uygulanmaz' hükmü değiştirilir ve seçim öne alınır. Böylece 25 yaşın önünde engel kalmaz" görüşünü dile getirdi. İktidar partisinin cumhurbaşkanlığı seçiminin hemen ardından Temmuz ayında seçime gidebileceğini dile getiren CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, 25 yaşın seçimlerde uygulanması için Anayasa değişikliğinin şart olduğunu dile getirdi. Topuz, ìBiz CHP olarak, seçimlerin öne alınması veya seçilme yaşının 25'e düşürülmesine ilişkin her türlü değişikliğe destek veririz. Bunun karşısında yer almayız" diyerek, seçimlerin 4 Kasım 2007 tarihinden daha öne çekilmesine yeşil ışık yakacaklarının işaretini verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber