Erdoğan'dan Köşk şifreleri...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 01 Şubat 2007 16:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, seçime 11 ay kala yaptığı Cumhurbaşkanının nasıl birisi olmasına ilişkin tanımıyla başlattığı Köşk'e çıkacak isim tartışması, partisi içinde ve dışında şifre okuyarak mesaj çıkarma çabasıyla sürüyor.

Erdoğan'ın son olarak Afrikalı liderleri Haziran ayında İstanbul'a davet etmesi üzerine gazetecilerin, ?Siz haziranda Başbakan olmayabilirsiniz" hatırlatmasıyla karşılaşan ve ?Devlette devamlılık esastır. Ben görüşmelerimi Tayyip Erdoğan sıfatıyla yapmadım. Türkiye'nin başbakanı olarak yaptım. O gün görevde olanlar da üzerine düşeni yapar" yanıtı adaylık tartışmalarını yeniden canlandırdı.

YENİ CUMHURBAŞKANININ PROFİLİ

Erdoğan'ın, ?Cumhurbaşkanı olacak mı olmayacak mıö sorusuna neden olan ilk açıklamasını, Cumhurbaşkanı seçimine 11 ay kala geçtiğimiz yıl 16 Haziran'da yaptı. Erdoğan, Fransa ziyareti sırasında gazetecilere ilk kez Cumhurbaşkanı tanımı yaptı. Erdoğan, seçilecek Cumhurbaşkanını, ?Cumhurbaşkanının ülkemizde barışa, sevgiye, birlik ve beraberliğe, dostluğa zemin hazırlayacak, bu zemini iyi koordine edecek, tabii ki lider özelliği olan bir insan olması lazım" diye tanımladı. Bu tanım muhalefet tarafından ?kendisine tarif ediyor" diye değerlendirildi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ise, Erdoğan'ın tanımına eklemelerde bulunarak, ?Türkiye'de herkesin uzlaşacağı, gerginlikleri körüklemeyecek bir isim Cumhurbaşkanı seçilmelidir" dedi.

Erdoğan, daha sonra dönem dönem hem kendi adaylığı hem de partinin adayının kim olacağına ilişkin tartışmaları beraberinde getiren şu mesajları verdi:

İSMİNİ AÇIKLARSAM YIPRATIRLAR

29 Haziran 2006:

?Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturacak kişi toplumu kucaklayacak ve kafasındaki tüm formalardan, önyargılardan sıyrılacak biri olmalı. Şimdi isim açıklamıyorum. Çünkü hem gündemi değil hem de isim açıklarsam onu yıpratma süreci başlayacaktır. Bu, siyasetin tekniği açısından 11 ayı tıkar, siyaseti de sıkıntıya sokar, ayrı bir bedeli olur."

BİZİM CUMHURBAŞKANLIĞIMIZ?

1 Ekim 2006:

?Bizim cumhurbaşkanlığımız veya grubumuzun belirleyeceği bir cumhurbaşkanı ?Türkiye'yi İran gibi yapacak...' Bunlar safsatadır. Bunlar çok çok marjinal kalmış grupların ve zihniyetlerin ortaya koymak istediği veya onunla tatmin olmak istedikleri ifade tarzlarıdır."

İLLA BEN OLACAĞIM DEMİYORUM

9 Kasım 2006:

?İlla ben cumhurbaşkanı olacağım diye bir iddiam yok. Kararı bizim yetkili kurullarımız verecek. Bu parlamento kendi içinden cumhurbaşkanını çıkaracak. Temel ilke bu. Uzlaşma ile çıkaracak, bütün siyasi partilerle, toplumla, kurumlarla uzlaşma aranacak ama uzlaşma, parlamento içinden birisi üzerinde olacak. Bundan kimsenin endişesi olmasın. Anayasanın bu konudaki amir hükmü ne ise o yerine getirilecek. Uzlaşma arayışı çerçevesinde diğer siyasi partilerin görüşünü tabii ki alacağız ama bizim görüşümüzle onlarınki ne kadar uyumlu olur onu bilemem."

ORAYA KİM HAİZSE O GİDER

15 Aralık 2006:

?Cumhurbaşkanı seçiminin nasıl yapılacağının Anayasanın 101 ve 102. maddelerinde tanımlanmıştır. Ben bunu tavsiye ediyorum, okuyun. Burada ne yazıyorsa ona göre yapacağız. Lütfedin, bir kere okumakta fayda var. Okuyun. Burada aynen, 101. maddede cumhurbaşkanının nitelikleri ve tarafsızlığı, 102. maddesi de bu seçim nasıl yapılır diye tanımlıyor. Oraya bakarsanız, görürsünüz. Çankaya'ya kim gider kim gitmez... Burada hepsinin tanımı var. Oraya kim haizse o gider. Onun seçimi nasıl yapılırsa o yapılır. Bu kişi Ahmet olur, Mehmet olur. Bu tanımda ne var, bu kutsal çatının altından o karar çıkacaktır. Bu kararı burası verecektir."

PLANIN UYGULAMASI BAŞLAMIŞTIR

23 Aralık 2006:

?Bir siyasetçinin kafasında herhangi bir planın olmaması mümkün mü? (Nisan ayına kadar bizden herhangi bir şey duymayacaksınız) derken aslında planın uygulaması başlamıştır. Herkes bu konuda bizden isim beklerken biz isim açıklamıyoruz. Onlar kendi kendilerine meşgul oluyorlar. Geçen gün bir basın toplantısında da söyledim. (Biz çelik çomağı verdik oynasınlar) dedim ve Nisana kadar bu açıklanmayacak. Böyle bir şeyi asla ortaya koymayacağız. Bunun nedenini, niçinini açıkladığım takdirde, orada da ben şu andaki kendi yol haritamızı ifşa etmiş olurum ki, bu da bir lider, siyasetçi olarak benim bir yanlışım olur. Bunu da açıklamamın bir anlamı yok. Ama Nisan ayı gelir, isimleri açıklamaya karar verdiğimiz anda o zaman yine böyle bir basın toplantısı olursa, nedenini, niçinini o zaman daha rahat açıklama imkanı olur veya Cumhurbaşkanı adayı belli olduktan sonra bunun açıklanmasını o zaman partimiz en iyi şekilde yapar."

ADAY OLUP OLMAYACAĞIMI BEN BİLİYORUM

Benim aday olacağımı kim biliyor? Onu bilmedikleri halde... Bakın ne diyorum... Ben diyorum ki, 'aday olur muyum, olmaz mıyım bunu ben biliyorum. Ama ben bunu kimseye açıklamam."

ÖZAL'I DEMİREL'İ DE MECLİS SEÇTİ

'Bu ülkede CHP örneğin bugünün partisi değil. Bugüne kadar hiç onların ağzından hiç cumhurbaşkanını millet seçsin ifadesini duydunuz mu? Hayır... Aynı şekilde Anavatan Partisi, millet mi seçsin dedi bugüne kadar... Anavatan Partisi'nin genel başkanı Merhum Özal'ı millet mi seçti? DYP'ye gelelim, Adalet Partisi'nden alalım, millet seçsin dendiğinde hep karşı çıkmıştır. Sayın Demirel'i de parlamento seçmiştir. Hangi oranda seçildiği o da ortadadır. Geçmişe doğru aldığımızda gerçekler ortadadır."

20 Ocak 2007: ?2007 hem bir tamama erme, hem de taze bir başlangıç yılı olacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber