Başbakan'dan valilere: Telefon başucumda duruyor, bakana ulaşamayan beni arasın

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 02 Şubat 2007 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçme suyu ve yolu olmayan köy kalmamasını hedefleyen Köylerin Altyapısını Destekleme Projesi (KÖYDES) Ankara'da masaya yatırıldı. Proje için düzenlenen toplantıda 81 ilin valisine ve kaymakamlara seslenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yatırımların takip edilmesini istedi.

Telefonunun 24 saat açık olduğunu belirten Erdoğan, "Bakan gücenir mi diye düşünmeyin. Bakan'a ulaşamayan beni arasın. Bu işleri çözmek zorundayız. Vali arkadaşlarım, gündüz telefonum özel kalem müdürü ya da şoförümde. Geceleri yastığımın yanında durur." dedi. Başbakan, bütün vali ve bakanların telefonunun da 24 saat açık olması gerektiğini kaydetti.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın da katıldığı toplantıda konuşan Erdoğan, kırsal kalkınmanın önemine dikkat çekerken, göçe maruz kalan şehirlerin büyük birer köy olduğunu söyledi. İstanbul'un büyük bir köy haline geldiğini dile getiren Başbakan, "İstanbul'da doğmuş büyümüş bir vatandaş olarak söylüyorum. 'İstanbul'a nakil ilmuhaberi ile girilmeli.' dediğimde gazetelere, 'Vizeyle mi girilecek.' başlıkları atıldı. 'Başbakansın yap.' diyorlar. Bunun için toplumsal ve kurumsal mutabakat gerekir." diye konuştu. Göçün faturasını İstanbul'un ödediğini kaydeden Erdoğan, "Göçün durdurulamadığı bir noktada ağır bir durumla karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Terör, göçün kontrol edilemez faturası. Buna el koymalıyız." şeklinde konuştu. İstanbul'a gelenlere, "Niye geldin? İşin var mı? Yoksa neden geldin? Onların geldikleri yerlerin yaşam koşullarını düzeltmeliyiz. İşte bu projenin adı KÖYDES'tir." açıklamasını yapan Erdoğan, Turgut Özal döneminde köylere enerji ve iletişim konusunda ciddi yatırımların yapıldığını; ancak bunun yeterli olmadığını vurguladı. Köylerin yanında olacaklarını ifade eden Başbakan, KÖYDES projesine bu yıl BELDES'i de eklediklerini, bu çalışmaların kırsal kalkınma hamlesi olduğunu belirtti. KÖYDES'in ilk adımı su ve yol bölümünün bu yıl sonuna kadar bitmesi gerektiğini dile getiren Erdoğan, yatırımların kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

DPT ve ilgili kurumlarla önceki gün yaptığı toplantıda, yatırımların denetimi için bir birim oluşturulması talimatı verdiğini aktaran Erdoğan, "Parayı gönder, Ankara'dan takip et olmaz. İş böyle yürümez. 2-3 kişilik ekiplerle arazilerde rastgele denetimler yapılmalı." ifadelerini kullandı. Birçok yerde yapılmayan şeylerin parasının verildiğini söyleyen Erdoğan, şunları dile getirdi: "Tarım Bakanı'na da söyledim. Eskiden ürüne değil, araziye yardım veriliyordu. Şimdi ürüne veriyoruz. Destekleri birleştirdik. Suistimalleri önleyelim. Zafiyetler azalsın." Mahalli İdareler Genel Müdürü Ercan Topaca, 2007 yol çalışmalarına nisan ayında başlayacaklarını söylerken, Başbakan Erdoğan, "Hemen başlayın!" talimatı verdi. Yol genişletme çalışmalarına hemen başlanmasını isteyen Erdoğan, makinelerin geceleri de çalışması gerektiğini ifade etti. Geçen yıl Tüpraş'tan alınan asfaltın yetişmediğini belirten Erdoğan, gerekirse ithal yoluna gideceklerini bildirdi.

KÖYDES ve BELDES'e 4 milyar yeni lira

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu da KÖYDES projesi kapsamında 2005 yılında 200 milyon YTL, 2006-2007 yıllarında da 2'şer milyar YTL olmak üzere toplam 4 milyar 200 milyon yeni lira ödenek tahsis edildiğini bildirdi. Köy yolları ve içme suyu problemlerinin ihmallerin sonucu olduğunu belirten Aksu, bu konuyu çözme kararlılığında olduklarını kaydetti. Projenin hayata geçirildiği 2005 yılı Nisan ayından bugüne kadar 13 bin 962 yol, 10 bin 128 içme suyu ve bin 484 adet de diğer işler olmak üzere 25 bin 574 proje gerçekleştirildi. Mahalli İdareler Genel Müdürü Topaca da, bu yıl daha etkili ve hızlı yol yapmayı planladıklarını ifade etti. Ödenek ve proje çalışmalarının ardından 1 Nisan itibarıyla arazide çalışmaya hızla başlamayı planladıklarını, hedeflenen 18 bin 709 kilometre stabilize yola karşılık 22 bin 342 kilometreye ulaştıklarını söyledi. Geçen yıl toplam 22 bin 583 kilometre köy yolunu asfaltladıklarını, ayrıca 7 bin 134 köy ve mahalle için içme suyu tesisi geliştirildiğini de sözlerine ekledi.

'Paraları harcarken hassas olun'

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, KÖYDES projesine dönük 2006 ödeneklerinden kalan 303 milyon YTL'nin, dün itibarıyla ilgili hesaplara geçtiğini açıkladı. Proje için bütçeden önemli tahsisatlar yapıldığını hatırlatan Unakıtan, valilere, "Sizden istirhamım, bunu harcarken, fevkalâde dikkatli olun. Hazır parayı harcamak en kolay iş. Hassasiyet gösterdiğinizi biliyoruz, biraz daha hassas olun." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber