Tüketiciler en çok cep telefonundan şikayetçi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Şubat 2007 10:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketicilerin en çok cep telefonu arızalarından dolayı şikayetçi olduğu bildirildi.

Tüketici Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi Başkanı Niyazi Kavar, yaptığı açıklamada, geçen yıl 500'ün üzerinde gelen yazılı şikayetlerin çoğunluğunun cep telefonları konusunun oluşturduğunu belirtti.

Tüketicilerden gelen şikayetleri değerlendirdiklerini, tüketicileri bilgilendirerek, gelen şikayetlere göre yönlendirme yaptıklarını kaydeden Kavar, tüketicilerin şikayet konusu olan malları 725 liranın altında olması durumunda sorunu Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne gönderdiklerini bildirdi.

Kavar, tüketicilerin bilinçlenmesi amacıyla yerel bir kanalda her hafta program yaptıklarını, okullarda öğrencileri bilinçlendirdiklerini belirterek, bir tüketicinin sorununun 3 ay içerisinde giderildiğini, ancak bazen şikayetin türüne göre sürenin uzayabildiğini bildirdi.

?MARKA BAĞIMLISI OLMASINLAR?

Tüketicilerin mağdur olmaması için bilinçli alışveriş yapmaları gerektiğini de ifade eden Kavar, şöyle dedi:

?Tüketiciler marka bağımlısı olmasın. Her markalı ürün kaliteli değildir. İhtiyaçlarını belirleyip, alışveriş sırasında aldıkları ürünü incelesinler. Reklamlara güvenmesinler. Reklamlar yanıltıcı olabiliyor. Alışveriş sırasında kesin bir belge alsınlar. Bu belgeyi saklayarak ürünle ilgili sorun yaşadıklarında 30 gün içinde satıcıya başvursunlar. Tüketicilerin başvurusu ya yazılı olsun, ya da şahitler huzurunda olsun. Mağdur olan tüketiciler mutlaka haklarını arasın. Tüketiciler artık bilinçleniyor. Geçmiş yıllara oranla başvurumuz arttı.?

Kavar, geçen yıl 500'ün üzerinde yazılı başvuru aldıklarını, sözlü gelenlerle şikayetlerin 2 bini geçtiğini anlatarak, en çok cep telefonlarından dolayı şikayet aldıklarını, özellikle yeni alınan cep telefonlarının arızalı çıkmasından tüketicilerin şikayetçi olduğuna dikkati çekti.

KÖYLÜLERE BEDAVA DİYE KİTAP SATMIŞLAR

Satıcıların tüketici hakları konusunda bilinçsiz olduğunu kaydeden Kavar, şöyle dedi:

?Bazı sorunları ikili görüşmelerle çözmeye çalışıyoruz. Satıcıya tüketici haklarını anlatınca ikna oluyor. Bu şekilde tüketicinin sorununu gidermeye çalışıyoruz. 2003 yılına kadar kapıdan satış konusunda yoğun şikayetler geliyordu. Sonra yasada yapılan değişiklikle kapıdan satışlar zorlaşınca, bu şikayetler azaldı. Ancak geçen yıl kitap ve ansiklopedi satışı konusunda özellikle köylülerden şikayet oldu. İzmir'den gelen bir kitap firmasının satış elemanları, köyleri dolaşarak bedava kitap dağıtımı yaptıklarını belirterek, bunun karşılığında da köylülere satış sözleşmesi imzalatmışlardı. Birkaç ay sonra ödemelerle ilgili yazı gidince köylüler bize başvurdu.

Ayrıca İl Milli Eğitim Müdürlüğünden okullarda anket yapmak için izin alan kitap satış elemanları, öğrencilerden ev adreslerini öğrenmiş. Daha sonra velilerle görüşerek (Bu kitap setlerini alırsanız, çocuklarınız daha başarılı olur) diyerek satış yapmışlar. Bunun üzerine birçok veli bize şikayete geldi. Biz de firma yetkilileriyle görüşerek bu mağduriyetlerin giderilmesini istedik. Firma yetkilileri kitapların bir kısmını almayı kabul etti.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber